Marlies Zwanenburg tijdens de bijeenkomst van Huis voor Taal.
Marlies Zwanenburg tijdens de bijeenkomst van Huis voor Taal. ©maartenheijenk.nl

Huis voor Taal wil graag meer Nederlanders helpen: „Moeilijk om die stap te zetten”

Cultuur

DRONTEN - In het Huis voor Taal in Dronten worden laaggeletterden en buitenlandse mensen begeleid door taalcoaches. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de bibliotheek sloot het Huis voor Taal vanochtend het jaar 2017 af. Vrijwilligerscoördinator Marlies Zwanenburg is enthousiast.

Het is een drukte van belang. Wat doen jullie vanochtend?
Marlies Zwanenburg: „We hebben één keer in de maand zo’n bijeenkomst. Dit keer is het tevens de feestelijke afsluiting van het jaar, waarvoor we de gemeenteraad en wat sponsors hebben uitgenodigd. We hebben het afgelopen jaar verschillende giften gekregen, zoals van de Odd Fellows, de Rotary en gisteren nog van Bramer Flevoland. Daar hebben we activiteiten van betaald en materialen van gekocht. En daar willen we hen vandaag voor bedanken.”

Hoe gaat het met Huis voor Taal?
?„Hartstikke goed. Het is heel leuk en bijzonder. We hebben zo’n tachtig vrijwilligers, die allemaal even enthousiast zijn, mee willen helpen en hun energie steken in het begeleiden van iemand die wat meer Nederlands wil leren.”

Was 2017 een goed jaar voor Huis voor Taal?
„Prima, geweldig! We laten zo een overzicht zien van wat we allemaal gedaan hebben, maar het komt er vooral op neer dat we heel veel plezier hebben gehad. We hebben een excursie gedaan naar het Erfgoedcentrum in Lelystad, we hebben activiteiten opgezet samen met deelnemers, we hebben zelfs deelnemers die zó actief zijn dat ze ook weer iets kunnen doen voor andere laaggeletterden, we zetten aerobicslessen op voor vrouwen, we hebben de internationale vrouwendag samen gedaan, we hebben het grote dictee gedaan, we hebben een zomerfeest gehad met allemaal lekker eten. Het is gewoon een hele enthousiaste groep, daar word je blij van!”

Hoeveel mensen begeleiden jullie?
„Iets tussen de 120 en de 150 in alle drie de bibliotheken: Biddinghuizen, Swifterbant en de meesten natuurlijk in Dronten.”

Is dat aantal stabiel of zit er groei in?
„Nee, dat blijft wel een beetje stabiel. We hebben allerlei nationaliteiten en eigenlijk zouden we heel graag nog wat meer Nederlanders willen helpen die wat moeite hebben met de Nederlandse taal. Daar hebben we zó veel aanbod voor, het is jammer dat niet meer mensen daar gebruik van maken.”

Heeft dat te maken met schaamte??
„Ja, voor die groep is het heel moeilijk om die stap te zetten.”