Afbeelding
Donnavan Brandenburg

Trein strandt bij tunnel Drontermeer: „Ik hoop het niet nog een keer te hoeven meemaken”

Algemeen

DRONTEN - Een trein tussen Dronten en Kampen-Zuid is vanmorgen gestrand vlak voor de tunnel onder het Drontermeer door. Ruim honderd reizigers moesten worden geëvacueerd. Donnavan Brandenburg maakte een aantal foto’s. DeDrontenaar.nl sprak met deze student uit Lelystad.

Wanneer kreeg je door dat er iets aan de hand was?
Donnavan Brandenburg: „We vertrokken op tijd uit Lelystad en tot Dronten was er niets aan de hand. Bij Dronten bleef-ie wel wat langer stil staan dan normaal. Toen kregen we al te horen dat er iets mis was met de accu. Maar we zijn uiteindelijk toch gewoon vertrokken uit Dronten.”

Op welk moment ging het mis?
„Dat was vlak voor de tunnel. Daar bleef de trein stil staan en kregen we te horen dat er een kleine storing was. De machinist was bezig om het probleem te verhelpen.”

Dus op dat moment leek er niets aan de hand?
„Klopt. Na tien minuten of een kwartier werd er omgeroepen dat we voor rood sein stonden, dat we moesten wachten tot het groen werd en dat we daarna onze weg konden vervolgen. Dat werd daarna nog twee of drie keer omgeroepen. Op een gegeven moment werd duidelijk dat we geruime tijd vast zouden staan, maar aan evacuatie dacht toen nog niemand.”

Hoe kreeg je te horen dat-ie niet verder kon?
„Na verloop van tijd liepen er conducteurs door de trein die aan het bellen waren over bussen die besteld moesten worden. Toen kregen we wel door wat er zou gebeuren. Ongeveer een uur later werd er omgeroepen dat we geëvacueerd zouden worden.”

Kun je vertellen hoe die evacuatie in z’n werk ging?
„Eerst werd het voorste treinstel gedaan, daarna het achterste. Ik had de pech dat ik in het achterste treinstel zat. Via een trappetje werden we de trein uitgeholpen en daarna moesten we een klein stukje lopen naar de bussen. Daar konden we kiezen of we naar Zwolle wilden of terug naar Dronten.”

Waren er mensen die slecht ter been waren?
„Die evacuatie liep prima, dat was allemaal goed geregeld. Naast mij zat een man die op krukken liep. Maar iedereen werd goed geholpen.”

Hoe lang heb je al met al in die stilstaande trein gezeten?
„Ik heb de trein van 7.54 uur uit Lelystad genomen en ik heb al met al ruim 2,5 uur in de trein gezeten.”

Vertel eens iets over de sfeer in de trein.
„In het begin was het rustig, want iedereen dacht natuurlijk dat het maar eventjes zou duren. Toen bekend werd dat we onze weg niet konden vervolgen, begonnen er wel mensen ongerust te worden. Sommigen begonnen door de trein heen te lopen, sommigen moesten naar de wc.”

Hoe kijk je terug op deze ochtend??
„Het was de eerste keer dat ik dit meemaakte. Ik heb wel eens vastgezeten op een station ofzo, maar ik ben nog nooit geëvacueerd geweest. Ik hoop het niet nog een keer te hoeven meemaken.”

Ben je nog wel op school beland of ben je teruggegaan naar huis?
„Ik zou op kwart over twaalf vrij zijn van school. Toen ik terug was in Dronten was het een uur of elf, dus toen heb ik gedacht: school gaat ‘m vandaag niet meer worden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 1 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' 12 uur geleden
Afbeelding
Gratis gids van bijenhoudersvereniging met tips voor bijenvriendelijke tuin 23 uur geleden