De studentenwoning aan de Golfresidentie 111.
De studentenwoning aan de Golfresidentie 111. Ā©maartenheijenk.nl

Studenten op Golfresidentie: Zelfs bewoners kunnen er geen touw aan vastknopen

Algemeen

DRONTEN - De koppen boven alle artikelen op DeDrontenaar.nl zijn allemaal even groot. Toch schrijft het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de Golfresidentie dat er ā€˜met behulp van vette koppen een nogal verwarrend beeldā€™ is geschetst over de studentenhuisvesting op de Golfresidentie.

ā€žHet beeld is zodanig verwarrend dat zelfs leden er geen touw meer aan vast kunnen knopenā€, schrijft Jan Essing namens de VvE over de stand van zaken. Daarom probeert hij het in een brief aan de leden, de gemeente en de media uit te leggen.

Lees ook

Brief VvE:

ā€žHet moet maart van dit jaar geweest zijn, dat enkele verontruste bewoners in de straat Golfresidentie zich tot het bestuur van de VvE hebben gewend met de vraag of een ā€˜studentenhuisā€™ in hun omgeving niet verboden kon worden door de Vereniging van Eigenaren. Er lag een aanvraag voor om van de woning Golfresidentie 111 een volledig door studenten bewoonde woning te maken.

Het bestuur van de VvE heeft de bewoners aanbevolen om zich tot de gemeente Dronten te richten omdat de VvE daar geen rechtsmiddelen toe had. Die bewoners (9 verschillende woningen langs de straat Golfresidentie) hebben toen een brief gezonden aan het college van B&W met hun zienswijze ten aanzien van de vergunningaanvragen voor Golfresidentie 111 en Lente 18.

Hoewel de bewoners erkennen dat ze (nog) geen beduidende overlast ervaren van de studenten, vrezen ze toch dat die situatie kan verslechteren als de aangevraagde vergunning voor Golfresidentie 111 wordt verleend.

Met deze zienswijze heeft het college van B&W niets gedaan. In een gesprek met deze verontruste bewoners heeft een van de gemeentelijk ambtenaren aanbevolen om dit in onze reglementen te verbieden!

Daarop hebben de bewoners aan het bestuur van de VvE Golf Residentie Dronten verzocht om een aanpassing van de huishoudelijke reglementen voor de residentie. Het huishoudelijk reglement voor de infrastructuur is op voorstel van het bestuur door de Algemene Vergadering op 31 mei 2017 zodanig gewijzigd dat:

  1. Er een verbod komt op het gebruik van een woning op de Golf Residentie Dronten als studentenhuis, zonder dat de eigenaar of gebruiker deze woning tot zijn hoofdverblijf rekent;
  2. Het individuele bewoners vrij staat om kamers te verhuren aan studenten of anderen als zij daarin zelf ook normaal hun hoofdverblijf hebben.

Daarbij is aansluiting gezocht met de juridische constructie die de Raad van State als hoogste bestuursrechter daarvoor heeft bedacht: ā€˜bewoners, die niet de intentie hebben om een met een gezinsverband vergelijkbaar samenlevingsverband met elkaar aan te gaan.ā€™

Of dat allemaal juridisch helemaal waterdicht is, wordt door enkelen betwijfeld, maar de ā€˜geestā€™ van de bepaling is duidelijk: meerdere studenten (zonder dat de hoofdbewoners er zelf woont) willen we niet. Maar studenten of bijvoorbeeld een verzorger inwonend bij een hoofdbewoner is prima!

Dat reglement is volledig volgens de regels van de kunst vastgesteld door de Algemene Vergadering, waarbij de individuele wijzigingen expliciet vooraf aan de leden kenbaar zijn gemaakt en toegelicht.

Dus: je kunt je huis verhuren aan een alleenstaande of een stel mensen, die ā€˜duurzaam met elkaar samenwonenā€™ en daarin is zelfs in het Huishoudelijk Reglement van de Golfbaan voorzien dat dezen ook gebruik mogen maken van de Golfbaan (mits voldoend aan de regels van NGF). En dat gebeurt ook op diverse plaatsen, niet in het minst bij de appartementen langs Winter. Voor de bestaande situatie van de Golfresidentie 111 is een ā€˜uitsterfconstructieā€™ in het HHR opgenomen.

Omdat de VvE het vorenstaande in het HHR heeft opgenomen, meende het bestuur van de VvE dat ze het beste een verzoek kon richten aan het college van B&W van Dronten om het gemeentelijke beleid ten aanzien van studentenhuisvesting voor de Golf Residentie aan te passen aan de bepalingen van het Huishoudelijk Reglement van de VvE. We zijn tenslotte een ā€˜Privaat beheerd woondomeinā€™ aldus de gemeente.

Zelf hechten we daar niet zozeer aan en vinden ons een gewone wijk van Dronten. De gemeente scheert in zijn beleid alle vormen van ā€˜niet duurzaam samenwonenā€™ over Ć©Ć©n kam. Als studenten worden gehuisvest op kamers bij de hoofdbewoner of dat er sprake is van een volledig door studenten bewoond huis, het is de gemeente in zijn beleid om het even! Dat verzoek van het bestuur van de VvE is bij brief van 30 augustus 2017 gedaan.

In de tweede helft van september heeft het bestuur daar, op verzoek van de behandelend ambtenaar, nog een nadere explicatie bij gegeven, met argumenten uit hoofde van ruimtelijk beleid en met door de gemeente zelf gekozen bewoordingen in allerhande notities en plannen rondom de Golf Residentie.

Het bestuur heeft daaraan geen eigen kwalificaties toegevoegd, maar slechts verwezen naar paragrafen uit gemeentelijke stukken. Daarin staat ook het woord ā€˜Gated Communityā€™, maar dat is een gemeentelijke kwalificatie!

B&W heeft na lang wikken en wegen op 24 oktober 2017 (keurig binnen 8 weken, want anders was van rechtswege een positieve beschikking ontstaan) het antwoord aan het bestuur gezonden. B&W zien geen redenen om het gemeentelijke beleid ten aanzien van de studentenhuisvesting op de Golf Residentie Dronten aan het VvE-reglement aan te passen.

Jammer, maar we kunnen de gemeente in dat opzicht niet dwingen. Enkel als de burgerlijke rechter daar een uitspraak over heeft gedaan, moet het publiekrecht zich schikken naar het privaatrecht, heeft de Hoge Raad bepaald.

Omdat het gemeentebestuur iedere week een persconferentie houdt over de besluiten, die in de afgelopen week zijn genomen, is dit antwoord van B&W breeduit in de pers verschenen met de koppen, zoals in de aanhef zijn genoemd.

Omdat de Algemene Vergadering het bestuur daar in zijn vergadering van 31 mei toe opdracht heeft verleend, heeft het bestuur binnen de wettelijk voorgeschreven termijn van 6 weken bezwaar aangetekend tegen de verleende vergunning voor studentenhuisvesting op Golfresidentie 111.

Het bestuur heeft indachtig het Huishoudelijk Reglement geen bezwaar aangetekend tegen de verleende vergunning voor inwonende studenten op Lente 18 (dat met de achtertuin nagenoeg aan Golfresidentie 111 grenst).

Ondertussen was ook voor Lente 14 een vergunning voor inwonende studenten aangevraagd bij de gemeente, maar die vergunning is geweigerd vanwege het feit dat geen vergunning wordt verleend als binnen een straal van 100 m al een ā€˜meerpersoonshuishoudenā€™ is vergund (zijnde Lente 18). Op basis van de reglementen van de VvE zou dat toegestaan mogen worden, maar volgens gemeentelijk beleid dus niet.

Omdat de behandelend gemeenteambtenaar eigenhandig de volgorde van de vergunningaanvragen voor Lente 18 en Golfresidentie 111 heeft gewijzigd, heeft het bestuur daar bij de onafhankelijke gemeentelijke Bezwaren- en adviescommissie op gehamerd en zijn we ervan overtuigd dat de vergunning voor de huisvesting van studenten in de woning Golfresidentie 111 uiteindelijk zal moeten worden vernietigd.

Het college van B&W is nog altijd met die z.g. ā€˜beslissing op bezwaarā€™ (BOB) bezig, hoewel die BOB al een week geleden genomen had moeten worden. Bij een BOB is het echter zo, dat er alleen een financiĆ«le sanctie rust op niet-tijdig besluiten en dat wil het bestuur van de VvE dit enigszins zieltogende college van B&W niet aandoen. Er staan belangwekkender zaken op het spel!ā€

Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 22 uur geleden
Afbeelding
Dronten koopt elektrische vuilniswagens: "We zien momenteel geen nadelen" 23 uur geleden
Rivierduinpad
Niet alleen Tulpenroute voert langs bloeiende tulpen, ook het Rivierduinpad 23 uur geleden