Martine Dubois
Martine Dubois Jaap Schuurman - EO

Martine Dubois toont met Mijn Stukje Natuur haar onbegrensde liefde

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN – Als ze op een grauwe donderdagmiddag de poort van haar stuk natuur opent, staat ze bijna te springen van enthousiasme. Martine Dubois heeft sinds kort haar eigen stuk natuur in het Larserbos en is daar maar wat trots op.

Het moet haast voor iedere boswachter een droom zijn: een eigen stukje bos. Natuurlijk zijn er boswachters die bossen beheren, maar echt een eigen bos… Nee, dat zie je niet vaak.

Larserbos

De 42-jarige Martine Dubois uit Biddinghuizen heeft het voor elkaar. Tussen Biddinghuizen en Lelystad ligt het Larserbos en daar heeft ze, met behulp van verschillende partijen als de provincie Flevoland en Het Flevolandschap, haar eigen stukje bos. Dat deelt ze met geïnteresseerden, die via Dubois een eigen stukje kunnen huren. En ook in Almere ligt een gebied.

„Wat is er nou mooier dan een eigen stukje bos? Dat wil toch iedereen? Je voelt je helemaal vrij en hebt alle ruimte”, vertelt Dubois.

Freelance boswachter

De Biddinghuizense is freelance boswachter, zoals ze het zelf noemt. Freelance journalisten zijn er te over, maar freelance boswachters… Nee, dat hoor je niet vaak. „Naar ik weet zijn er in heel Nederland drie freelance boswachters. Ik beheer niet een bos in Flevoland en dan in Drenthe. Je moet denken aan natuurexcursies, natuurcolumns en het behandelen van ecologische vraagstukken”, zegt Dubois, die in die hoedanigheid ook in de media verscheen.

Zo maakte ze samen met Gerard van Ommen een programma voor Omroep Flevoland en is ze op zondagochtend te horen op de radio bij de Evangelische Omroep.

‘Zwaluwvrouwtje’

In Biddinghuizen staat Martine bij velen bekend als het ‘zwaluwvrouwtje’, ook al zo’n project van de freelance boswachter. Ze zorgde er onder andere voor dat er in het dorp zwaluwentillen werden geplaatst. Deze zijn inmiddels in ruim honderd andere plaatsen terug te vinden, naar Biddinghuizens voorbeeld.

„Weer zo’n mooi voorbeeld van ‘Biddinghuizen doet het samen’. Ik ben hier gekomen in verband met werk en zie mezelf hier wel oud worden hoor. Het is knus, gezellig en daar hou ik van. Ja, Biddinghuizen betekent veel voor me”, weet Dubois.

Mijn Stukje Natuur

Het project in het Larserbos draagt de naam Mijn Stukje Natuur en Dubois is er maar wat trots op. Er zijn al veel geïnteresseerden, die bij Martine een stukje bos gehuurd hebben. Voor 75 euro per jaargetij heb je een stuk natuur van tweeduizend vierkante meter. Helemaal voor jezelf, je kunt er doen en laten wat je wil.

„Zo is er een ouder echtpaar en die bekijken op de vierkante meter wat er gaande is. Dat houden ze echt goed in de gaten. Ook zijn er twee mannen die workshops organiseren, waarin ze proberen te leven van de natuur. Het is heel divers. Je kunt er alle kanten mee op”, zegt Dubois.

Kunstwerkje

Dat blijkt wel als de geboren Hilversumse het domein van de cliënten van zorgboerderij Ezel-Balk laat zien. Er staat een soort van kunstwerkje, gemaakt van botten. „Tja, uhm, dit is wat ridicuul”, grinnikt Dubois. „Maar dat is wel het diverse. Voor deze zorgboerderij is het een hartstikke mooie plek. Prikkelvrij, dus ideaal.”

Dan blijkt wederom de liefde voor natuur. Terwijl ze het verhaal over de zorgboerderij vertelt, valt haar blik op schitterende herfstkleuren. „Mooi he, die gloed van oranje. En dan zo met die donkere lucht. We hebben dit jaar een hele mooie, lange herfst.”

Met het starten van Mijn Stukje Natuur zet Dubois toch eigenlijk een beetje de kroon op haar werk als freelance boswachter. Als klein kind droomde ze er logischerwijs niet van, maar gedurende de tijd werd het een droom. Een droom die nu werkelijkheid is. Het maakt van Dubois terecht een trotse boswachter.

Wouter Foppen