Lieke Beckerman
Lieke Beckerman ©maartenheijenk.nl

Selwin Edzes en een tactische ingreep van Wilbert Leendertse bezorgen ASVD de winst

DRONTEN - De korfballers van ASVD hebben de eerste helft van het seizoen afgesloten door in een kraker met 25-24 te winnen van de nummer twee, HKC uit Hardinxveld-Giessendam. Daardoor bezetten de Drontenaren de derde plaats in de overgangsklasse.

Vooraf was er niet gerekend op een toppositie, zeker niet toen aan het eind van vorig seizoen bleek dat de talentvolle Jacco Boonstra de groen-witten ging verlaten voor Blauw Wit uit Amsterdam. Arjen Kamer staat nu op die plek. Een ander type speler: groot en gezegend met een zuiver schot staat ie prima te spelen.

Twee hoofdrolspelers

De hoofdrollen in de wedstrijd tegen HKC waren weggelegd voor twee personen. Selvin Edzes die in de slotfase HKC aan gort schoot en coach Wilbert Leendertse die de handbaltaktiek toepaste.

ASVD startte in een gewijzigde opstelling. Selwin Edezes speelde weer bij Robin ter Woord in het vak en Arjen Kamer verhuisde naar het vak van Wouter Neutel. Na een wedstrijd kun je nog geen conclusies trekken maar het lijkt hierdoor dat de vakken wat meer in evenwicht zijn. Daarnaast leek het ook HKC wat in verwarring te brengen.

Overrompelende start

De groen-witte brigade startte overrompelend door heel snel een 5-1 voorsprong te pakken. HKC herpakte zich: 6-9d. HKC speelde gemakkelijk, liet de bal ontspannen rondgaan en creëerde daardoor ruimte om zuiver van afstand te schieten.

Op basis van werklust haakten de Drontenaren toch aan. Voor het in grote getale opgekomen publiek was dat mooi om te zien. Met hangen en wurgen werd het 8-10 bij rust.

Nieuwe spelregel

De snelheid van de HKC-dames bracht Rodee Voortman in verdedigend opzicht tot wanhoop. Coach Wilbert Leendertse kon echter haar aanvallende impulsen op het gebied van passing en af en toe scorende dreiging niet missen.

Bij het korfbal mag sinds dit seizoen tot maar liefst acht maal heen en terug worden gewisseld. Dit gegeven bracht de coach er toe om bij functiewissel Liecke Beckerman in te zetten in de verdediging en bij wissel naar de aanval toe Rodee Voortman weer terug te brengen. Liecke Beckerman voerde deze ‘ondankbare’ taak meer dan prima uit en daardoor bleef ASVD HKC tot halverwege de tweede helft in het spoor.

Selwin Edzes

Toen het tien minuten voor tijd 15-16 stond zag ASVD dat het harde werken en goede spel ook nog wel eens beloond kon worden met een overwinning. En dat dacht Selwin Edzes al helemaal. In die laatste fase was elk schot van hem een doelpunt. HKC was hierover zo verbaasd dat ze er ook niets tegen deden.

De 27-jarige routinier kwam in deze wedstrijd tot tien doelpunten, waarvan verreweg de meeste in de slotfase. In de laatste tien minuten werd in totaal maar liefst 18 keer gescoord. Elk Drontens doelpunt werd met luid gejuich door de supporters begroet en steeds werd het ook weer even stil wanneer HKC weer snel tegenscoorde. Uiteindelijk kwam ASVD met nog twee minuten te gaan met 25-22 voor te staan en dat was net voldoende voor de 25-24 overwinning.

Individuele klasse

Trainer/coach Wilbert Leenderse: „Op voorhand reken je tegen een dergelijk sterke tegenstander niet op een overwinning. Wel denk ik dat we op basis van individuele klasse én op basis van teamprestatie terecht hebben gewonnen.”

De coach geeft, de selectie de komende week rust, waarna de voorbereiding op de zaalkompetite begint. Het feestje was zaterdag compleet, want ook het tweede team won, eveneens na een spannende wedstrijd, van HKC.