Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Vermissingen in Dronten en Biddinghuizen: Burgernet laat volgers in het ongewisse

112

DRONTEN - Honderden inwoners van de gemeente Dronten kregen gisteren via Burgernet de melding van twee vermissingen: eerst van een 16-jarige jongen bij Biddinghuizen (Walibi) en een uur later van een 15-jarige jongen in Dronten (Melkweg). Over de afloop van beide meldingen liet Burgernet de volgers in het ongewisse. Volgens de politie heeft dit te maken met de techniek van Burgernet.

Als de politie de hulp van burgers wil inroepen, bijvoorbeeld bij een vermissing, dan maakt de meldkamer een zogenaamde ‘Burgernetmelding’ aan. Aangesloten burgers krijgen dan via sms of de app een melding.

Melding afsluiten

„Een Burgernetactie duurt meestal een uur”, meldt de website van Burgernet. Een woordvoerster van de politie legt uit dat de actie daarna afgehandeld moet worden, ongeacht of de vermiste al dan niet terecht is: „Anders kan er in hetzelfde gebied geen nieuwe Burgernetmelding worden gedaan.”

Na dat uur verstuurt de politie een zogenaamd ‘afloopbericht’. Als de vermiste in de tussentijd is teruggevonden, wordt dat vermeld. Is de vermiste nog niet terug, zoals zondag in Biddinghuizen en Dronten, dan krijgen de volgers het bericht: „De politie gaat verder met het onderzoek.”

Geen nieuws via Burgernet

Na dat tweede bericht wordt er via Burgernet geen nieuws meer verspreid. Bezorgde inwoners zijn dan aangewezen op andere media. Zo maakte de politie Dronten gisteren een klein half uur na het laatste Burgernetbericht via Twitter bekend dat de 16-jarige bij Biddinghuizen terecht was: „De jongen is gezond en wel aangetroffen. Bedankt voor het meekijken.”

Over de vermissing in Dronten deed de politie geen mededeling. Pas toen de redactie van DeDrontenaar.nl maandagochtend informeerde naar de stand van zaken, bleek de jongen zondagavond al te zijn teruggekeerd.

Goede afloop

Veel volgers wachtten gisteren tevergeefs op een bericht over de afloop via Burgernet. De politie meldde de afgelopen maanden namelijk steeds wèl dat de persoon terecht was. Dat positieve bericht kon in die gevallen uitgaan, omdat de vermiste was teruggevonden vóór het 'afloopbericht'.

Zo waren een 92-jarige demente man en een 17-jarige jongen ‘in verwarde toestand’ in september respectievelijk na 19 en 42 minuten terecht. Eind juli waren in Dronten een 5-jarig meisje en een 88-jarige man na 46 en 12 minuten terug.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 16 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 17 uur geleden