Noï en Lente bij de zonne-auto kort na de openingshandeling.
Noï en Lente bij de zonne-auto kort na de openingshandeling. ©maartenheijenk.nl

Noï Spigt en Lente Laarveld rijden als allereersten over Passage Dronten: „Heel erg gaaf”

Algemeen

DRONTEN - De Passage Dronten, de nieuwe autoweg evenwijdig aan de Dronterringweg, is vandaag officieel geopend. Omdat ‘duurzaamheid’ volgens gedeputeerde Jaap Lodders centraal stond bij de aanleg van de weg, kreeg een zonne-auto de hoofdrol bij de openingshandeling. Lente Laarveld en Noï Spigt reden als eersten over de nieuwe weg.

De universiteit van Eindhoven was naar Dronten gekomen met de auto, waarmee ze de zonnerace in Australië -zeg maar het wereldkampioenschap- hebben gewonnen.

De Brabanders doen vrijwel altijd aan deze wedstrijd mee in de categorie 'gezinsauto's'. Daardoor konden beide leerlingen van openbare basisschool De Flevosprong uit Dronten op de achterbank met de studenten meerijden tijdens het openingsritje.

Geen geluid

„Het was heel leuk”, zei Noï, nadat ze door Jaap Lodders en wethouder Peter van Bergen van de gemeente Dronten was afgevlagd, „Je zat lekker en hij ging op zich best wel hard. Bovendien maakte-ie geen geluid.”

Noï en Lente hadden de plek in de zonne-auto verdiend bij een kleurwedstrijd. Omdat hun hele groep daaraan had meegedaan, waren alle klasgenoten aanwezig bij de officiële opening van de weg.

Zonsondergang

„De vrouw van onze meester heeft de winnaars uitgekozen en die heeft vooral gekeken naar duurzaamheid”, legt de 10-jarige Lente uit. Zelf had zij haar zonne-auto getekend in een zandomgeving met cactussen en een zonsondergang: „Hij was wel heel mooi geworden, vind ik zelf.”

Noï is eveneens 10 jaar. Zij had rond de auto allemaal windmolens en bomen afgebeeld: „En ik had op de auto zelf wat wolkjes en een zonnetje getekend.”

Lente vond de openingsrit een prachtige ervaring: „Ik vond het heel erg gaaf. Hij zat lekker en ik vind het echt een mooie auto.”