De Lichtjestour van vorig jaar.
De Lichtjestour van vorig jaar. © Fotostudio Wierd

Lichtjestour dit jaar niet alleen in Dronten, maar ook in Biddinghuizen en Swifterbant

Algemeen

DRONTEN - De drie evenementenstichtingen in de gemeente Dronten organiseren dit jaar gezamenlijk de Lichtjestour. De bonte stoet van versierde trekkers trekt op donderdag 21 december door Biddinghuizen, op vrijdag 22 december door Swifterbant en op zaterdag 23 december door Dronten.

Het evenement werd vorig jaar voor het eerst door STADronten georganiseerd in Dronten. Dat gebeurde op de avond nadat de Flevoscouts het vredeslicht naar Dronten hadden gebracht. Ook dit jaar is het evenement gecombineerd met het vredeslicht.

Nico Vollebregt

Behalve STADronten zijn nu ook De IJsvogel (Biddinghuizen) en De Klokbeker (Swifterbant) bij de organisatie betrokken. Het idee om niet alleen door Dronten te rijden, maar ook door de andere dorpen, is afkomstig van Nico Vollebregt. Hij deed vorig jaar zelf mee met een verlichte trekker.

Vollebregt was zó bezield, dat hij dit jaar samen met Hilde Boers vanuit STADronten verantwoordelijk is voor de organisatie van de Lichtjestour. „Wanneer je een paar uur aan je trekker hebt gewerkt, is het leuk, om het ook in de andere kernen te laten zien”, vertelt hij over de uitbreiding.

„We roepen de agrarische ondernemers van harte op om aan de Lichtjestour deel te nemen”, praat Vollebregt vrolijk verder. Hij hoopt dat behalve de ondernemers uit Dronten ook collega's uit Biddinghuizen en Swifterbant aansluiten. „Zelf vond ik het fantastisch om door het dorp te rijden, met alle mensen langs de kant. Het is echt iets dat jong en oud prachtig vinden.”

Enthousiaste stichtingen

De drie evenementenstichtingen zijn erg enthousiast en hebben de handen ineen geslagen: „We willen Dronten samen met de agrariërs op de kaart te zetten en iedere inwoner van onze gemeente een warm en sfeervol lichtpuntje geven in de donkere dagen voor kerst.”

Ieder dorp maakt een eigen randprogramma tijdens de tour. Denk hierbij aan warme chocomelk, glühwein, een knapperend vuurtje en een koor dat kerstnummers zingt. De routes worden op dit moment berekend en uitgezet.

Wisselbokaal

De mooist versierde trekker maakt kans op de wisselbokaal en een prijs. Wouda stapte vorig jaar als eerste sponsor in dit evenement en draagt ook dit jaar de Lichtjestour een warm hart toe.

De eerste wisselbeker ging vorig jaar in Dronten naar het Mechanisch Erfgoed Centrum. Biddinghuizen en Swifterbant krijgen dit jaar een eigen wisselbeker.

Samen het jaar afsluiten

Hilde Boers: „Het is ook een feest, waarbij we gezamenlijk het evenementenjaar afsluiten. We leggen als stichtingen graag de verbindingen met elkaar en alle inwoners. Daarom vragen we iedereen om ook naar elkaar om te kijken.”

„Misschien hebben ouderen of mensen met een beperking wat ondersteuning nodig. Kijk eens om je heen of je iemand aan de arm of met de auto mee kunt nemen.”

Aat de Jonge

Wat vindt burgemeester Aat de Jonge van dit evenement? „De agrarische sector in Dronten is een speler op wereldniveau”, antwoordt hij, „Niet veel mensen weten dit, maar dat zijn we ècht.”

„De landbouwgronden in Dronten horen bij de beste van de wereld. We hebben de Aeres Hogeschool. Dronten heeft ook de meeste biologische boeren van Nederland. We halen in Dronten de grootste productie van Nederland en zijn daarmee essentieel voor de economie en werkgelegenheid. Dan is dit een prachtig evenement en een mooie promotie voor Dronten.”

Aanmelden

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 7 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 7 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 8 uur geleden