De vier medaillewinnaars.
De vier medaillewinnaars. Zuiderzeezwemmers

Medailles voor Danique Stoop, Hilde Jonkman, Yoren van Aalst en Dagmar Kruik

Sport

NIJMEGEN - Vier leden van de Zuiderzeezwemmers hebben dit weekeinde medailles gewonnen bij de Gelderse kampioenschappen kortebaan in Nijmegen. Danique Stoop won zes medailles, waarvan drie keer goud. De overige medaillewinnaars waren Hilde Jonkman, Yoren van Aalst en Dagmar Kruik.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Sinds jaren is de groep Zuiderzeezwemmers die deelnam aan de Gelderse Kampioenschappen niet zo groot geweest. Zeventien zwemmers hadden één of meerdere limieten weten te behalen, zes van hen besloten niet deel te nemen in verband met andere andere verplichtingen of werkzaamheden.

De overige 11 waren goed voor 61 startbewijzen (over de twee weekenden) en de dames hadden zich tevens geplaatst voor twee estafette programma’s. Het is een geweldige prestatie om in het grote district Gelderland mee te mogen doen, het zwem niveau is er behoorlijk hoog en de concurrentie is er moordend.

Dit weekend verschenen aan de start Yoren van Aalst (4 maal), Lisanne Andeweg (2 maal), Myrthe Dam (3), Hilde Jonkman (4), Dagmar Kruik (5), Cynthia Smit (4), Danique Stoop (7), Ilmar Stoop (3), Didi Gest en Suzanne Vesseur 1 maal.

Drie titels

Danique Stoop die alle 15 limieten had behaald voor dit kampioenschap, wilde ze graag allemaal zwemmen. Dat betekende een overvol programma en eventueel prioriteiten stellen op welke afstand je net iets meer wilt geven dan het andere.

Op de zaterdag verliepen de races moeizamer dan op de zondag, ondanks deze constatering wist ze zich zes maal op het podium te zwemmen. Haar eerste afstand de 200m wisselslag verliep zwaar, zoals we van haar gewend zijn opende ze bijzonder sterk, maar was het de laatste banen een pittige strijd om vervolgens een mooie tijd neer te zetten van 2.25.93, haar eerste titel bij de dames senioren was een feit.

Op de 50m rug won ze het zilver in een tijd van 31.00, drie tiende achter de nummer één. Allesbehalve hersteld van haar eerste twee races besloot ze halverwege de 400m vrijeslag iets gas terug te geven om zo op haar latere race de 100m vlinder nog wel weer voluit te kunnen gaan. Haar 100m vlinder verliep vervolgens dan ook niet slecht, tot 10 meter voor de finish had ze de leiding, maar een Italiaanse Studente zwemmend voor de Wageningse club, die haar vorig jaar ook te snel af was wist haar net terug te pakken in de laatste baan en tikte nog geen twee tiende eerder aan. Danique zette een mooie tijd neer van 1.04.48 en won hiermee het zilver.

Op de zondag zette ze haar jacht naar zo hoog mogelijke klasseringen voort, ze startte eerst op de 100m schoolslag, in een spannende race, met een sterke opening maar iets te veel verval, wist ze toch de titel binnen te hengelen in een tijd van 1.14.83.

Ook de 400m wisselslag viel haar niet tegen, ze zwom zich netjes naar het zilver in een tijd van 5.21.03. haar laatste nummer voor dit weekend de 50m vrije slag werd knallen, alles of niets. Ze zwom een geweldig sterke race en was de enige zwemster die een tijd onder de 27 seconden wist neer te zetten, in een tijd van 26.75 wist ze haar derde titel te veroveren.

Hilde Jonkman

Hilde Jonkman kan ook spreken van een zeer geslaagd eerste weekend, ze verscheen twee maal op de individuele nummers aan de start en nam deel aan het dames estafette team. De eerste dag startte ze op de 50m rugslag, ze zwom hier een bijzonder sterke race en wist haar persoonlijke tijd flink aan te scherpen, helaas miste ze op één tiende het goud, maar is ze beslist blij met haar prachtige tijd van 32.87 en het bijbehorende zilver.

Ook in het estafette team zette ze als start zwemster een prachtige tijd neer op de 100m rug van 1.11.52. De tweede dag stond voor haar de 50m vrijeslag op het programma, ook hier ging ze als een speer. Ze zwom weer een prachtig pr en finishte na een spannende race in een tijd van 28.66, dit was goed voor het brons.

Dagmar Kruik

Dagmar Kruik verscheen vijf maal aan de start, waarvan één maal in het estafette team waar ze de schoolslag voor haar rekening nam. Ze zette haar beste prestatie neer op haar laatste afstand de 50m vrijeslag. Ze wist hier een verrassend snelle tijd neer te zetten in een rechtstreeks duel met wat later bleek de nummer drie, in de één naar laatste serie. Het was een prachtig pr van 27.50 en bleek nadat ook de laatste serie had gezwommen snel genoeg te zijn voor een podium plaats. Dolgelukkig won ze het zilver bij de dames senioren.

Op haar overige afstanden bleef ze niet ver van haar persoonlijke tijden verwijdert, op de 50m rug zette ze een tijd van 33.66 neer op de 100m schoolslag 1.22.34 en op de 200m wisselslag 2.42.14.

Yoren van Aalst

De Lelystedeling Yoren van Aalst die sinds dit seizoen zwemt bij de Zuiderzeezwemmers heeft ook prachtige prestaties neergezet, hij wist drie van zijn persoonlijke tijden aan te scherpen en wist zich op de 200m rugslag naar een hele mooie bronzen plaats te zwemmen. Dit deed hij in een bijzonder spannende race om de derde podium plek die hij uiteindelijk wist te winnen in een tijd van 2.42.02.

Op de 100m rug verliep de eerste 50m niet optimaal, waardoor hij net tekort kwam en genoegen moest nemen met de vierde plaats in een tijd van 1.17.46. Op de 100m vrijeslag zwom hij een pr van 1.08.52 en op de 200m vrij zette hij een mooi pr van 2.29.69 op de klok, waarmee hij 6de werd.

Geen podiumplaatsen

Ook alle overige zwemmers hebben prachtige prestaties neergezet, ook al wisten zij geen podiumplaats te behalen. Neem Myrthe Dam, zij nam voor het eerst deel aan de GK bij de junioren 1 en zwom prachtige pr’s, haar beste klassering zette ze neer op de 100m schoolslag met een verbetering van ruim 3 seconden in een tijd van 1.34.02 dit was goed voor een 5de plaats, ook haar 50m vrijeslag scherpte ze flink aan, hier finishte ze in een tijd van 33.70, op haar 200m wisselslag liet ze een tijd van 3.08.16 noteren.

Lotte Klaver die na een langdurige blessure tijd haar training net weer heeft opgebouwd naar een normaal patroon, zwom voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd en dat ging niet slecht, want ondanks haar slechtte start wist ze een pr van 35.34 te laten noteren, ook voor haar was dit een eerste GK ervaring.

Cynthia Smit verscheen 4 maal aan de start op de zaterdag, in het estafette team mocht zij de 100m vlinderslag voor haar rekening nemen, een zware afstand die zij vervolgens een aantal programma’s later nog eens bij de individuele afstanden mocht zwemmen. Toch wist ze ook op haar tweede 100m vlinder een mooie tijd neer te zetten van 1.12.11. Haar beste klassering behaalde ze op de 200m wisselslag in een tijd van 2.35.22 werd ze 8ste. Op de 50m rug liet ze een tijd van 33.35 noteren.

Ilmar Stoop scoorde zijn beste klassering op de 50m vlinderslag in een tijd van 28.97 werd hij 7de , op de 50m schoolslag zwom hij een pr van 34.05 en op de 100m vrijeslag finishte hij in een tijd van 58.84. Lisanne Andeweg startte op de 400m vrijeslag en nam deel aan het estafette team, waarin ze de 100m vrijeslag zwom. Op de 400m vrijeslag wist ze haar meest recente tijd weer aan te scherpen en finishte op een 5de plaats met een mooi tijd van 4.41.88.

Didi Gest en Suzanne Vesseur mochten net als bij de zomer kampioenschappen starten op de 50m vrijeslag, zij zetten respectievelijk een tijd van 31.07 en 33.93 neer.

De komende week zullen de zwemmers zich voorbereiden op nog zo’n prachtig weekend in Nijmegen en zullen zij zeker hun best doen de behaalde 6de plaats in het medaille klassement vast te houden.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 3 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 3 uur geleden