Het UWV constateert een groei in de detailhandel.
Het UWV constateert een groei in de detailhandel. ©maartenheijenk.nl

Aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten loopt verder terug

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen is in de gemeente Dronten in de maand oktober teruggelopen van 795 naar 768. Een jaar geleden waren het er nog precies 1.000. Dat meldt het UWV.

Persbericht UWV:

In oktober 2017 daalde het aantal WW-uitkeringen verder in de arbeidsmarktregio Flevoland. De sector detailhandel groeit als gevolg van het herstel van het consumentenvertrouwen, maar deze sector biedt vooral werk aan jongeren.

Ruim de helft van de WW-uitkeringen die worden verstrekt aan verkoopmedewerkers afkomstig uit de detailhandel, gaat naar 50-plussers. De UWV publicatie Overstapberoepen voor verkoopmedewerkers 50+ geeft inzicht in de kansen op werk in de detailhandel.

Daling

Eind oktober 2017 verstrekte UWV 9.166 WW-uitkeringen in Flevoland. Dit zijn 234 uitkeringen (-2,5%) minder dan in september 2017. Deze daling van het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ten opzichte van september 2017 is sterker dan de landelijke daling (-2,2).

De daling van het aantal uitkeringen is zowel zichtbaar in de steden Dronten (-3,4%), Almere en Lelystad (beiden -2,5%) als op Urk (-2,9%) en in Noordoostpolder (-1,5%). In vergelijking met oktober 2016 is er sprake van een daling van 21.907 uitkeringen (-17,2%). Deze regionale daling op jaarbasis is minder sterk dan de landelijke daling (-18,2).

Detailhandel

Vanaf eind 2016 ontwikkelt de omzet in de detailhandel zich positiever dan in de periode daarvoor. De sector detailhandel groeit als gevolg van het gestegen consumentenvertrouwen. Detaillisten zijn positief gestemd en vestigen zich steeds meer in de regio.

UWV verwacht voor de regio Flevoland in 2018 een groei van 2,3% in het aantal banen voor werknemers in de detailhandel. Het aantal banen neemt hierdoor met 1.000 toe en komt in 2018 uit op 18.500.

Moeilijk vervulbare vacatures

Het aantal WW-uitkeringen dat wordt verstrekt aan mensen die afkomstig zijn uit de sector detailhandel is oktober 2017 ten opzichte van oktober 2016 in de regio Midden-Utrecht met ruim 15% gedaald naar 519(-92) uitkeringen. Dit geeft aan dat het beter met deze sector gaat.

Volgens UWV zijn er in het eerste halfjaar van 2017 20% meer vacatures ontstaan voor verkoopmedewerker detailhandel dan een jaar eerder. Hierdoor komen vraag en aanbod meer met elkaar in evenwicht.

Vorig jaar was de arbeidsmarkt ruimer voor deze beroepsgroep door een tekort aan vacatures. Inmiddels is drie op de tien vacatures bij detailhandelsbedrijven moeilijk vervulbaar. Er zijn te weinig sollicitanten, men beschikt niet over de juiste kwalificaties of specifieke functie-eisen. Deze redenen vormen belemmeringen, waardoor de moeilijk vervulbare vacatures in de detailhandel uiteindelijk relatief vaak oningevuld blijven.

50-plus

Komende maand zullen de Sinterklaas- en kerstinkopen zorgen voor een seizoensmatige piek in de personeelsbehoefte van winkels. Voor zover er sprake is van afwikkeling van bestellingen via het internet, zal dat ook leiden tot meer werk voor logistiek personeel.

De detailhandel biedt veel werk aan jongeren. Meer dan 50% van de in Flevoland woonachtige detailhandelwerknemers is jonger dan 27 jaar. Van de WW-uitkeringen die worden verstrekt aan mensen die werk zoeken als verkoopmedewerker detailhandel gaat ongeveer 50% naar 50-plussers. Kansrijke branches binnen de detailhandel voor 50-plussers die als verkoopmedewerker een baan zoeken, zijn onder andere bouwmarkten, winkels voor elektrotechnische artikelen en apparaten en opticiëns.

Buiten de detailhandel zijn onder meer callcentermedewerker en medewerker klantenservice alternatieven als overstapberoep. De UWV publicatie Overstapberoepen voor verkoopmedewerkers 50+ geeft voorbeelden van beroepen om hun kansen op werk te vergroten. Aanvullende scholing kan voor een beroepsoverstap nodig zijn.