Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Asv Dronten - DOS'37: een cruciaal staartduel in de eerste klasse

Sport

DRONTEN - Asv Dronten speelt zaterdag thuis tegen DOS'37 uit Vriezenveen. Beide teams zijn niet heel sterk aan de competitie in de eerste klasse begonnen.

Asv Dronten - DOS'37 Vriezenveen

Aanstaande zaterdagmiddag is om 14:30 uur de aftrap van het cruciale staartduel in de eerste klasse tussen Asv Dronten en DOS'37 uit Vriezenveen. Beide teams bivakkeren in de onderste regionen van de eerste klasse en kunnen de punten goed gebruiken.

De winnaar van deze spannende tweeluik krijgt weer aansluiting met de middenmoot en kan dan voorlopig opgelucht ademhalen. Er staat dus veel op het spel voor de groene polderboys om voor het eigen thuispubliek de drie punten veilig over de streep te trekken.

Tussenbalans

De Drontenaren zijn thuis nog ongeslagen, maar wachten met slechts twee punten uit vier wedstrijden nog steeds op hun eerste overwinning. Na de 3-1 nederlaag bij SVZW in Wierden zijn de polderboys met een doelsaldo van vier voor en acht tegen naar de 12e plek afgezakt.

Tegenstander DOS'37 ging afgelopen weekend keihard met 6-1 onderuit in de dorpsderby bij DETO en staat nu met drie punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van vier voor en negen tegen op een 11e plek in de eerste klasse. Beide teams kwamen zes keer eerder tegen elkaar in actie waarbij Asv Dronten de drie thuiswedstrijden met 3-1, 5-0 en 4-3 wisten te winnen. In Vriezenveen eindigde het duel in 2009 in een 1-1 gelijkspel waarna de groen witten in 2011 en 2015 met 2-1 en 3-2 onderuit gingen.

Meer dan strijd en inzet

Het is altijd interessant om het beknopte maar ook zeer gedetailleerde en realistische wedstrijdverslag van Bert Trompetter erop na te slaan. In slechts een paar woorden slaat deze clubverslaggever de spijker op de kop en blijkt hoe moeilijk Asv Dronten het in de uitwedstrijden heeft.

Natuurlijk duurt de competitie nog erg lang en waren DETO en SVZW geduchte en geroutineerde teams, maar toch zullen de groen witten uit een ander vaatje moeten tappen om zich veilig in de middenmoot te nestelen. In de thuiswedstrijden tegen vv Hierden en WHC was er spektakel en knokten de polderboys voor de laatste millimeter waarbij de spelers diep moesten gaan om een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Het lijkt erop dat Asv Dronten elke week tot het gaatje zal moeten gaan om de punten bij elkaar te sprokkelen, maar het team heeft ook meer voetbalgochme nodig om in deze eerste klasse te overleven. Daarom is deze wedstrijd tegen DOS'37 een uitgelezen mogelijkheid voor Asv Dronten om zichzelf wat lucht te verschaffen en om zelfvertrouwen bij te tanken.

Resultaten DOS’37

Na de 1-2 thuisnederlaag tegen SDV Barneveld wonnen de geel zwarte Venneheksen heel knap met 1-2 bij Go Ahead Kampen. Nadat de thuiswedstrijd tegen vv Hierden werd afgelast volgde de zwaar beladen en veelbesproken dorpsderby bij de rooie buren van DETO.

In voorgaande jaren wisten de geel zwarten nog regelmatig te stunten bij DETO, maar vorige week gingen de Venneheksen met een ruime 6-1 kansloos onderuit bij de buren. Tot nu toe zijn Lennard Mulderij, Andrej Piljic, Nick Wennink en Marc Meier de doelpuntenmakers bij DOS’37.

In de beker wonnen de Veners met 2-1 van BWO Hengelo en ATC'65 en eindigde het treffen met De Esch in een 1-1 gelijkspel.

Evenwichtige selectie

Hoofdtrainer Jochem de Weerdt stond vorig seizoen aan het roer bij NSC Nijkerk en was voorheen assistenttrainer bij CSV Apeldoorn en jeugdtrainer bij profclub Go Ahead Eagles. Vorig seizoen eindigde DOS'37 op een 8e plek in de eerste klasse D en toen waren Marc Meier, Tom Hegeman en Stef van der Velden de topscorers van het team.

Het team heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud met een goede mix tussen routine, ervaring en jeugdig talent waarvan zes spelers tussen de 18 en 20 jaar oud zijn. De 30 jarige clubicoon Lennard Mulderij is met 80 doelpunten de clubtopscorer aller tijden bij DOS'37.

Clubarchief

De voetbalvereniging Door Oefening Sterk werd op 15 Juni 1937 in de clubkleuren Geel Zwart te Vriezenveen opgericht. Deze club heeft ongeveer 700 leden en speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark Het Midden aan de Schout Doddestraat op een steenworp afstand van de rooie buren DETO.

Het dorp Vriezenveen ligt met 15000 inwoners in de gemeente Twenterand. De inwoners worden Vennekloetens of Venneheksen genoemd en verder staat het dorp bekend om zijn Leemansmolen en Watertoren.

De club leefde jarenlang in de schaduw van de grote buurman DETO totdat DOS'37 in 2008 naar de eerste klasse wist te promoveren en de dorpsderby eindelijk realiteit werd. Sinds 2008 kwamen beide dorpsrivalen tien keer tegen elkaar in actie waarbij DOS'37 drie keer wist te winnen en drie keer een gelijkspel uit het vuur wist te slepen, maar vorige week leed de club met 6-1 zijn grootste nederlaag tegen DETO.

Gerenoveerd clubgebouw

Ruim twee jaar geleden is het clubgebouw gerenoveerd en ligt er een fonkelnieuwe kunstmat op veld twee. Langs het hoofdveld staat een historische tribune met geel zwarte kuipstoeltjes.

In 1989 werden de geel zwarte Venneheksen kampioen van de vierde klasse en in 1996 werd de tweede klasse bereikt waarna er in 1999 degradatie volgde. In 2003 en 2008 volgden er twee kampioenschappen waarna de club tussen de eerste en tweede klasse bleef schommelen.

Vanaf 2010 tot 2015 was DOS'37 een stabiele eersteklasser waarna de club voor 1 seizoen aan de hoofdklasse mocht ruiken. Sinds 2016 is DOS'37 weer eersteklasser waar het vorig seizoen op een achtste plek eindigde.

De superbelangrijke wedstrijd Asv Dronten - DOS'37 begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op het Burgemeester Dekker sportpark te Dronten. In de loop van zaterdagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

Programma eerste klasse oost

  • Asv Dronten - DOS'37 Vriezenveen
  • Flevo Boys Emmeloord - vv Nunspeet
  • Vroomshoopse Boys - KHC Kampen
  • WHC Wezep - DZC'68 Doetinchem
  • vv Hierden - Go Ahead Kampen
  • SVZW Wierden - SDV Barneveld
  • DETO Vriezenveen - FC Zutphen

Klaas Huisman