Jette debuteert bij biertapwedstrijd: „Al die mensen die op je vingers kijken...”
AlgemeenDRONTEN - In de Rede van Dronten werden gistermiddag de regionale voorrondes van de landelijke biertapwedstrijden gehouden. Jette Wennekes (21) uit Dronten maakte haar debuut en was best zenuwachtig.
Hoe is het gegaan?
?„Het was de eerste keer dat ik mee deed, ik was best wel zenuwachtig. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar eigenlijk was het heel leuk en ben ik keurig in de middenmoot geëindigd.”
Waarom was je zenuwachtig?
„Tsja, die jury die meekijkt bij elke stap die je zet, daar kreeg ik toch wel trillende handjes van.”
Hoe gaat zo’n wedstrijd in z’n werk?
„In de eerste ronde moest ik twee vaasjes tappen, in de tweede twee fluitjes. Dat wordt door één jurylid beoordeeld. Dan zet je het op een dienblad en dan loop je naar een tweede jurylid, waar je je biertjes presenteert.”
Waar let die jury allemaal op?
„Om te beginnen moet je je dienblad droog maken. Daar leg je twee viltjes op klaar. Daarna is het spoelen van je glas belangrijk voor je schuimkraag. Vervolgens moet je controleren of het glas geen beschadigingen heeft en of het echt schoon is.”
En dan moet het tappen nog beginnen…
„Ja, ze kijken precies hoe je tapt. Het tuitje van je tap mag bijvoorbeeld je glas en het schuim niet raken. Als je je glas wegzet, mag je ‘m niet onder de tap neerzetten. Ze kijken of je op de correcte manier afschuimt, zodat je je bier isoleert. Na het eerste biertje doe je de tap dicht en dan pak je pas het tweede glas. Er wordt goed gekeken of je je aan al die regeltjes houdt.”
Hoe moet je bier er uiteindelijk bij staan?
„Hoe is je schuimkraag? Heb je niet te veel of te weinig schuim? Is de schuimkraag stevig, zonder grote bellen? Allemaal dat soort dingen.”
Waarom heb je niet gewonnen?
„Bij mijn eerste biertje had ik de schuimkraag niet goed geïsoleerd. Toen ik ‘m oppakte ging er nog wat over de rand heen. Dat wil je absoluut niet, je wilt een mooie kop op je bier. En het klinkt misschien stom, maar ik had ook wel wat moeite met het afschuimen. Het zit ‘m tijdens zo’n wedstrijd heel erg in de details.”
Moet je echt een kenner zijn om dat te kunnen beoordelen?
„Nee hoor, ik denk dat ook een leek wel ziet wie er heel stabiel en sterk in is en wie het min of meer voor de lol doet.”
Hoor jij bij die tweede groep?
„Ik heb wel lang getwijfeld of ik mee zou doen. Al die mensen die op je vingers kijken… Ik deed uiteindelijk wel mee om echt mijn best te doen en om wat neer te zetten. Bovendien was het leuk dat het in ons eigen bedrijf georganiseerd werd. Het is ook heel gezellig.”
Tap je tijdens zo’n wedstrijd anders dan tijdens je werk?
„De meeste regels pas je gewoonlijk ook wel toe, zeker de regels die je uit hygiene doet. Alleen, als je het doet op de manier zoals bij een wedstrijd, dan ben je er wel een tijdje langer mee bezig. Dus ik zal eerlijk zijn: ik ga echt niet bij ieder biertje eerst mijn dienblad schoon wrijven en na ieder biertje de tap uitzetten.”
Tap je gewoonlijk veel bier?
„Ik draai wel bardiensten, dus ik weet hoe het moet en hoe alles werkt, maar het liefst sta ik in het restaurant als serveerster.”
Werk jij al lang in de horeca?
„Ik ben op mijn dertiende begonnen met wat drankjes lopen. Inmiddels ben ik 21 en werk ik sinds anderhalf jaar bij De Rede. Het meeste heb ik hier geleerd.”
Ligt je toekomst ook in de horeca?
„Nee, ik ben student. Ik heb net mijn bachelor Dierwetenschappen in Wageningen afgerond en heb nu een tussenjaar voordat ik aan mijn master begint. In dat tussenjaar werk ik hier fulltime.”
Uitslag Flevolandse voorronde
- Edwin van der Velde - De Ducdalf
- Moniek Goed - Het Wapen van Ens
- Linda Kouwen - Het Wapen van Ens
- Julia Timmerman - Het Wapen van Ens
- John van Beek - Bij Ons in de Wellerwaard
- Shanna Buijsman - Restaurant Schokland
- Raisa Wensink - Het Wapen van Ens
- Henry Juffermans - Restaurant Le Mirage
- Romy Feith - Het Wapen van Ens
- Jasper Boelhouwer - Brasserie Bakboord
- Karen Ballast - De Ducdalf
- Roy Schieving - Bij Ons in de Wellerwaard
- Arnold Koole - Bij Ons in de Wellerwaard
- Bob Koelmans - De Stadsherberg Kampen
- Jaimey Hoff - Huijskamer
- Brent van der Werff - Bij Ons in de Wellerwaard
- Denise Burgess - De Strandhoeve
- Niels van As - De Strandhoeve
- Louis Beemsterboer - The Bottom
- Jennifer Halman - Het Wapen van Ens
- Hanja Dijkstra - De Ducdalf
- Klaas de Roo - De Rede
- Jeffrey Pouls - Huijskamer
- Edwin van Antwerpen - Bij Ons in de Wellerwaard
- Esther Woudwijk - Golf residentie Dronten
- Daniel Kluijver - The Bottom
- Britt Heijen - Het Wapen van Ens
- Kelvin Mooiweer - De strandhoeve
- Demi de Boer - de Strandhoeve
- Dave van Wezep - De Stadsherberg Kampen
- Carl Swillens - Huijskamer
- Silko Katsma - Gavi Lokaal
- Melissa Boudewijn - De Rede
- Florian Jansen - Brasserie Bakboord
- Jette Wennekes - De Rede
- Joelle van Straten - De Rede
- Nienke Kooij - Huijskamer
- Rennie Kroezen - De Ducdalf
- Patrick Mezas - Cafe op
- Rick De Boer - The Bottom
- Mart-thijs Claassen - The Bottom
- Sebastiaan van Essen - Cafe op
- Maureen Knoeff - Shortgolf Swifterbant
- Hugo Bramer - De Stadsherberg Kampen
- Marc Schreuder - Shortgolf Swifterbant
- Veronique de Jonge - Shortgolf Swifterbant
- Sanne Nieuwland - Huijskamer