Afbeelding

Voetbalcolumn: Vooruitblik Reaal Dronten - Zwolsche Boys

Sport

DRONTEN - In zijn 'kijk op voetbal' blkt Klaas Huisman vandaag vooruit naar de thuiswedstrijd van Reaal Dronten tegen Zwolsche Boys.

Aanstaande zaterdagmiddag om 15:00 uur speelt Reaal Dronten zijn eerste thuiswedstrijd tegen het roemrijke Zwolsche Boys. De Reaalisten verloren vorige week hun eerste competitiewedstrijd in de derde klasse met 2-1 uit bij VEVO in Veessen.

Adil Elmorabit

Iedereen is nu benieuwd hoe de rood zwarte duivels deze teleurstellende 2-1 nederlaag bij VEVO Veessen hebben verwerkt. Vlak voor rust vielen toen de beide tegendoelpunten waarna Adil Elmorabit na rust nog iets kon terug doen. In de voorbereiding scoorde Adil Elmorabit ook al vier keer waardoor deze grillige aanvaller de topscorerslijst aanvoert.

De Zwolsche Boys speelden hun eerste competitiewedstrijd met 0-0 gelijk tegen het taaie en stugge vv Oene. Zaterdagmiddag gaat DeDrontenaar.nl polshoogte nemen in Dronten West en komt er een uitgebreid wedstrijdverslag van de wedstrijd Reaal Dronten tegen de Zwolsche Boys.

Eerdere ontmoetingen

Beide clubs speelden vier keer eerder tegen elkaar waarbij De Zwolsche Boys drie keer ruim wisten te winnen en eenmaal de punten werden gedeeld. In Dronten gingen de rood zwarten thuis twee keer kansloos met 1-6 en 0-5 kopje onder tegen de Zwolse blauwvingers.

Vorig seizoen gingen de Reaalisten twee keer keihard en kansloos onderuit. Na de 6-2 in Zwolle gingen de Drontenaren thuis roemloos met 0-5 kopje onder.

Vorig seizoen promoveerden beide teams via de nacompetitie vanuit de vierde naar de derde klasse. In de eindrangschikking eindigden de Zwolsche Boys op een tweede plek en Reaal vlak daarachter op de derde plek.

Voorbereiding Zwolsche Boys

De Zwollenaren kenden een uitstekende voorbereiding met goede ruime overwinningen waarbij de tweedeklassers Be Quick'28 en VSCO'61 beiden met 2-0 werden verslagen.De oefenwedstrijd tegen vv Wijthmen eindigde in een ruime 6-0 overwinning voor de Zwolsche Boys.

In de beker wonnen de Zwolsche Boys met ruime cijfers van vv Harfsen, vv Almen en 'sHeerenbroek die met 4-0,6-1 en 5-0 aan de kant werden gezet. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de eerste competitiewedstrijd thuis tegen vv Oene in een 0-0 gelijkspel is geeindigt.

Topscorers vorig seizoen

De absolute topscorer vorig seizoen was de 37 jarige veteraan Lodewijk de Vries met maar liefst 35 doelpunten. Op ruime achterstand daarachter volgden Lennart Prins, Bas de Man en Eugenne Webb met 17, 13 en 7 doelpunten.

De Zwollenaren hebben een selectie met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar oud waarbij Lodewijk de Vries, oud-prof Dominggus Lim Duan, Danny vd Vegt, Roy Super en Yavuz Ozdemir de dertig zijn gepasseerd. De jongste spelers zijn Nick Kloosterboer, Sven Ester en Edson Matatula.

Hoofdtrainer Jan Verheijen

Hoofdtrainer Jan Verheijen was ooit profvoetballer bij PEC Zwolle en Feyenoord en heeft een imposante trainersloopbaan bij vele clubs achter de rug. Dit seizoen is hij op zaterdag trainer van Zwolsche Boys en op de zondag in Deventer trainer van derdeklasser Turkse Kracht.

Hij was ooit trainer bij de Zwolse clubs Dieze West en ZAC Zwolle maar had ook ESC Elburg, Hatto Heim en Robur et Velocitas onder zijn hoede.

Imposant en roemrijk verleden

De Zwolsche Boys kent een imposant en roemrijk verleden en speelde zelfs ooit profvoetbal in de tweede divisie. Deze oude beruchte Zwolse volksclub werd op 1 mei 1918 in de Luttekestraat opgericht. Het clubtenue bestaat uit een groen-wit horizontaal gestreept shirt met een zwarte broek.

Vanaf 1954 tot en met 1969 speelden de Zwolsche Boys semiprofvoetbal en was het zelfs jarenlang de tegenhanger van grote broer PEC Zwolle. Het speelde toen de thuiswedstrijden op het voormalige sportpark De Vrolijkheid in Zwolle Noord, op een steenworp afstand van PEC Zwolle. In deze roerige en bewogen tijden sprak de Zwolse stadsderby zelfs tot de verbeelding, maar in 1969 besloten de Zwolsche Boys terug te keren naar de amateurs.

Onvermijdelijke vrije val

Op sportpark De Vrolijkheid groeide Zwolsche Boys uit tot een volwaardige zondaghoofdklasser en werd zelfs in 1984 het kampioenschap in de Hoofdklasse behaald. Gaandeweg de jaren verloor het zondagvoetbal haar glans en kwam Zwolsche Boys in een neerwaartse spiraal terecht.

In 1996 werd het vertrouwde stadionnetje De Vrolijkheid ingeruild voor het fonkelnieuwe Jo van Marle sportpark in Zwolle Zuid. Deze verhuizing van Zwolle Noord naar Zuid ging niet zonder slag of stoot en maakte veel emoties los bij de achterban.

Op sportpark Jo van Marle zijn tegenwoordig de twee rivalen en roemrijke oude volksclubs Zwolsche Boys en ZAC Zwolle naast elkaar gevestigd. De club heeft tegenwoordig ongeveer 700 leden!

Terugkeer in de derde klasse

In 2002 gingen de Zwolsche Boys als zaterdagclub verder door het leven, waar het in 2009 naar de derde klasse wist te promoveren. In 2010 werd de tweede klasse bereikt en pakten de Boys een periodetitel, maar in de nacompetitie werd de promotie op een haar na gemist.

In 2012 degradeerden de Boys naar de derde klasse om een jaar later in 2013 weer naar de tweede klasse terug te keren. Plotseling kwam de klad erin en daalde Zwolsche Boys in een vrije val af naar de vierde klasse, maar na twee seizoenen in de vierde klasse promoveerden de Boys vorig seizoen weer terug naar de derde klasse.

Het team eindigde met 58 punten op een tweede plek in de vierde klasse C met een imposant doelsaldo van 98 voor en 43 tegen.

Zaterdagmiddag komt er een uitgebreid wedstrijdverslag van de wedstrijd Reaal Dronten tegen de Zwolsche Boys. De wedstrijd Reaal Dronten - Zwolsche Boys begint zaterdagmiddag om 15:00 uur op sportpark De Munten te Dronten West.

Voorspellingen derde klasse C

  • Reaal Dronten – Zwolsche Boys Een 3
  • Swift’64 – VEVO Veessen Een 1
  • BAS Biddinghuizen - sc Rouveen Een 3
  • Vv Oene – ESC Elburg Een 3
  • Hatto Heim – vv Hattem Een 3
  • ZAC Zwolle – WZC Wapenveld Een 2
  • Olympia’28 Hasselt – DSV’61 Doornspijk Een 1

Klaas Huisman