Redepassage
Redepassage ©maartenheijenk.nl

Aat de Jonge over bewakingscamera’s in Dronten: „Het zijn er denk ik honderden”

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat niet actief controleren of eigenaren van bewakingscamera’s zich aan de regels houden. Dat antwoordde burgemeester Aat de Jonge gisteravond op vragen van GroenLinks over het cameratoezicht in de Redepassage.

„Er hangen in Dronten heel veel camera’s”, zei De Jonge, „Het zijn er denk ik honderden. Wij gaan niet bij ieder pand, bij iedere eigenaar of bij iedere particulier vragen: wat doet u daarmee? Maar krijgen we klachten, dan gaan we er op af.”

Niet te vermijden

De burgemeester legde uit dat mensen een camera mogen richten op het eigen pand of de eigen woning. Je mag zelfs binnen hele strenge regels een deeltje van het openbaar gebied meenemen. Soms is dat bijna niet te vermijden.”

De Redepassage is een geval apart, omdat die straat in winkelcentrum Suydersee kan worden afgesloten. Toch is het wel degelijk openbaar gebied. „We hebben het daar niet over het beveiligen van een pand, maar van het monitoren van de openbare weg”, vond Paul Vermast (GroenLinks).

Niet overtuigd

De burgemeester is daar niet van overtuigd: „Want daarvoor moet ik naar eigenaren toe en vragen of ik de camerabeelden mag zien. En ik weet niet eens of ik daar het recht toe heb.”

Siert Jan Lap (CDA) zei de beelden te hebben gezien en nam de ondernemers in bescherming. Hij plaatste zijn vraagtekens bij de stelligheid waarmee GroenLinks vroeg om op te treden: „Privacy is belangrijk en het is goed dat u kritisch bent. Maar mensen hebben ook het recht om hun eigendommen te beschermen.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 13 uur geleden