Het nieuw te bouwen pand van Remako en Papyrolux.
Het nieuw te bouwen pand van Remako en Papyrolux.

Bedrijf uit Elburg met 32 werknemers laat nieuw pand bouwen in Biddinghuizen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Wethouder Ton van Amerongen slaat vandaag aan de Stoppelploeg 7 in Biddinghuizen de eerste paal voor het nieuwe pand van Remako Paper & Board BV en zusterbedrijf Papyrolux Converters BV uit Elburg. De bedrijven met samen 32 werknemers verhuizen de komende zomer naar Flevoland.

DeDrontenaar.nl sprak over de bedrijven en de aankomende verhuizing met sales manager Jeroen Nodelijk.

Waarom gaan jullie weg uit Elburg
Jeroen Nodelijk: „Omdat wij daar te weinig mogelijkheden hebben om uit te breiden en we merkten dat uitbreiding toch nodig is.”

En waarom Biddinghuizen?
„We zijn in de nabije omgeving op zoek gegaan naar mogelijkheden en hebben gekeken in plaatsen als Kampen en Dronten. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een plekje op bedrijventerrein De Toekomst aan de Oldebroekerweg. Dat stond op het punt om ontwikkeld te worden en daar kunnen wij heel mooi ons bedrijf vestigen.”

Hoe groot wordt het pand dat jullie laten bouwen?
„Het terrein is 22.500 vierkante meter en we zetten er een pand op van 10.000 vierkante meter en een bruto vloeroppervlak van 12.500. Daar komt ook nog 460 vierkante meter kantoor bij.”

Zijn er bijzonderheden bij de bouw?
?„Het wordt gebouwd door Groothuis uit Genemuiden. Het kantoor wordt energieneutraal. Er is op dat bedrijventerrein geen gas, dus we gaan gasloos bouwen. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst.”

Wanneer moet het klaar zijn?
„Begin juli volgend jaar.”

Hoeveel mensen werken er bij jullie?
„Op kantoor zijn we met 8 mensen en we hebben zo’n 24 mensen in de productie. Dat zijn heftruckchauffeurs, machinevoerders, etcetera.”

Gezien de afstand van Elburg naar Biddinghuizen mogen we aannemen dat iedereen mee gaat?
„Ja, dat klopt.”

Wat voor bedrijf zijn jullie?
„Eigenlijk hebben we twee bedrijven: Remako en Papyrolux. Remako is het handelshuis, waarmee we internationaal handelen in rollen en vellen papier. Wij kopen met name in in Europa en we proberen het te verkopen over de hele wereld, aan wie het maar wil hebben.”

Aan wat voor papier moeten we dan denken?
„Restrollen die niet meer gebruikt worden door drukkerijen, faillissementspartijen, rollen met een kleur die mislukt is of een maat die niet klopt. Soms zijn het rollen met waterschade of rollen waar - zoals wij het noemen - een ‘olifantenpoot’ aan zit.”

Wat doen jullie met dat papier?
„Wij kopen dat allemaal op en halen het naar Elburg. De op- en overslag wordt gedaan door Papyrolux. Die kunnen het ook bewerken. We hebben een aantal omrol- en snijmachines. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld beschadigde rollen bijzagen, opnieuw wikkelen en er een weer een rol van maken. Dat doen we ook wel voor externe opdrachtgevers. Die produceren papier en willen dat in kleinere rollen in de markt zetten. Als ze daar zelf de capaciteit niet voor hebben, kunnen ze het bij Papyrolux onderbrengen.”

Hoe lang bestaat jullie bedrijf?
„Dat hebben we deze week nog uitgezocht. Toen bleek dat Papyrolux zich in 1966 in Elburg heeft gevestigd.”

Gezien de nieuwbouw hebben jullie er vertrouwen in dat er ook in de toekomst papier gebruikt wordt?
„Ach, toen ik net naar school ging werd er al gesproken over de ‘paperless office’. Daar is zó veel over geschreven, dat het heel veel papier heeft gekost.”

U kunt toch niet ontkennen dat er een verschuiving is van papier naar digitaal?
„Dat klopt wel, maar tegelijkertijd nemen verpakkingspapieren een enorme vlucht. Iedereen bestelt via internet: daar moeten dozen voor gemaakt worden, daar moet verpakkingspapier in, propjes en noem maar op. Die markt neemt hand over hand toe. En doordat wij leven van beschadigde partijen en faillissementspartijen, schuiven wij gewoon mee met de markt. Daar hebben wij genoeg vertrouwen in. Bovendien is die markt zo ontzettend groot, dat wij daar als relatief kleine speler altijd onze weg wel in vinden.”