Kosteres twee uur in pyjama bij op hol geslagen kerkklok: „Achteraf toch wel leuk”

Algemeen

DRONTEN - Zelfs het NOS Journaal besteedde vanmiddag aandacht aan de kerkklok in Dronten die vannacht op hol was geslagen. Miny Corjanus, kosteres van de Rooms Katholieke kerk, woont er tegenover en heeft in haar pyjamabroek twee uur lang bij de toren gestaan. Achteraf kan ze er wel om lachten.

De RK-kerk in Dronten is indertijd afgebroken. Enkele honderden meters verderop is de nieuwe Ludgeruskerk gebouwd. De toren aan de Kop van het Ruim is blijven staan. Deze is eigendom van de gemeente Dronten, die sinds 1 januari van dit jaar ook eigenaar is van de kerkklok en het uurwerk. Alleen het ‘luidbeleid’ ligt nog steeds bij de parochie.

DeDrontenaar.nl belde met kosteres Miny Corjanus om te horen hoe zij de afgelopen nacht beleefd heeft.

Hoe kreeg u te horen dat de klok op hol geslagen was?
Miny Corjanus: „Ik werd om half één wakker en toen hoorde ik de toren. Ik dacht: wat stom, heb ik dat nou gedroomd? Dus ik mijn bed uit. In eerste instantie dacht ik: er zal toch niemand in de kerk zijn geweest die de afstandsbediening gepakt heeft?”

Wat hebt u vervolgens gedaan?
„Ik heb m’n schoenen aan gedaan, m’n jas over m’n pyjama aangetrokken en ik ben in de auto naar de kerk gereden. In de kerk ligt de afstandsbediening en wij hebben een sleutel van de toren. Toen ik bij de kerk uit de auto stapte, kwam de politie er ook aan. Die hadden met het secretariaat van de kerk gebeld en daar hadden ze gezegd: je laat de koster daar niet alleen staan!”

Maar de afstandsbediening werkte niet en de sleutel paste niet?
„Dat klopt. Dat de afstandsbediening het niet deed hebben we al een keer eerder meegemaakt. Ik heb de sleutel gepakt en ben samen met de politie teruggereden naar de kerk. Maar er was kennelijk een nieuw cylinderslot in gezet. Ik heb de monteur gebeld, nòg een keer gebeld en ik heb hem berichtjes gestuurd, maar ik kreeg geen reactie.”

De toren is van de gemeente Dronten. Die hebben toch een calamiteitsdienst?
„Van de gemeente had ik geen nummer, dus die kon ik niet bellen. Vanmorgen zei hij: had me maar wèl gebeld. Ik zei: ik had jouw nummer niet, hoe kan ik je dan bellen? Hij snapte ook niet wie het cylinderslot vervangen heeft en waarom wij geen nieuwe sleutel hebben gekregen.”

Als er een sleutel was geweest, had u het dan zelf kunnen oplossen?
„Ja hoor. Ik heb het een keer gezien hoe ze dat deden: er zit een kast, je draait de knop om en dan is-ie uit. Dan had ik daar niet twee uur in de kou hoeven staan.”

Het was u nog niet eerder opgevallen dat het slot vervangen was?
„Nee, ik kom daar gewoonlijk nooit. Gelukkig niet. Ik heb eigenlijk helemaal niets met die toren te maken. Maar het zat mij vannacht gewoon niet lekker. Daarom ben ik er toch maar heen gegaan. Ik dacht: wij hebben een sleutel, dus ik kan het snel even oplossen. Ik baalde er wel van dat het niet lukte.”

Dus u hebt daar twee uur lang rondgelopen in uw pyjama?
„Ja, gelukkig had ik wel m’n winterjas aangetrokken. Toen ik thuis kwam, had ik steenkoude voeten en kon ik natuurlijk niet meteen in slaap komen. Ik heb nog maar een paar crackers met kaas genomen. Daarna ben ik weer naar bed gegaan, want kwart over zeven ging alweer de wekker vanwege een uitvaart.”

Is het al eens eerder gebeurd dat de klok op hol sloeg?
„Ja, maar gelukkig niet ’s nachts. Ik ging een keer ’s ochtends naar de kerk en toen luidde de klok ook. Ik vroeg me af wie het gedaan had, omdat we ‘m altijd pas kort voor de tijd luiden. Op het moment dat ik bij de kerk kwam, was het over. Dat dacht ik vannacht ook: het is zo afgelopen. Maar mooi niet.”

Weet u wat het probleem is?
„Er zit gewoon een storing in dat ding. De knaap die namens de kerk altijd het onderhoud heeft gedaan, doet het al jaren. Maar de gemeente gooit nu roet in het eten en die jongen mag er niks meer aan doen.”

Hebt u veel reacties gehad?
„Ja, héél veel telefoontjes. Mensen die zeiden: de klok luidt! Ja, dat wist ik ook wel! Het was zelfs in het Journaal. Leuk toch, dat Dronten daar ook eens in komt? Prachtig!”

U kunt er nu wel om lachen?
„Ach ja, daar ben ik heel makkelijk in. Ik vond het alleen jammer van mijn nachtrust. En bij een uitvaart luiden we de klokken altijd even als de overledene naar de auto wordt gebracht. Dat kon vanochtend niet omdat de stroom er af was gehaald. Maar verder vond ik het achteraf toch wel weer leuk.”

Reactie gemeente Dronten

Een woordvoerder van de gemeente Dronten meldt desgevraagd dat de oorzaak nog niet bekend is: „Dat wordt nog uitgezocht.” Zolang de oorzaak niet bekend is, kan de gemeente ook niet zeggen hoe herhaling kan worden voorkomen.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 4 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 4 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 5 uur geleden