Lazise Hillebregt (D66)
Lazise Hillebregt (D66) © Eelco Lindhout

Lazise Hillebregt (D66): Deze crisis staat volledig los van de komende verkiezingen

Algemeen

DRONTEN - Voor wat Lazise Hillebregt (D66) betreft is het CDA veroorzaker van de huidige bestuurlijke crisis in Dronten. „Het had zo kunnen zijn dat de raad donderdag onvoldoende vertrouwen had in wethouder Vis, maar dan hadden we nog wel een college gehad. Voor zover wij weten zijn er geen politieke redenen voor het opstappen van wethouder Verlaan. Dus het voelt echt alsof het CDA de stekker er uit trekt.”

Lazise Hillebregt is nog maar net fractievoorzitter van D66 en mag zich nu al buigen over een crisis als gevolg van het opstappen van de CDA-wethouders Vis en Verlaan.

Onverwachts

„Ik zit in de oppositie, dus ik weet niet precies wat er aan de collegetafel gebeurt. Dat er iets speelde tussen wethouder Vis en de gemeenteraad, dat was wel duidelijk. Maar dat twee wethouders nu aangeven dat het onderling vertrouwen de reden is om op te stappen, dat is toch echt onverwachts.”

D66 heeft nooit signalen ontvangen dat het niet boterde tussen de CDA-wethouders en de burgemeester. „Ik lees in het persbericht van het college dat de gesprekken in het college steeds meer onder druk stonden. Daar kan ik me alles bij voorstellen.”

„Het is logisch dat alle bogen gespannen staan als een wethouder zich moet verantwoorden in een debat. Dan begrijp ik dat de gesprekken minder leuk worden of anders verlopen. Maar het was mij onbekend dat de wethouders Vis en Verlaan problemen hadden met de burgemeester.”

Doen wat goed is voor Dronten

D66 gaat zich vanavond in de fractie beraden: „Er is heel veel nieuwe informatie. Daar gaan we duiding aan geven. En daarbij is het belangrijkste dat we doen, wat goed is voor Dronten.”

Hillebregt ergert zich eraan dat gesuggereerd wordt dat partijen uit zijn op electoraal gewin met het oog op de komende verkiezingen: „Dat raakt me, dat vind ik heel vervelend. Je probeert op een integere manier een gesprek aan te gaan in een debat over het vertrouwen in de wethouder. Dat is al moeilijk genoeg. Om dat in de sfeer van de verkiezingen te trekken, daar is bij ons totaal geen sprake van.”

Collegecrisis

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 2 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 2 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 3 uur geleden