Asv Dronten - VV Hierden
Asv Dronten - VV Hierden Klaas Huisman

Lucky Akot kroont zich in de 94ste minuut tot het goudhaantje van Asv Dronten

DRONTEN - Lucky Akot kroonde zich in de 94 ste minuut tot goudhaantje voor Asv Dronten in de competitie-ouverture tegen VV Hierden. Columnist Klaas Huisman was erbij.

Het eerste elftal van Asv Dronten speelt op de valreep met 1-1 gelijk tegen het taaie en stugge VV Hierden en zijn het seizoen teleurstellend begonnen in de eerste klasse. Voorafgaand aan deze wedstrijd had het tweede team met 2-1 van VVOP gewonnen en zat de stemming er goed in op het groene bastion.

De spelers waren gemotiveerd en keken uit naar deze seizoensopening, maar helaas pakte het in de praktijk iets anders uit. Tegenstander VV Hierden hadden hun huiswerk goed gedaan en bezorgden de groen witten een hele moeilijke middag.

Opstelling Asv Dronten

Eser Elmali, Laurens Brouwer, Rik Breemhaar, Chris van Maanen, Maurizio Sleurink (45e Lucky Akot), Niek Telgen, Vincent ter Burg, Jodi de Boer, Jeroen van der Meer, Kevin van der Vlag & Martijn Timmer (82e Bob Breemhaar).
Wissels: Doelman Jeroen Bokdam, Ingmar Koster, Brian Harpe, Bob Breemhaar & Lucky Akot.
Geblesseerd: Wouter van der Molen.
Gele kaart: Martijn Timmer
Trainers: Raymond Schuurman & John Halsema
Teammanagers: Piet Bleeker & Duco van Dijk
Verzorgster: Conny Oosterkamp
Assistent scheidsrechter: Jonas van Bergen.

Opstelling VV Hierden

Nick Grootkarzijn, Ewout Mulder, Gert Boonen (72e Tom van Wijk), Stefan Jansen, Brian Klaassen, Jeroen Spoelstra, Ali Akachar ( 78e Ali El Haddadi ), Dominique Denzel, Naoufal Boutachkourt (60e William Beelen), Edmund Mijnheer & Senad Salihi.
Wissels: Tom van Wijk, Ali El Haddadi, William Beelen, Remon Vlieger & Doelman Kevin Ozinga.
Gele kaarten: Jeroen Spoelstra, Ali Akachar & Tom van Wijk.
Technische staf: Peter Epe & Henk Timmer.
Overige staf: Dave Krommenhoek & Gerrit Prophitius
Verzorger: Erwin Groenhof
Assistent scheidsrechter: Dhr. Prophitius.

De scheidsrechter: Dhr. N. Wenneker
Toeschouwers: 300

Hoopvol en veelbelovend begin

Eerder deze week had Trainer Raymond Schuurman zijn 50e verjaardag gevierd en langs deze weg feliciteren wij Abraham met deze mijlpaal. Onder een aangenaam najaarszonnetje werd er op een gezellig en goedgevulde sportpark afgetrapt.

De groen witten begonnen ontketend en furieus aan deze wedstrijd wat meteen in de derde minuut een goede kans voor Jodi de Boer opleverde. Hier ging een corner van Jeroen van der Meer aan vooraf die op het hoofd van de inkomende Jodi de Boer belandde.

Deze kopbal ging langs de doelman van VV Hierden, maar werd op het laatste moment door een rood witte verdediger van de doellijn gehaald. Het publiek kreeg nu ook de smaak te pakken en ging er eens goed voor zitten, maar na deze kans voor Jodi de Boer bleef het akelig lang stil.

Messcherpe counters

Na een afwachtend en aftastende beginfase kropen de rood witten uit hun schulp en volgden al snel de eerste plaagstootjes. Na slordig uitverdedigen van de verder goed spelende Laurens Brouwer volgde er een snelle onderschepping van Hierdenaar Stefan Jansen. De gevaarlijke voorzet van Stefan Jansen werd door Naoufal Boutachkourt naast het Dronter doel gewerkt, maar de toon was nu gezet.

Nadat oud Asv Dronten speler Ali Akachar namens Hierden een corner had geforceert moest doelman Eser Elmali in actie komen om deze corner stijlvol onschadelijk te maken. Met name in de snelle omschakeling kwamen de rood witten er telkens gevaarlijk uit waarbij vooral Ali Akachar, Naoufal Boutachkourt en Senad Salihi dreigend voor het Dronter doel verschenen.

Onrustig en haperend middenveld

In de voorbereiding was het dynamische middenveld van Asv Dronten doorslaggevend geweest, maar nu in de eerste competitiewedstrijd wilde het niet lukken en haperde de opbouw tussen de linies bij Asv Dronten. De spelers waren gretig en fanatiek, maar vonden nu in het felle en op het randje spelende VV Hierden een spijkerharde tegenstander op hun weg.

Het Dronter middenveld kreeg geen grip op het slimme uitgekookte en vooral fysieke spel van VV Hierden. Bij balverlies was het telkens alle hens aan dek in de Dronter verdediging.

Voorsprong Hierden

In de 16e minuut kwamen de gasten uit een razendsnelle counter op een 0-1 voorsprong toen Brian Klaassen iedereen te snel af was en op het doel van Eser Elmali afstormde. Met een subtiele en bekeken schuiver in de verre hoek scoorde Brian Klaassen de 0-1 voor VV Hierden.

De rood witten hielden vervolgens hun stellingen potdicht en probeerden op alle manieren de opbouw en het tempo bij Asv Dronten te ontregelen. In de snelle omschakeling bleven de Hierdenaren er gevaarlijk uitkomen.

Kleine kansjes

Deze onverwachtse 0-1 achterstand was een domper voor het hardwerkende Dronter team die maar geen openingen konden vinden. Halverwege de eerste helft volgde het herstel en waren er weer twee kansjes voor de groen witten te zien.

Uit een voorzet van Jeroen van der Meer verdween de kopbal van Kevin van der Vlag rakelings naast het doel. Een indraaiende vrije trap van Vincent ter Burg werd met de nodige moeite tot corner verwerkt waarna de corner van Jeroen van der Meer een rommelige scrimmage opleverde, maar niemand wist te profiteren.

Vlak voor rust kreeg Hierden via Ali Akachar en Senad Salihi twee mogelijkheden, maar deze beide pogingen gingen naast. Met een 0-1 tussenstand voor VV Hierden gingen we rusten.

Omzettingen

Het publiek reageerde uiterst teleurgesteld want de aanhang had veel meer van deze seizoensopening verwacht. Trainer Raymond Schuurman deed meteen wat omzettingen en bracht nu aanvaller Lucky Akot voor verdediger Maurizio Sleurink de ploeg. Op deze manier probeerde Raymond Schuurman meer grip op het 4-3-3 systeem van VV Hierden te krijgen.Middenvelder Niek Telgen ging nu in de verdediging op de linksback positie spelen en deed dit niet onaardig. De gehele eerste helft scandeerde het Dronter publiek al de naam van het goudhaantje Lucky Akot die nu met luid applaus aan de aftrap verscheen.

Met de moed der wanhoop

Het liep weliswaar niet vlot en vloeiend bij Asv Dronten, maar met veel passie, strijd en inzet probeerden de groen witten terug te knokken. Tegenstander VV Hierden trok zich terug in de loopgraven en beperkte zich tot verdedigen en het tempo naar beneden te halen.

Er waren pittige fysieke onderlinge duels te zien en de rood witten waren vooral gespecialiseerd in het tijdrekken, maar deze tactiek werkte uitstekend.

De Drontenaren kregen een aantal corners te nemen en er waren een paar scrimmages voor het Hierdense doel te zien, maar echte grote kansen bleven lang uit.

In de voorhoede gingen Jeroen van der Meer en Lucky Akot regelmatig van positie rouleren waardoor nu ook Martijn Timmer en Jodi de Boer konden opkomen, maar er leek geen doorkomen aan. Nadat schoten van Jeroen van der Meer, Martijn Timmer en Kevin van der Vlag werden geblokt of naast gingen, verdween een kopbal van uitblinker Chris van Maanen naast het doel.

Drie grote kansen

In deze fase hing de gelijkmaker even in de lucht, maar toch was het VV Hierden die drie grote kansen lieten liggen om het duel te beslissen. In de 72e minuut lanceerde Ali Akachar met een geslepen steekbal de snelle Senad Salihi die nu vogelvrij voor doelman Eser Elmali opdook. In twee instanties bracht Eser Elmali redding waardoor de groen witten overeind bleven.

De Dronter doelman Eser Elmali stond een ijzersterke partij te keepen en sleepte het team er doorheen. In de 75e minuut gingen de Hierdenaren Brian Klaassen en Ali Akachar op oorlogspad en ontstond er een onoverzichtelijke klutssituatie voor het Dronter doel waar verdediger Niek Telgen redding bracht op de doellijn.

Kort hierop dook Hierdenaar Senad Salihi gevaarlijk op voor het Dronter doel, maar diens inzet werd ternauwernood tot corner verwerkt. Een afstandsschot van invaller Ali El Haddadi zeilde rakelings over.

Bloedstollend en superspannend

Lange tijd wisten de groen witten geen potten voorin te breken, maar in een hectische en superspannende slotfase viel toch nog de bevrijdende 1-1 gelijkmaker. De verdedigers Chris van Maanen en Rik Breemhaar hielden het overzicht en gingen nu ook regelmatig mee naar voren om iets te forceren.

Nadat een vrije trap van Chris van Maanen rakelings naast ging werd een inzet van Lucky Akot tot corner verwerkt. Deze corner veroorzaakte een gigantische scrimmage en flipperkast situatie voor het rood witte doel, maar de bal wilde er gewoonweg niet in.

De voorhoede gaf extra gas en voerde het tempo op waarbij die dekselse kleine turbo Niek Telgen nu ook mee naar voren ging. In de 94e minuut brak het moment aan voor Niek Telgen en Lucky Akot.

Het Dronter Goudhaantje

In uiterste wanhoop bleef het Dronter publiek de naam van Lucky Akot scanderen want hij zou toch als goudhaantje nu moeten toeslaan.

In de 94e minuut glipte Niek Telgen door de rood witte defensie om vervolgens een strakke voorzet richting de tweede paal op Lucky Akot te geven. Het goudhaantje stond al in positie, maar moest toch nog met een uiterste krachtsinspanning zijn teen uitsteken om de verlossende 1-1 gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Het groene bastion ging nu helemaal uit zijn dak bij deze zwaarbevochten 1-1 gelijkmaker.

Ondertussen was verdediger Chris van Maanen al tot man of the match uitgeroepen omdat de groene bulldozer vandaag zijn mannetje stond en onder alle omstandigheden in alle rust het overzicht behield.

Man of the match bij Asv Dronten: Chris van Maanen
Man of the match bij VV Hierden: Brian Klaassen

Opgelucht

De technische staf reageerde na afloop opgelucht op deze late gelijkmaker want de groen witten moesten van ver komen zei assistent-trainer John Halsema. De tegenstander was iets feller en scherper dan ons en wonnen de meeste duels. Met name op het middenveld was er geen rust tussen de linies waardoor er veel fouten werden gemaakt.

In de tweede helft oogden wij feller en scherper, maar kwamen we ook nog goed weg bij de counters van Hierden. Wij zijn blij en opgelucht met dit gelijkspel, maar er is nog veel werk aan de winkel om dingen te verbeteren besluit John Halsema.