VIDEO | Winkeliers Suydersee blij met extra koopzondag vlak voor Sinterklaasfeest

Algemeen

DRONTEN - B en W hebben op het allerlaatste moment de knoop doorgehakt: de winkels in het centrum van Dronten mogen komende zondag (3 december) open. Op initiatief van Eric Coppenhagen van de Jamin hadden tal van ondernemers een petitie ondertekend om die extra koopavond af te dwingen. Coppenhagen is blij met de medewerking van de gemeente (zie VIDEO).

Het verzoek van de ondernemers was gebaseerd op hun mening dat 3 december voor veel branches veel interessanter dan bijvoorbeeld zondag 31 december. Burgemeester Aat de Jonge heeft daarop alle betrokkenen uitgenodigd voor een gesprek: de winkeliersvereniging, de stichting DOES die de gemeentelijke reclamebelasting van de centrumondernemers beheert en de heer Coppenhagen.

Vijf zondagen

„Er doet zich de unieke situatie voor, dat deze decembermaand vijf zondagen telt, die ook nog bijna allemaal cruciaal vallen: vlak voor Sinterklaas, vlak voor kerst en met oud en nieuw”, aldus De Jonge. Daarom lagen er verschillende verzoeken voor extra koopzondagen.

De gemeente Dronten heeft als regel dat er jaarlijks 12 koopzondagen zijn en dat er twee extra vergunningen kunnen worden afgegeven. Met 3 december er bij, gaat Dronten naar 15 koopzondagen. „Op basis van de winkeltijdenverordening is dat toegestaan”, weet de burgemeester, „Daardoor zaten we tijdens dat gesprek vrij snel op één lijn.”

Niet om 10 uur open

Er lag nog een extra verzoek om op koopzondagen al om 10 in plaats van om 12 uur open te mogen gaan. Daarin gaat de gemeente vooralsnog niet mee: „Zodat mensen die naar de kerk willen en van hun zondagsrust willen genieten daarbij niet gestoord worden.”

Volgens de burgemeester was dit geen punt van discussie met de ondernemers: „Het is ook een kwestie van respect hebben voor elkaar in de samenleving. Dat vond ik heel mooi om te zien.”

Opnieuw rond de tafel

De gesprekspartners hebben bovendien afgesproken om in januari opnieuw met elkaar rond de tafel te gaan. Dan wordt er onder andere gesproken over het vaker gezamenlijk optrekken, de rolverdeling tussen winkeliersvereniging en DOES, over de activiteiten op het Meerpaalplein en het Havenplein en bijvoorbeeld de markt.

Alle partners kijken volgens de burgemeester uit naar dat gesprek: „Want we moeten elkaar niet meer verrassen met een discussie zo kort voor deze koopzondag. Daarom ben ik heel blij met de bereidheid om er samen uit te komen.”

Koopzondagen Suydersee

  • 3 december
  • 17 december
  • 24 december
  • 31 december