Jan de Boer
Jan de Boer Ā©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Gemeente Dronten verstuurt afvalpas samen met vijf paginaā€™s spelregels

Gemeente

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft de inwoners de afvalpas doen toekomen. Bijgevoegd zijn een aanbiedingsbrief van twee kantjes en vijf paginaā€™s met spelregels voor de afvalscheiding.

De afvalpas is bedoeld om de ondergrondse afvalcontainers te kunnen openen. Deze containers worden deze week in gebruik genomen in Biddinghuizen, Swifterbant en enkele wijken van Dronten.

Behalve voor het restafval kunnen inwoners met de pas afval bij de milieustraat aan De Schipbeek afleveren. De oude milieupas kan worden weggegooid.

Privacy

Jan de Boer, manager afvalinzameling van de gemeente, besteedt in de begeleidende brief uitgebreid aandacht aan de privacy van de afvalpas. Als iemand bij de gemeente meldt de pas te zijn kwijtgeraakt, wordt deze geblokkeerd en kan de afvalcontainer niet geopend worden door de vinder. Toch schrijft de gemeente nu in haar brief, dat de gegevens voor de ondergrondse containers niet worden ingelezen.

De gemeente meldt dat de privacy is gewaarborgd. ā€žDe gemeente Dronten volgt de landelijke ontwikkelingen over afvalpassen en privacyā€, aldus de brief.

Spelregels

In een bijgevoegde brochure wordt in vijf paginaā€™s uitgelegd welk afval precies waar thuis hoort. ā€žHet afval wat u overhoudt kunt u naar de (ondergrondse) restafvalcontainer brengenā€, schrijft de gemeente.

De spelregels gaan niet alleen over het gescheiden inzamelen van glas, papier, gft (groente, fruit en tuinafval), pmd (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) en textiel. Ook worden de 23 verschillende soorten afval besproken, die op de milieustraat kunnen worden aangeboden.

Treinkaartjes

De spelregels leggen precies uit welk afval waar hoort. Zo horen enveloppen met venster wĆØl bij het papier en treinkaartjes met eenmalige chipkaart niet. Plantenpotjes mogen wĆØl bij het PDM en zwarte traytjes van planten niet.

Riemen vallen onder textiel, vulling van kussens niet. Deodorantrollers mogen bij het glas, tl-buizen niet. Luiers mogen bij het gft, honden- en kattenharen niet.

Tarieven

Bij de opsomming van afval dat naar de milieustraat moet worden gebracht, staan ook de tarieven vermeld. Asbesthoudend afval kan daar bijvoorbeeld gratis worden gebracht, schone grond kost 3 eurocent per kilogram en hout 9 cent per kilogram.

Dossier afvalcontainers

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 8 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 9 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 9 uur geleden