Lidl in Dronten-west: „Luisteren ze naar een paar ondernemers of naar 700 bewoners?”

Algemeen

DRONTEN - Het centrum van Dronten kent veel leegstand en dus vinden winkeliers dat de nieuwe Lidl-supermarkt niet naar Dronten-west, maar naar Suydersee moet komen. Veel inwoners van Dronten-west zijn het daar niet mee eens en ondertekenden een petitie. DeDrontenaar.nl sprak met één van de initiatiefnemers van die petitie.

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om deze petitie te beginnen?
W. Boersma: „We hebben een buurtapp: NextDoor. Daar worden allerlei onderwerpen besproken. Het begon eigenlijk met de vraag: als er een Lidl komt, is er dan wel genoeg parkeerruimte? Er kwamen daarop steeds meer reacties als: wij willen graag een Lidl, wanneer komt-ie?”

De berichten van de stichting DOES, die de Lidl liever in het centrum heeft dan in west, waren mede de aanleiding?
„Inderdaad, toen we die berichten lazen zijn Ab en ik deze petitie gestart. De ondernemers willen dat de plannen voor de Lidl in de ijskast gaan totdat er een nieuw beleid is voor de detailhandel. Wij wilden als bewoners inventariseren hoeveel voorstanders er eigenlijk zijn. Wij zitten helemaal niet te wachten op nog meer vertraging en dat tegengeluid wilden we laten horen.”

Begrijp je de argumenten van de ondernemers in het centrum?
„Niet voor wat betreft de supermarkt, want er zijn al vier supermarkten in het centrum. Ik had het logischer gevonden als ze tegen de Action waren geweest, want zo’n Action is een concurrent voor veel winkels in het centrum.”

Het argument van DOES is niet dat ze tegen concurrentie zijn, ze zetten zich alleen in voor een leefbaar centrum…
„Maar er zijn al vier supermarkten in het centrum en dan zit je toch niet te wachten op een vijfde die eigenlijk hetzelfde is als de Aldi? In west en De Gilden hebben we maar één supermarkt. Ik vind dat er hier behoefte is aan een tweede supermarkt naast de Albert Heijn, die qua prijs toch wat hoger ligt dan de Lidl. Bovendien: de ruimte is er in west, er ligt een groot grasveld. En als er een tweede supermarkt bij komt, zijn mensen minder geneigd om voor hun dagelijkse boodschappen naar het centrum te gaan.”

Dat is precies waar de winkeliers zich zorgen om maken. Je zult een winkeltje in het centrum hebben, de hoofdprijs voor je vierkante meters betalen en het publiek naar Dronten-west zien gaan… Een bruisend centrum is toch in het belang van heel Dronten?
„Met dat laatste ben ik het eens. Maar als ik voor mezelf redeneer: als ik mijn dagelijkse boodschappen doe, ga ik puur voor die boodschappen naar de supermarkt. En als ik andere inkopen wil doen, dan ga ik op zaterdag naar het centrum, dan ga ik niet naar west. Ik blijf dus tòch wel naar het centrum gaan, dat vind ik ook hartstikke gezellig.”

Hoeveel mensen hebben er gereageerd?
„In een mum van tijd werd het al 300 keer gedeeld op Facebook. In totaal hebben 686 mensen de petitie ondertekend. Sommigen hadden twee keer onder dezelfde naam getekend en die heb ik er uitgegooid.”

Bijna 700, had je dat verwacht?
„Nee, totaal niet. Ik hoopte op 250 of hooguit 300, maar het bleef maar doorgaan.”

Hoe lang heeft de petitie online gestaan?
„Een maand. Vooral in het begin liep het storm. Ik vind 700 behoorlijk wat in zo korte tijd, zeker als je bedenkt dat je nooit iedereen bereikt. Er zijn dus echt heel veel mensen die willen dat er in Dronten-west een tweede supermarkt komt.”

Jullie actie kreeg ook nogal wat steun uit Swifterbant. Weet je hoeveel mensen uit Swifterbant de petitie hebben ondertekend?
„Dat kan ik wel nagaan. Dat zijn er 90.”

Gaan jullie de handtekeningen nog officieel overhandigen aan de gemeente?
„We hebben het al gemaild, dus het signaal is al afgegeven. Ik wil nog wel een gesprek met de wethouder om hem te vragen wat hij er mee gaat doen. Ik heb zoiets nog nooit bij de hand gehad en ik ben wel benieuwd of ze luisteren naar een paar ondernemers of naar 700 bewoners.”

Video

Dossier Lidl