Klaas Huisman

Asv Dronten geeft indrukwekkende galavoorstelling

Asv Dronten - DOS'37 6-0 (1-0)

Er heerst al jarenlang een oneindige mythe over een slapende groene reus onder het meerpaalplein die maar niet wakker wil worden. Vandaag knipperde deze groene reus even met zijn ogen en boekte Asv Dronten een spetterende 6-0 monsterzege op het arme DOS’37.

Na een aarzelend en moeizame eerste helft volgde er in de tweede helft een indrukwekkende galavoorstelling met schitterende doelpunten en een hoofdrol voor de bloeiende zwarte tulp Ricardo Talu. Deze ruime overwinning is een mooie opsteker naar de polderderby toe als volgende week Flevo Boys op bezoek gaat komen. Een voetbalverslag over de eindeloze mythe van een slapende groene reus onder het meerpaalplein.

Asv Dronten

Eser Elmali, Laurens Brouwer, Rik Breemhaar, Chris van Maanen, Maurizio Sleurink, Vincent ter Burg, Niek Telgen, Martijn Timmer, Ricardo Talu, Kevin van der Vlag (86e Lucky Akot), Jeroen van der Meer (90e Bob Breemhaar).
Wissels: Doelman Niels Spaapen, Lucky Akot, Bob Breemhaar, Jos Dijkstra.
Gele kaart: Maurizio Sleurink
Geblesseerd/Afw: Wouter van der Molen, Jodi de Boer, Ingmar Koster, Brian Harpe, Tibor Liska.
Trainers: Raymond Schuurman, John Halsema.
Teammanagers: Piet Bleeker, Duco van Dijk.
Materiaalman: Maurice Janssen
Verzorgster: Conny Oosterkamp

DOS’37

Julian Bakker, Douwe Koebrugge (25e Melvin Kemp), Jochem Oude Booyink, Dennis Boshoeve, Maarten Smit, Bernd Bove, Nick Wennink, Lennard Mulderij, Jaap Mulderij (58e Stef van der Velden), Andrej Piljic (45e Danny Oude Lashof), Marc Meier.
Wissels: Doelman Patrick Nitert, Danny Oude Lashof, Stef van der Velden, Melvin Kemp,Martijn Olde Olthof, Maarten Slomp.
Gele kaart: Nick Wennink.
Trainers: Jochem de Weerdt, Arjan Kok, Thijs Houwing.
Teammanagers: Martin Kottier, Henri Veenhuizen.
Verzorger: Alberto Webbink.

De scheidsrechter: Dhr G.W.R. Poffers
Assistent scheidsrechters: Dhr. J Wannet en Dhr. E. Schoolderman.
Toeschouwers: 300

Veelbelovend

Tijdens de warming up bleek dat Jodi de Boer teveel last van een blessure heeft en niet kon starten waardoor Martijn Timmer zijn opwachting mocht maken. Helaas is ook middenvelder Wouter van der Molen nog steeds geblesseerd. De groene polderboys kwamen in een 4-3-3 opstelling sterk en fel uit de startblokken waarbij DOS'37 werd teruggedrongen en vastgezet.

In deze levendige en enerverende beginfase belegerden de groene krijgers het vijandelijke doel en waren er kleine kansjes te zien. Meteen vanaf de aftrap lanceerde Martijn Timmer met een splijtende pass Niek Telgen die op het laatste moment wegens buitenspel werd teruggefloten.

Kort hierop liet de stylist Martijn Timmer een technisch hoogstandje zien waarna de zwarte tulp Ricardo Talu werd gevonden, maar diens inzet werd ternauwernood tot corner verwerkt. Nadat een afstandsschot van Vincent ter Burg rakelings naast zeilde lieten Kevin van der Vlag en Ricardo Talu een vlotlopende eentwee zien, maar helaas bereikte de voorzet van Ricardo Talu net niet de inkomende Niek Telgen. Na ongeveer tien minuten ging het groene offensief liggen en brak er een rommelige fase aan.

Dubieuze beslissingen

In de 15e minuut lag de doorgebroken Jeroen van der Meer vol op snelheid waarna hij overduidelijk door een DOS verdediger werd onderuit gehaald. Deze overtreding leverde Asv Dronten weliswaar een vrije trap op, maar tot ieders verbazing hield de scheidsrechter zijn kaarten op zak.

Toen even later Asv Dronten verdediger Maurizio Sleurink een overtreding beging leverde het hem onmiddellijk een gele kaart op.

Bevrijdende voorsprong

De gehele eerste helft waren de groen witten dominant en oppermachtig en kon het machteloze DOS'37 totaal niet imponeren. Nadat Martijn Timmer tijdens een actie omver werd geduwd kreeg Asv Dronten in de 20e minuut een vrije trap te nemen.

Deze vrije trap van Jeroen van der Meer werd met moeite weggewerkt waarna de rebound afstandsschoten van Kevin van der Vlag en Vincent ter Burg ternauwernood werden geblokt.

In de 22e minuut ging de vlag in top toen sluipschutter Kevin van der Vlag een half geblokte schot van Jeroen van der Meer voor zijn voeten kreeg. Met een bekeken diagonale schuiver in de verre hoek scoorde Kevin van der Vlag de bevrijdende 1-0 voor Asv Dronten. Amper een minuut later zeilde een venijnig schot van architect Vincent ter Burg rakelings naast het doel.

Bij DOS'37 kon verdediger Douwe Koebrugge niet meer verder en kwam Melvin Kamp hem vervangen. ©dedrontenaar.nl

Goede aansluiting

Na deze 1-0 voorsprong brak er een mindere fase aan waarbij de linies te ver uit elkaar lagen. Bij balverlies haperde de omschakeling bij Asv Dronten waardoor de middenvelders Vincent ter Burg, Niek Telgen en Martijn Timmer vele kilometers moesten afleggen om de gaatjes te dichten. In de verdediging zorgden De Beuker Rik Breemhaar en de Bulldozer Chris van Maanen ervoor dat het IJzeren gordijn in tact bleef.

Bij de spaarzame uitbraken van DOS'37 waren er prima onderscheppingen te zien waardoor doelman Eser Elmali amper in actie hoefde te komen. Vlak voor rust trokken de polderboys weer ten aanval toen de opkomende back Laurens Brouwer met een dieptepass Jeroen van der Meer op avontuur stuurde en Kevin van der Vlag werd gevonden, maar in kansrijke positie werd diens schot geblokt en weggewerkt.

Een corner van Jeroen van der Meer werd met moeite weggestompt waarna niemand in de rebound de trekker wist te overhalen. Met een 1-0 voorsprong gingen we rusten.

Stuiptrekkingen

Bij de geel zwarten was in de rust Danny Oude Lashof voor Andrej Piljic in het team gekomen. De trainer van DOS'37 Jochem de Weerdt probeerde nu met omzettingen en aanpassingen iets te forceren om terug in de wedstrijd te komen.

Tot aan de 60e minuut probeerde DOS'37 aan te zetten en moest doelman Eser Elmali zijn middagdutje even onderbreken om inzetten van Jochem Oude Booyink en Nick Wennink onschadelijk te maken. Ondanks deze rommelige fase bleven de polderboys de bovenliggende partij en hoorde iedereen ineens een vreemd grommend geluid onder het Meerpaalplein.

Ontwaken

In de 58e minuut ging bij een vrije trap van snelle jelle Jeroen van der Meer de architect Vincent ter Burg mee naar voren. Als een duveltje uit een doosje scoorde Vincent ter Burg met fluwelen halve volley de 2-0 voor Asv Dronten.

Plotseling was het hek van de dam en waren de groene monsters niet meer te stoppen.

Constante dreiging

In de voorhoede zorgde Ricardo Talu met zijn slepende acties voor een constante dreiging waardoor de verdediging van DOS'37 volledig werd ontrafeld. Zijn acties lukken niet altijd en soms blijft de bal net iets te lang aan zijn voeten kleven waardoor zijn teamgenoten hem weer eens te hulp moeten schieten, maar als de zwarte tulp in bloei komt staat er altijd iets moois te gebeuren.

In de 62e minuut haalde Ricardo Talu op volle snelheid de achterlijn om vervolgens een strakke voorzet richting de eerste paal op Jeroen van der Meer af te leveren. Het groene bastion barstte uit zijn voegen toen de parel Jeroen van der Meer met een fraaie duikkopbal ala Bep Bakhuis toesloeg voor de schitterende 3-0 voorsprong voor Asv Dronten.

Weergaloos

Vanaf dit moment werd het Dronterpubliek op een indrukwekkende galavoorstelling met prachtige doelpunten getracteerd. Nadat de stylist Martijn Timmer en het groene diamant Niek Telgen de doelman op hun weg vonden ging bij een vrije trap van architect Vincent ter Burg ineens de groene beuker Rik Breemhaar mee naar voren.

In de 66e minuut scoorde Rik Breemhaar met een spijkerharde intikker de 4-0 voor Asv Dronten. Tussendoor waren er weer wat plaagstootjes van DOS'37 te zien en moest doelman Eser Elmali zijn middagdutje toch weer onderbreken. De groene elastische panter gaf geen krimp en bracht drie keer redding. Aan de andere kant moest de doelman van DOS in actie komen om Jeroen van der Meer en Kevin van der Vlag van het scoren te houden.

Spectaculair

Deze doelman ging in de 82e minuut in de fout door een terugspeelbal in zijn handen te pakken. In de 82e minuut ging de groene ronkende bulldozer Chris van Maanen bij deze indirecte vrije trap mee naar voren. Op subtiele wijze legde sluipschutter Kevin van der Vlag deze vrije trap opzij zodat de opkomende bulldozer Chris van Maanen met een gigantische scudraket de bal snoeihard tegen de touwen schoot voor de 5-0 ontlading voor Asv Dronten.

Hiermee was de koek nog niet op want in de 89e minuut lanceerde de parel Jeroen van der Meer met een slimme steekbal het groene diamant Niek Telgen voor de uiteindelijke 6-0 eindstand. Het groene bastion genoot met volle teugen van deze luxe galavoorstelling en trakteerde het team op een uitbundige applaus.

Man of the match: Ricardo Talu.

Volgende week zaterdag 28 oktober speelt Asv Dronten om 18:00 uur thuis de polderderby tegen Flevo Boys uit Emmeloord. De groene spaceshuttle is dan weer terug op aarde want met name de Dronter verdediging zal dan superscherp voor de dag moeten komen. Door een 1-0 overwinning op vv Nunspeet staat Flevo Boys nu bovenaan in de eerste klasse en staat Asv Dronten een enorme uitdaging te wachten.