De SP-kandidaten met lijsttrekker Peter Duvekot staand derde van rechts.
De SP-kandidaten met lijsttrekker Peter Duvekot staand derde van rechts. eigen foto

SP heeft in vergelijking met vier jaar geleden een volledig nieuwe kandidatenlijst

Algemeen

DRONTEN - Vrijwel geen enkele SP-kandidaat uit 2014 keert terug op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Uit de top tien van vier jaar geleden staat niemand deze keer bij de eerste tien.

De SP heeft momenteel twee raadszetels en hoopt er op 21 maart eentje bij te krijgen. „Peter, Tom en Frans willen ontzettend graag de raad in”, zegt afdelingsvoorzitter Anneke Popa. Peter Duvekot, Tom de Kruijff en Frans Rietveld, de nummers één, twee en drie, ondersteunen momenteel de raadsfractie als burgerraadslid. Lijsttrekker Duvekot heeft dat ook jarenlang in Almere gedaan.

Volgens Popa moet er niets achter de volledige nieuwe lijst worden gezocht. Van de eerste tien van vier jaar geleden was deze keer simpelweg haast niemand beschikbaar in verband met verhuizing, ziekte of drukke werkzaamheden.

Verklaring ondertekend

Alle kandidaten hebben een verklaring moeten ondertekenen, dat ze niet met voorkeurstemmen in de raad kunnen worden gekozen. „De mensen die onderaan staan, willen eigenlijk niet in de raad, die zitten daar niet om te springen”, legt Anneke Popa uit.

Zelf staat de voorzitter op nummer zes. „Stel dat ik met voorkeurstemmen gekozen word, dan moet ik in principe mijn plek afstaan aan Peter, Tom of Frans. Ik denk ook niet dat het in het belang van de burgers van Dronten is als er iemand anders de raad in zou gaan. Wij hebben als ledenvergadering gestemd voor deze volgorde, omdat we denken dat deze drie de beste capaciteiten hebben.”

Chantal Sijtsma

De huidige fractievoorzitter Jan den Boer had al eerder gezegd niet terug te keren in de raad. Hij heeft problemen met zijn gehoor. Het tweede raadslid Chantal Sijtsma stelt zich in maart niet opnieuw beschikbaar vanwege de eisen die haar partij stelt: „De SP verwacht dat je ook actief bent naast de gemeenteraad.”

Sijtsma had zich de komende vier jaar graag meer willen inzetten voor de raad dan de afgelopen periode, vooral nu de fractie sinds enige tijd gesteund wordt door enkele actieve burgerraadsleden. De partij legt gemeenteraadsleden echter ook de plicht op dat ze zich actief opstellen in bijvoorbeeld de wijken.

„Dat kan ik gewoon niet combineren met mijn werk”, treurt Chantal Sijtsma, „Dat betekent dat je keuzes moet maken en dan is de SP misschien toch niet een goede partij voor mij.”

Kandidatenlijst SP

  1. Peter Duvekot (m), Biddinghuizen
  2. Tom de Kruijff (m), Swifterbant
  3. Frans Rietveld (m), Dronten
  4. John le Noble (m), Dronten
  5. Sjoukje Leeuw (v), Dronten
  6. Anneke Popa (v), Biddinghuizen
  7. Sando McGee (m), Dronten
  8. Kees Dol (m), Biddinghuizen
  9. Bob Ravestein (m), Biddinghuizen
  10. Bea Schaap (v), Dronten
  11. Jan Preuter (m), Swifterbant
  12. Piet Breukel (v), Dronten
  13. Jan den Boer (m), Dronten

Dossier gemeenteraadsverkiezingen

Overzicht lijsttrekkers

CDA Jan Klopman
ChristenUnie Jaap Oosterveld
D66 Rob van der Schans
GroenLinks onbekend
Leefbaar Dronten onbekend
PvdA Suzanne Stoop
SP Peter Duvekot
VVD Ton van Amerongen
.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 3 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 4 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 4 uur geleden