Afbeelding

Sloop asbestpanden Swifterbant schiet voor geen meter op: Spelende jongen breekt z’n arm

Swifterbant

SWIFTERBANT - Het bestuur van Dorpsbelangen Swifterbant is de situatie rond de veelbesproken asbestpanden aan de Industrieweg helemaal zat. Van de aangekondigde afbraak komt niets terecht. Tot overmaat van ramp is een spelende jongen onlangs ernstig ten val gekomen met een dubbele armbreuk als gevolg.

De drie leegstaande panden op industrieterrein Spelwijk zijn de gemeente en Dorpsbelangen al jarenlang een doorn in het oog. Enkele jaren geleden is begonnen met de afbraak. Sinds het eerste pand met de grond gelijk is gemaakt, gebeurt er echter niets meer.

Vrees SP bewaarheid

SP-fractievoorzitter Jan den Boer wees in 2015 al op het gevaar voor spelende kinderen. Zijn vrees is twee jaar later bewaarheid. De afgelopen maand is een kind met botbreuken in het ziekenhuis beland.

„Er is mij indertijd verzekerd dat de panden vergrendeld waren en dat de eigenaar zijn verantwoordelijkheid zou nemen. Die zou de hele boel saneren”, zegt Den Boer in een reactie op dit incident, „Het is toch wel merkwaardig dat er destijds zoveel garanties zijn afgegeven door de wethouder en dat het nu dus schijnbaar nog steeds niet voor elkaar is.”

Tussen de hekken door

Bestuurslid Co Hermans van Dorpsbelangen begrijpt heel goed dat het voor kinderen aantrekkelijk is als speelplaats. Hij constateert dat de jeugd heel makkelijk tussen de hekken door naar binnen kan.

„Deze jongen had daar natuurlijk niet mogen komen en daarom maken ze de naam niet bekend", aldus Hermans, „Maar het geeft wel aan dat er ècht iets moet gebeuren.”

Er gebeurt helemaal niets

Dorpsbelangen heeft de afgelopen periode bij de gemeente aangedrongen om nu eindelijk werk te maken van de afbraak. Wethouder Nico Verlaan (inmiddels afgetreden) is daarop inderdaad met de eigenaar van het pand gaan praten. „Toen zijn ze 13 november weer begonnen. Volgens mij hebben ze er twee dagen aan gewerkt en sindsdien gebeurt er weer helemaal niets”, treurt Hermans.

„De startdatum van sloop kan opgelegd worden, maar het tempo waarin een gebouw gesloopt wordt niet”, heeft Dorpsbelangen van de gemeente te horen gekregen. Co Hermans: „Het schiet echt voor geen meter op.”

„Wij hebben toegezegd om samen met de omwonenden de voortgang nauwlettend in de gaten te houden”, besluit het bestuur Dorpsbelangen Swifterbant.

Asbestloodsen