Wendy Rademakers (MDF)
Wendy Rademakers (MDF) ©maartenheijenk.nl

Burenruzies in Dronten gaan vooral over pesterijen, schelden en roddelen

Algemeen

DRONTEN - Pesterijen, schelden en roddelen zijn oorzaak nummer één van burenruzies in de gemeente Dronten. Op de tweede plek staat geluidsoverlast, gevolgd door overlast door dieren.

Dat schrijft Buurtbemiddeling van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF). Zij zijn sinds 2008 actief en de 17 vrijwilligers bemiddelen jaarlijks bij ongeveer 80 burenconflicten.

Geluidsoverlast, nummer drie in Dronten, staat landelijk op nummer één. Over het hele land staan ‘ergernissen rond huis en tuin’ op twee en intimidatie op drie.

Steeds complexer

Wendy Rademakers van MDF Buurtbemiddeling constateert dat de zaken in Dronten steeds complexer worden: „Het afgelopen half jaar was meer dan de helft van de aangemelde situaties complex in verband met psychische of psychiatrische problematiek of omdat er meerdere problemen speelden achter de voordeur dan enkel het burenprobleem.”

„Die andere problemen hebben regelmatig invloed op het burenconflict en de oplossing ervan”, aldus MDF Buurtbemiddeling, „Met een hoofd voor geldproblemen of relatieproblemen kan het spreekwoordelijke lontje wat korter zijn dan men eigenlijk wil.” Buurtbemiddeling schakelt in dat soort gevallen veelal andere instanties in.

Buren kennen elkaar niet

De conflicten ontstaan volgens Buurtbemiddeling vooral als buren elkaar niet zo goed kennen: „Buren weten niet wat er speelt aan de andere kant van de schutting en snappen gedrag daardoor niet. Of denken te weten wat er speelt en baseren hun gedrag op deze misvatting, met een conflict als gevolg.”

Ondanks alle problemen meldt MDF Buurtbemiddeling dat vorig jaar maar liefst 67% van de aangemelde problemen in de gemeente Dronten goed is opgelost.

Informatie: buurtbemiddeling@mdflevoland.nl.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 5 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 5 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 6 uur geleden