Jan den Boer (SP)
Jan den Boer (SP) © Jennifer Sauer

PvdA en SP kibbelen over schoolzwemmen: „Dit slaat helemaal nergens op”

Algemeen

DRONTEN - Het debat of het schoolzwemmen wel of niet moet terugkeren in de gemeente Dronten verzandde gisteren in gekissebis tussen PvdA en SP. Uiteindelijk besloot Jan den Boer (SP) zijn voorstel in te trekken. Hij gaat de komende weken met andere partijen rond de tafel om te kijken of ze op één lijn kunnen komen.

Wat de uitkomst van dat gesprek ook mag zijn, voor wethouder Ton van Amerongen (VVD) hoeft het niet. „Wij onderschrijven het belang van goed kunnen zwemmen, maar dat is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de ouders”, zei de wethouder.

Het is aan het onderwijs

B en W vinden dat de gemeente uitsluitend verantwoordelijk is voor goede zwemaccommodaties. Dat is de reden waarom er in Dronten een nieuw zwembad wordt gebouwd: „Op de invulling van de gymlessen hebben wij als gemeente geen invloed. Dat is aan het onderwijs zelf.”

De ruzie tussen SP en PvdA ging vooral over hoe het voorstel ingepakt moet worden. PvdA-fractievoorzitter Suzanne Stoop zette nogal wat vraagtekens bij de manier waarop de SP dat aanpakte.

Formeel gedoe

„Als de politieke wil er was geweest, waren we er wel uitgekomen”, verdedigde Jan den Boer (SP) zich. Hij vond dat zijn PvdA-collega bleef steken in ‘formeel gedoe’: „Waar het mij om gaat is: bent u voor of tegen schoolzwemmen?”

Stoop zei wel degelijk vóór schoolzwemmen te zijn. Toen Den Boer ging voorlezen uit haar e-mail, ontplofte ze: „Dit slaat helemaal nergens op!”

Ga een paar baantjes zwemmen

Burgemeester Aat de Jonge deed de suggestie dat beide fractievoorzitters samen een paar baantjes gaan zwemmen. Toen Jaap Oosterveld (ChristenUnie) aanbood ook zijn zwembroek te willen aantrekken, bond Jan den Boer in.

Hij besloot zijn voorstel eerst eens goed met onder andere PvdA en ChristenUnie te bespreken: „Ik nodig iedereen uit daar aan mee te doen.”

Eén-op-één gesprekken.
Alleen selecte groep inwoners krijgt alsnog één-op-één gesprek over deal De Regt de regt 22 uur geleden
Bewoners gaven hun mening over de nieuwe appartementen.
OFW en aannemer sluiten samen met huurders de bouw van MFC Swifterbant af 22 uur geleden
Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 23 uur geleden