Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Stelling van de Week | Sommige partijen willen vuurwerkverbod, andere niet

Algemeen

DRONTEN - Net als de lezers van DeDrontenaar.nl is ook de politiek in de gemeente Dronten verdeeld over het gebruik van vuurwerk rond de jaarwisseling. Dat blijkt uit de standpunten van de partijen over onze Stelling van de Week.

Stelling:
Rond de jaarwisseling alleen vuurwerk op centrale locaties, de rest van de gemeente vuurwerkvrij.

SP: helemaal eens

Vuurwerk afsteken is al jaren een mooie traditie in Nederland. De afgelopen jaren zijn helaas de slachtoffers van vuurwerk steeds meer geworden. De SP is daarom niet voor een totaalverbod, maar wel voor gereguleerd afsteken.

ChristenUnie: helemaal eens

Ieder jaar weer vallen er vuurwerkslachtoffers door consumentenvuurwerk en nog veel meer door illegaal vuurwerk. Door het vuurwerk door professionals te laten afsteken wordt dit aantal drastisch verminderd, zonder dat een traditie wordt opgegeven.

GroenLinks: eens

GroenLinks is voorstander van een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Tot die tijd willen we in Dronten vuurwerkvrije zones instellen, zoals in winkelcentra, dorpsbossen en bij verzorgingshuizen. Hiervoor moet handhaving worden vrijgemaakt.

D66: neutraal

D66 is geen voorstander van vuurwerkverboden. Een centrale afsteeklocatie is een sympathieke oplossing, maar voorkomt de overlast van illegaal vuurwerk niet. D66 ziet meer in handhaving in combinatie met een zo laat mogelijk tijdstip van verkoop.

Leefbaar Dronten: neutraal

Leefbaar Dronten wil in gesprek gaan over centrale locaties in alle kernen , zeker gezien de schade en overlast dat met name knalvuurwerk brengt. We zouden kunnen beginnen met vuurwerkvrije zones daar waar nodig en verder uitbouwen in de toekomst.

PvdA: oneens

Voorlopig willen we de traditie van vuurwerk afsteken in ere houden, maar de hinder die mens en dier ervaren moet wel bespreekbaar zijn. Wellicht zijn aanpassingen nodig zodat het voor iedereen een leuk feest is.

CDA: oneens

Vuurwerk afsteken rond de jaarwisseling is een door veel inwoners gewaardeerde traditie, die we als CDA graag willen behouden. CDA is van mening dat burgers hierin een grote mate van eigen verantwoordelijkheid hebben.

VVD: helemaal oneens

Zelf vuurwerk afsteken waar je maar wilt, is een door onze inwoners gekoesterde traditie. De VVD wil deze traditie beschermen door de regels over wanneer en wat mag worden afgestoken te handhaven en het opruimen van afgestoken vuurwerk te stimuleren.

Stelling van de Week | lezerspoll

Rond de jaarwisseling alleen vuurwerk op centrale locaties, de rest van de gemeente vuurwerkvrij

Helemaal eens 37%
Eens 9%
Neutraal 4%
Oneens 8%
Helemaal oneens 42%
Onze internetpoll is geen wetenschappelijk verantwoorde steekproef, het geeft slechts een indicatie van de meningen van de lezers.
.

MijnStemhulp.nl

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden