Milan Dorreboom en Sharon Hamar de la Brethoniére van Fun Aut.
Milan Dorreboom en Sharon Hamar de la Brethoniére van Fun Aut.

Uitgaansgelegenheid voor jongeren met autisme: „Anders word ik uitgelachen”

Cultuur

DRONTEN – Een droom komt uit voor Milan Dorreboom uit Dronten. Hij is de voorzitter van stichting Fun Aut en realiseerde onlangs een speciale uitgaansgelegenheid voor jongeren binnen het autistisch spectrum. Dat wat hij al o zo lang in zijn hoofd had.

Als voorzitter van Fun Aut kreeg Dorreboom, die zelf kampt met MCDD, steeds vaker de vraag of er ook een uitgaansgelegenheid voor jongeren met autisme was. In Almere bestond er eentje, maar in de verdere regio was er maar weinig te beleven. Ja, uiteraard waren er de ‘normale’ uitgaansgelegenheden, maar dat is voor veel mensen met autisme een no-go-area.

Zo ontstond het idee om zelf iets op poten te zetten. „Er kwamen mensen die vroegen of ik geen leuke plek wist om uit te gaan. Ook mensen uit mijn werkveld. Het is zó vaak tegen mij gezegd, dat ik er over na ging denken”, vertelt Dorreboom.

Droom werd realiteit

Het bleef niet bij nadenken, want zijn droom werd realiteit. De Drontenaar ging in overleg met zijn medebestuursleden, die ook direct enthousiast reageerden. Er werd drie jaar geleden gestart in Lelystad, maar uiteindelijk kwam er ook een locatie in Dronten.

„En nu is het gelukt. Het is altijd een droom van mij geweest en nu gaat het zich steeds meer verwezenlijken. Dat vind ik heel gaaf”, zegt Dorreboom, terwijl hij triomfantelijk lacht. Want lachen doet hij bijna alleen maar, vooral omdat hij zo trots is op het project. Het straalt er aan alle kanten vanaf. “Het is een redelijk groot succes in Dronten”, weet de hoofdpersoon.

Uitgelachen

Sharon Hamar de la Brethoniére is een van de vaste bezoekers van de uitgaansgelegenheid, gevestigd in het Chillpoint in De Meerpaal. Vrijwel iedere tweede zaterdag van de maand is ze er te vinden.

„Ik hou van zingen, ik hou van dansen, ik hou eigenlijk wel een beetje van uitgaan. Als ik dan ergens ben, word ik gewoon finaal uitgelachen. Eerder kwam ik bijvoorbeeld wel eens in De Rede, ze noemden dat De Danskelder. Daar werd ik dan behoorlijk uitgelachen, omdat ik een beperking heb. Nu heb ik dat totaal niet meer.”

Vrienden aan overgehouden

Het project startte in Dronten al in april en inmiddels heeft Hamar de la Brethoniére er zelfs al nieuwe vrienden aan overgehouden. „Ik vind het soms best lastig om vrienden te maken, maar nu gaat dat wat makkelijker. Zo is een meisje uit Amsterdam nu een van mijn beste vrienden geworden.”

Dat ze helemaal op haar gemak is, werd afgelopen periode wel duidelijk. Tijdens één van de avonden in het Chillpoint ging Hamar de la Brethoniére helemaal los. „Ja… Ik ging zingen, haha. Year of Summer van Niels Geusebroek en dan hardstyle. Ging ineens iedereen dansen!”

Gelijkgestemden

De nieuwe uitgaansgelegenheid in De Meerpaal is niet alleen voor mensen met autisme, maar voor iedereen met een verstandelijke beperking. „Ons motto is ‘het zijn met gelijkgestemden’”, zegt Dorreboom.

„Het is ook niet zo dat het alleen maar een disco is. Je kunt er ook lekker relaxen, poolen en er is een PlayStation 3, want we willen dat iedereen zich thuis voelt. Daarom zorgen we ook voor zo min mogelijk prikkels. Aan De Meerpaal hebben we een hele fijne partner, ook omdat er altijd iemand met BHV rondloopt. Al hebben we zelf ook genoeg begeleiders hoor.”

Niet met je moeder

Want dat is een belangrijk puntje… Bij de eerste keer in Chillpoint mag een begeleider er nog wel bij zijn, maar daarna moet het toch zelfstandig kunnen. „Je gaat ook niet met jouw moeder naar een ‘normale’ uitgaansgelegenheid’, toch? Dat vinden we wel belangrijk”, zegt Dorreboom.

De initiatiefnemer is helemaal klaar voor 14 oktober. Dan komt wethouder Peter van Bergen naar het Chillpoint om de uitgaansgelegenheid officieel te openen. „Om acht uur beginnen we en om half negen is de officiële ceremonie. Daarna maken we er een mooi feest van. Iedereen die een lijn met autisme heeft, is dan welkom. Een man of dertig verwacht ik zeker”, is Dorreboom hoopvol.

Wouter Foppen