De walnotenboom
De walnotenboom Jaco Houweling

Een boompje opzetten | De walnotenboom valt pas op als hij volwassen en groot is

Algemeen

DRONTEN - In zijn rubriek ‘Een boompje opzetten’ bespreekt Jaco Houweling uit Dronten deze maand de walnoot.

Deze keer iets over de walnoot. Een boom die pas opvalt als hij volwassen en groot is. Maar wie goed oplet kan op veel verschillende plaatsen in de gemeente Dronten jonge walnotenbomen aangeplant zien. Bijvoorbeeld in het Wisentbos of voor het Torenbosje. Op de hoek van de Bisonweg met de Bosweg, net voor de bebouwde kom van Swifterbant, is er zelfs een heel bosvak mee aangeplant.

Walnoten kunnen grote bomen worden met een hele brede kroon. Een walnoot groeit niet op iedere grond goed. De grond mag niet te zuur zijn, en moet niet te lang nat blijven. De walnoot krijgt bloemen in april, begin mei. Eén late nachtvorst kan er voor zorgen dat er in het najaar veel minder walnoten te oogsten zijn.

Op het oude land werden de walnoten vaak bij boerderijen geplant omdat de bladeren van de walnoot een geur afgeven die muggen en vliegen op een afstand houden. Het hout gebruikte men voor fineer en om geweerkolven van te maken. En zelfs vandaag de dag is het hout van de walnoot erg gewild om meubels van te maken.

De walnootbomen op de foto staan bij de ingang van het Torenbosje aan de Abbertweg. Over het Torenbosje is veel te vertellen maar u moet het Torenbosje zelf maar eens bezoeken.

Een boompje opzetten