Burgemeester Aat de Jonge
Burgemeester Aat de Jonge © Eelco Lindhout

B en W hebben niet op de raad gewacht met brief over vliegveld Lelystad: „Zeker geen boos opzet”

Algemeen

DRONTEN - „Wij dachten een beetje speelruimte te hebben.” Dat zegt burgemeester Aat de Jonge over de brief van B en W waarin gepleit wordt voor uitstel van de uitbreiding van Lelystad Airport. De burgemeester legde gisteren uit waarom de brief is verstuurd zonder instemming van de gemeenteraad.

Met de timing van de brief hoopte het gemeentebestuur de discussie over vliegveld Lelystad in de Tweede Kamer van afgelopen dinsdag enigszins te beïnvloeden. „Zo probeer je een beetje gehoor te vinden”, zei de burgemeester, die besefte dat de brief van Dronten op een hele hoge stapel terecht is gekomen.

Nieuwe coalitie

Sinds B en W in Dronten gesteund worden door een nieuwe coalitie, zonder het CDA, is het standpunt over vliegveld Lelystad veranderd. Dit leidde eerder al tot de aankondiging dat Dronten de zogenaamde ‘Alderstafel’ zou verlaten.

Deze week schreven B en W een brief aan die Alderstafel, waarin het uittreden bevestigd werd. Tevens sprak het college zich daarin voor het eerst openlijk uit tegen openstelling van het vliegveld op 1 april 2019.

Acht fractievoorzitters

In oktober hadden alle acht fracties uit de gemeenteraad een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ook al om uitstel was gevraagd. De toenmalige fractievoorzitter van het CDA was mede-ondertekenaar van die brief. Toch stelde deze fractie gisteren kritische vragen over de brief van B en W: „Wat is de overweging geweest om niet eerst de raad te consulteren in dit belangrijk dossier?”

„Wij hebben als college aangesloten bij de brief van alle acht fractievoorzitters, die op dit punt heel duidelijk was”, reageerde de burgemeester, „We zijn inderdaad niet eerst naar de raad gegaan. Excuus, daar hebben wij niet aan gedacht. Wij dachten een beetje speelruimte te hebben. Als dat verkeerd is overgekomen, excuus daarvoor. Het was zeker geen boos opzet.”

Brieven