Harry Dijksma (links) en Aat de Jonge bij de Spijkweg.
Harry Dijksma (links) en Aat de Jonge bij de Spijkweg. Ā©maartenheijenk.nl

Aan een ontruiming van Defqon of Lowlands ā€˜moet je maar niet denkenā€™

Algemeen

DRONTEN - De stuurgroep die zich onder leiding van de gemeenten Dronten en Elburg gaat buigen over de verkeersafwikkeling van festivals als Lowlands, Defqon en Opwekking, moet zich ook bezighouden met de hulpdiensten en met de veiligheid.

Een snelle doorstroming is volgens Harry Dijksma, waarnemend burgemeester van Elburg, van belang: ā€žMaar we moeten ook garanderen dat het veilig is.ā€ Veiligheid en doorstroming hebben ook met elkaar te maken, want bij Lowlands kwam het verkeer in augustus onder andere vast te staan door drie ongelukken.

Calamiteiten

De gemeente Dronten constateerde dit voorjaar in haar verkeers- en vervoersplan al dat de situatie rond Lowland problematisch is als er ongelukken of calamiteiten gebeuren.

Burgemeester Aat de Jonge: ā€žEr zijn calamiteitenroutes. Die voldoen, die zijn toereikend, maar we leven in een andere tijd en we weten niet wat de toekomst gaat brengen. Dus we moeten kijken of wat we nu hebben bedacht toekomstbestendig is.ā€

Evacuatie

De Jonge constateert dat een eventuele ontruiming een heel apart vraagstuk is: ā€žEr liggen draaiboeken voor, maar je kunt niet ā€˜eventjesā€™ 60.000 man evacueren. Je moet er natuurlijk wel aan denken, maar als ik zeg ā€˜we moeten er maar niet aan denkenā€™, dan snap je wat ik bedoel.ā€ Volgens de burgemeester is het onontkoombaar dat een evacuatie van grote evenementen een chaos wordt.

Harry Dijksma voegt eraan toe dat de verantwoordelijkheid voor calamiteiten in eerste instantie bij de festivals zelf ligt.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 22 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 22 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 23 uur geleden