'Klaas' Kijk op Voetbal' over de streekderby Reaal Dronten - Swift'64 (2-4)

DRONTEN - Op een supergezellig en sfeervol sportpark De Munten heeft Reaal Dronten de gemeentederby met 2-4 verloren van Swift’64. Door deze nederlaag blijven de Reaalisten puntloos de rode lantaarndrager in de derde klasse terwijl Swift'64 zich op de derde plaats heeft genesteld.

Reaal Dronten - Swift'64 2-4 (1-2)

In deze boeiende dorpsderby kwam Swift'64 supersterk uit de startblokken en waren de witte leeuwen in de eerste helft de bovenliggende partij. Het was uitgerekend oud Reaalist Jeffrey van den Brakel die twee keer toesloeg waarna deze derby tot leven kwam.

Toen Swift'64 direct na rust op 1-3 kwam leek de wedstrijd gespeeld, maar daarna trokken de Reaalisten ten strijde en kreeg het talrijke publiek tot de laatste seconde een spannende en hartstochtelijke polderderby voorgeschoteld.

Bij Reaal Dronten maakte de jeugdkeeper Chayan van de Goorbergh zijn debuut in het eerste elftal.

Een voetbalverslag over een enerverende en fascinerende dorpsderby.

Opstelling Reaal Dronten

Chayan van de Goorbergh, Bret Eijkelboom, Stefan Yu, Mark de Ridder (60e Branko Huiberts), Remco Drenth, Stefan Wermers, Newzad Abdullah, Sedrion Isidora (65e Giovanni Wegman), Danny Mol, Adil Elmorabit, Mo Elmorabit.
Wissels: Doelman Angelo Brink, Ouadi Lilach, Branko Huiberts, Giovanni Wegman, Lesley Pankl.
Geblesseerd/afwezig: Jeremy Santana, Ihsan Turan, Marc Otten.
Gele kaart: Stefan Wermers
Trainers: Carl Aventurin, Martin Hoogendoorn
Teammanager: Richard Mol
Verzorger: Dorian van Garderen

Opstelling Swift’64

Menno Seinen, Wouter Griekspoor, Eric Geelhoed, Robbin Posthuma, Bart Griekspoor, Leon Snijders, Bart Uil, Thim Verhoeven (60e Danny de Jonge), Jeffrey van den Brakel, Tom Roskam, Bas van Spronsen.
Wissels: Doelman Jan Springer, Kees ten Cate, Loyd Meyboom, Danny de Jonge.
Geblesseerd/afwezig: Steven George, Mark Veldman, Rowald Bont, Gino Garos, Luc Moonen, Florijn Diepstraten.
Trainer: Patrick Posthuma
Teammanager: Wil Ouwehand
Overige staf: Fred van den Brakel, Jan Postma
Verzorgster: Brenda Westra
De scheidsrechter: Dhr. Tulen uit Barneveld
De assistenten: Dhr. van Leusen uit Wierden, Dhr. Feijer uit Hengelo.
Toeschouwers: 500

Opmerkelijke feiten

Voor het eerst sinds jaren werd er weer entree geheven bij Reaal Dronten. In de vierde klasse betaalde je nog 1 euro voor een kaartje met lootjes, maar met deze dorpsderby wilde Reaal meteen een inhaalslag maken en werd de entreeprijs verhoogd naar 4 euro.

Desalniettemin kwamen er ongeveer 500 toeschouwers op deze derby af waar naast de overkapping ook een grote tent was geplaatst. Het was een supergezellige drukte op het sportpark waar grillroom Stromboli met broodjes kebab voor de catering zorgde.

Geel-zwart uittenue

De Reaalisten speelden tot afgrijzen van de trouwe aanhang in het geel zwarte uittenue, maar de reden hierachter is dat het nieuwe thuistenue nog steeds niet klaar is en nog moet worden geleverd. Op korte termijn verwachten de Drontenaren weer in het vertrouwde rood zwarte thuistenue aan te treden.

Nieuwe doelman

Het keepersprobleem lijkt te zijn opgelost bij Reaal Dronten want vandaag mocht jeugdkeeper Chayan van de Goorbergh zijn debuut maken in het eerste elftal. Deze talentvolle jonge doelman van JO19-1 heeft in de jeugd bij Asv Dronten en PEC Zwolle de nodige ervaring opgedaan en verving vandaag eerste doelman Angelo Brink.

De vaste doelman Angelo Brink zat weer op de bank en is weer op de weg terug, maar deze derby kwam nog net iets te vroeg voor hem.

Jeffrey van den Brakel

Hij doorliep de gehele jeugdopleiding bij Reaal Dronten en is met 61 doelpunten nog steeds topscorer aller tijden voor Reaal, maar uitgerekend Jeffrey van den Brakel opende in de 5e minuut de score voor Swift’64. Hier ging een mooie strakke dieptepass op Bart Griekspoor aan vooraf.

De rechtsback van Swift'64 haalde netjes de achterlijn en bediende met een strakke voorzet op maat de vrijstaande Jeffrey van den Brakel. Met een simpele intikker scoorde Jeffrey van den Brakel in de 5e minuut de snelle 0-1 voorsprong voor Swift’64.

Het siert Jeffrey van den Brakel dat hij zeer ingetogen en bescheiden reageerde en hiermee zijn respect voor zijn oude club Reaal liet blijken.

Sterke beginfase

In deze beginfase hadden de witte leeuwen het meeste balbezit en het initiatief. De Swifterbanters creeerden een enorm veldoverwicht en waren vooral over de flanken via Leon Snijders en Bas van Spronsen gevaarlijk.

Bij Reaal Dronten moesten de verdedigers Mark de Ridder, Stefan Yu, Sedrion Isidora en Bret Eijkelboom diep gaan om de aanvallers van Swift in toom te kunnen houden. Rond de 15e minuut kregen de Reaalisten meer grip op deze wedstrijd en ging het offensief van Swift'64 liggen.

Eerste kansjes voor Reaal

In de 15e minuut kwamen de duivels opzetten en lieten Newzad Abdullah en Adil Elmorabit een mooie snelle aanval zien waarbij Swift doelman Menno Seinen in actie moest komen. Met name Danny Mol, Newzad Abdullah en de broertjes Adil en Mo Elmorabit lieten zich nu meer gelden.

Een listige dieptebal op Adil Elmorabit werd ternauwernood door Swift doelman Menno Seinen onschadelijk gemaakt en vrije trappen van Newzad Abdullah en Sedrion Isidora werden met moeite weggewerkt.

Gevaarlijke uitbraken

In de snelle counter en bij balverlies kwam Swift'64 er razendsnel uit waardoor deze wedstrijd in een hoog tempo op en neer golfde. Vanaf de flanken zorgden Bas van Spronsen, Leon Snijders en Bart Griekspoor voor een constante dreiging waarbij de aanvallers Jeffrey van den Brakel en Tom Roskam werden gezocht.

Bij de corners van Swift'64 waren er hachelijke momenten voor het Reaal doel te zien waar de duivels een paar keer goed weg kwamen. In de 30e minuut kwam Swift'64 via opnieuw Jeffrey van den Brakel op een 0-2 voorsprong.

Hier ging een snelle een-twee tussen Jeffrey van den Brakel en Tom Roskam aan vooraf waarna het venijnige schot van Tom Roskam via de paal terug ketste en de rebound door Jeffrey van den Brakel werd binnengetikt voor de 0-2 voorsprong voor Swift'64.

Snel antwoord

Meteen vanaf de aftrap gingen de Reaalisten in de aanval en zorgden de broertjes Adil en Mo Elmorabit met een vloeiende vlotlopende aanval voor de 1-2 aansluitingstreffer in de 32e minuut. De pass van Adil op Mohamed was om te smullen en de afwerking van Mo Elmorabit was een lust voor het oog en om je vingers bij af te likken.

Na deze 1-2 aansluitingstreffer ging de derby helemaal los en kregen beide teams mooie kansen. Voor Reaal doken Newzad Abdullah en Adil Elmorabit gevaarlijk op voor het doel terwijl aan de andere kant Reaal doelman Chayan van de Goorbergh fraai redding bracht op een inzet van Tom Roskam. Deze grillige spits van Swift'64 zag even later een schot naast gaan en een derde poging in het zijnet belanden.

Vlak voor rust kreeg Reaal nog een vrije trap te nemen, maar Newzad Abdullah zag zijn kanonskogel naast het doel gaan. Met een 1-2 voorsprong voor Swift'64 gingen we rusten.

Swift op rozen

Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel verschenen beide teams ongewijzigd aan de tweede helft. Namens Swift ging een schot van Thim Verhoeven naast het doel terwijl aan de andere kant Newzad Abdullah iedereen te snel af was, maar helaas werd zijn voorzet door niemand begrepen.

In de 52e minuut leek deze wedstrijd te zijn beslist toen de grillige Tom Roskam zijn gram kwam halen en Swift'64 op een 1-3 voorsprong bracht. Hier ging een snelle actie met een perfecte voorzet van Bas van Spronsen aan vooraf waarbij Tom Roskam heel slim positie koos om vervolgens met een bekeken schuiver toe te slaan voor de 1-3 voorsprong voor Swift’64.

Kort hierop leek Swift'64 deze wedstrijd helemaal te beslissen, maar uit de halve draai vond Tom Roskam de doelman van Reaal op zijn weg, waarna ook Bas van Spronsen de trekker niet kon overhalen.

Inhaalrace

Plotseling sloop er iets bij Swift in de ploeg en kantelde de wedstrijd. Het ontketende en getergde Reaal Dronten trok nu ten strijde en ging volop de aanval spelen. De witte leeuwen uit Swifterbant verloren gaandeweg de grip en hadden een slordige fase waardoor Reaal Dronten bloed rook.

Mooie schoten van Newzad Abdullah en Mo Elmorabit werden geblokt waarna Swift doelman Menno Seinen in actie moest komen om Adil Elmorabit van het scoren te houden. Halverwege de tweede helft bleken Mark de Ridder en Sedrion Isidora niet meer verder te kunnen en kwamen Giovanni Wegman en Branko Huiberts binnen de lijnen.

Er volgden aanpassingen en omzettingen en de Reaalisten knokten zich terug in deze hartstochtelijke derby. ©DeDrontenaar.nl

Hectisch

In de 75e minuut volgde de beloning en kwam Reaal Dronten via Mo Elmorabit terug tot 2-3. Hier ging een venijnig afstandsschot van Branko Huiberts aan vooraf die Swift doelman Menno Seinen niet onder controle kreeg. In de rebound scoorde Mo Elmorabit met een intikker de 2-3 aansluitingstreffer en was de spanning weer helemaal terug.

De beer was los en de geest was nu uit de fles want Swift doelman Menno Seinen moest volop aan de bak om Newzad Abdullah en Adil Elmorabit van het scoren te houden. Met een ziedend schot leek Newzad Abdullah de gelijkmaker te scoren, maar met een geweldige reflex bracht doelman Menno Seinen redding.

Doordat Reaal nu risico's ging nemen kwamen de Swifterbanters er ook gevaarlijk uit waarbij een schot van Tom Roskam ternauwernood tot corner werd verwerkt. Pogingen van Bas van Spronsen en Jeffrey van den Brakel zeilden naast het doel en een inzet van Bas van Spronsen werd op het nippertje door Reaalist Stefan Wermers van de doellijn gehaald.

Mokerslag

In de 89e minuut veerde iedereen bij Reaal overeind en werd er een strafschop geclaimd toen Newzad Abdullah neerging in het strafschopgebied bij Swift’64. De scheidsrechter vond het geen strafschop en liet doorspelen waarna in alle tumult Bas van Spronsen met een strakke schuiver in de verre hoek de trekker definitief overhaalde voor de 2-4 eindstand voor Swift’64. Terwijl Swift'64 deze 2-4 uitbundig vierde waren de druiven bitterzuur in het Reaal kamp.

Het gehele team van Reaal Dronten verdient een groot compliment voor het vertoonde spel, strijd, wilskracht en inzet. Als het team op deze manier doorgaat komt eens de grote ommekeer.

Bij Reaal Dronten maakte de jeugdkeeper Chayan van de Goorbergh een uitstekende indruk en lieten vooral Newzad Abdullah en de broertjes El Morabit goede dingen zien.

Man of the match bij Reaal Dronten: Mo Elmorabit
Man of the match bij Swift'64: Jeffrey van den Brakel

Volgende week zijn de Reaalisten vrij waarna de rood zwarte duivels op zaterdag 18 november thuis tegen Hatto Heim in actie komen. Dan is deze verslaggever er ook weer bij.