Havenkade
Havenkade ©maartenheijenk.nl

Wie straks aan de Havenkade een café of kantoor wil beginnen, kan zijn gang gaan

Algemeen

DRONTEN - Mensen die in de toekomst aan de Havenkade gaan wonen, moeten er rekening mee houden dat er bij de buren een bruin café of een ander bedrijf komt. Ondernemers hoeven daarvoor straks geen vrijstelling aan te vragen. Dankzij die toevoeging is de hele gemeenteraad donderdag akkoord gegaan met het voorstel van B en W voor het Havenkwartier.

Twee weken geleden hadden de fracties van D66, GroenLinks en PvdA nogal wat bedenkingen bij het plan van B en W voor het Hanzekwartier. Gisteren werd duidelijk dat er toen per abuis over een verouderd voorstel werd gesproken. In de gemeenteraad sputterden deze drie coalitiepartijen opnieuw een beetje tegen, maar stemden ook zij uiteindelijk vóór.

Speelvoorzieningen

Behalve over de horeca en bedrijvigheid kwam de gemeenteraad - met name GroenLinks - met een aantal andere aanpassingen op het plan. Zo moet in het wijkpark de nadruk liggen op ‘groene’ speelvoorzieningen.

Een toevoeging is ook dat parkeren zoveel mogelijk op het eigen erf moet plaatsvinden. Verder waren er moties op het gebied van duurzaamheid. De wethouder vond het prima en al die voorstellen werden aangenomen.

Grandeur

Centraal stond in de gemeenteraad de vraag of de wijk echt iets bijzonders gaat worden. Wethouder Van Amerongen denkt van wel. Zo hoopt hij dat de architectuur van een appartementengebouw de vroegere graansilo’s kan doen vergeten.

Verder zei hij dat de gemeente ‘grandeur’ nastreeft en hierbij de vinger aan de pols houdt: „We kijken over de schouder van de ontwikkelaar mee. Het mag geen gewone woonwijk worden.”

Volplempen met woningen

Uiteindelijk ging zelfs Roelf Raterink (PvdA), de ferventste tegenstander, overstag. „We gaan het helemaal volplempen met woningen”, riep hij aan de begin van de beraadslagingen nog, „Wij staan met de rug tegen de muur, we mogen ja en amen zeggen.”

Bij Paul Vermast (GroenLinks) bleef het gevoel van ongemak eveneens aanwezig. „Plannen worden altijd naar beneden bijgesteld om de opbrengst voor ontwikkelaars te verhogen”, klaagde hij.

Lazise Hillebregt (D66) hield haar bedenkingen, maar vond het mooi dat er toch meer mogelijkheden voor bedrijvigheid komen in de ‘plint’ langs de Havenkade. Piet van Voorst (ChristenUnie) liep eveneens niet te juichen: „Dronten heeft op deze plaats een woonwijk met allure nodig.”

Een heel mooi plan

De rest van de gemeenteraad had weinig bedenkingen. „Wij vinden het een heel mooi plan”, vond Jan den Boer (SP). „Er zit voldoende flexibiliteit in om een kwalitatief hoogstaand woongebied te realiseren. Bovendien biedt het mogelijkheden voor allerlei andere functies”, zei Andre Schuuring (CDA).

„Er staat iets moois te gebeuren”, voegde Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) eraan toe. Remco de Maaijer (VVD) had moeite met woorden als ‘grip’ en ‘regie’: „Het gaat om bestemmingsplan en niet om betuttelingsplan.”

„Wat bij mij is blijven hangen, is het woord grandeur”, zo sloot burgemeester Aat de Jonge de discussie af.