Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Meevaller voor inwoners Dronten: afvalstoffenheffing met € 23,74 omlaag

Gemeente

DRONTEN - De inwoners van de gemeente Dronten zijn volgend jaar minder geld kwijt aan gemeentelijke belastingen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de begroting van wethouder Ton van Amerongen, gaat de afvalstoffenheffing met € 23,74 omlaag.

De inwoners profiteren volgend jaar van het feit dat het de gemeente Dronten financieel gezien voor de wind gaat. Weliswaar gaan vrijwel alle overige belastingen met 0,7% omhoog, maar over het geheel genomen nemen de lasten voor de bewoners af.

Lasten bij gemiddelde woning

De gemeente heeft berekend wat de voorstellen betekenen voor inwoners met een gemiddelde woning van 178.000 euro. Woningbezitters zien hun lasten dalen van 667 naar 647 euro. Mensen in een huurwoning betalen dit jaar 369 en volgend jaar 346.

De meevaller heeft te maken met het principe van de gemeente, dat de ingaven en uitgaven voor de afvalinzameling gelijk moeten zijn. De gemeente betaalt volgend jaar bijna 3,7 miljoen euro voor die afvalinzameling en dat betekent dat de afvalstoffenheffing naar beneden kan.

OZB en rioolheffing

Voor de overige belastingtarieven hanteert de gemeente een stijging van 0,7 procent. Dit is een gemiddelde van de loonstijging (0,4%) en de prijsstijging (1%). Deze verhoging geldt voor bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, maar ook bijvoorbeeld voor de grafrechten, hondenbelasting, forensenbelasting, marktrechten en reclamebelasting.

Er zijn slechts enkele uitzonderingen op die 0,7%. Zo zijn er over de toeristenbelasting afspraken gemaakt met de recreatie-ondernemers, waardoor dit tarief gelijk blijft: 95 eurocent per persoon per overnachting.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 16 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 16 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 17 uur geleden