Jaap Kodde (VVD)
Jaap Kodde (VVD) © Jennifer Sauer

VVD’er Jaap Kodde is boos op het CDA: „Ik wil daar niets mee te maken hebben”

Algemeen

DRONTEN - „Ik baal als een stekker van wat zij gedaan hebben”, zegt Jaap Kodde (VVD) over een verklaring van het CDA, waarin hij in verband wordt gebracht met een vermeende ‘angstcultuur’ in het gemeentehuis. „Met die verhalen wil ik absoluut niet geassocieerd worden”, aldus Kodde, „Alsoluut niet!”

Het CDA deed vorige maand een nieuwe poging om aandacht te vragen voor de bestuurscultuur in het gemeentehuis. In een verklaring schreven de christen-democraten: „De afgelopen tien jaar zijn zeven wethouders voortijdig vertrokken.”

Op één hoop

Jaap Kodde is één van die opgestapte wethouders. Hij wenst echter niet op één hoop gegooid te worden met wethouders die om politieke redenen of vanwege de sfeer in het gemeentehuis zijn gestopt.

„Ik ben korte tijd wethouder geweest, maar er was in de familie van alles aan de hand en daarom ben ik al heen snel om persoonlijke redenen gestopt met mijn wethouderschap”, reageert Jaap Kodde. Hij zegt altijd goed te hebben samengewerkt met de ambtenaren.

Niets mee te maken

„Ik word nu in verband gebracht met de onrust die er in het gemeentehuis zou zijn. En daar wil ik niets mee te maken hebben. Ik heb nooit gemerkt dat er iets aan de hand zou zijn. Sterker nog: het ging gewoon hartstikke goed.”

Kodde vertelt dat hij bij zijn aftreden als wethouder zelfs een bloemetje van het CDA heeft ontvangen. Des te merkwaardiger vindt hij het, dat er nu gedaan wordt alsof hij om politieke redenen zou zijn afgetreden: „Ik heb het bestuur van het CDA een brief gestuurd en daar heb ik nog steeds geen antwoord op gehad. Dat is nu bijna veertien dagen geleden en nu ben ik het zat. Vandaar dat ik het nu naar buiten breng.”

Anonieme meldingen

„Als er mensen zijn die een angstcultuur ervaren, dan weten ze dat er wegen zijn om dat aan de kaak te stellen. Laat ze die officiële wegen bewandelen en stap niet met anonieme meldingen naar de pers”, vindt Jaap Kodde.

Het VVD-gemeenteraadslid vertelt over de huidige politieke situatie: „Het doet me gewoon zeer. We hebben zó’n mooie gemeente. Laten we nu een stoppen met deze onrust!”

Collegecrisis