Albert Bleijenberg (GroenLinks)
Albert Bleijenberg (GroenLinks) © Eelco Lindhout

Fietspad langs Visvijverweg opnieuw op agenda gezet: „Waarom bij windkracht 8?"

Swifterbant

SWIFTERBANT - De meeste fracties in de gemeenteraad vinden dat de vraag van de natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied naar een fietspad langs de Visvijverweg niet botweg terzijde mag worden geschoven. Wethouder Peter van Bergen deed daarop vanavond de toezegging dat hij in gesprek gaat met de omwonenden.

Namens het Rivierduingebied hield Arend Heida aan het begin van de beraadslagingen een warm pleidooi voor het fietspad. Hij benadrukte dat de huidige situatie onveilig is. Bovendien wees hij op alle activiteiten die er georganiseerd worden op fietsafstand van Swifterbant en Lelystad.

Archeologisch rijksmonument

Het fietspad vanaf de Kamperhoek tot de gemeentegrens met Lelystad zou 4 kilometer lang moeten worden. De aanwijzing van het gebied als archeologisch rijksmonument en het zichtbaar maken van het graf van de Swifterbantman zijn volgens Heida extra argumenten voor dat fietspad.

Het Rivierduingebied vond in Albert Bleijenberg een warm pleitbezorger. Het GroenLinks-raadslid wees erop dat de fiets een speerpunt is in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan. Het fietspad langs de Visvijverweg is in zijn ogen niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar vooral ook voor de recreatieve en toeristische ontwikkeling van het gebied: „En waarom heeft de gemeente een verkeerstelling gehouden in november, in een periode met slagregens en windkracht 8?”

Breed gedragen

Het pleidooi van Bleijenberg om nog eens goed naar de situatie te kijken, werd breed gedragen. „Er wordt geredeneerd vanuit gevaren en bedreigingen, maar er liggen hier ook kansen”, zei Jaap Oosterveld (ChristenUnie). Brenda Berghorst (CDA) wilde het in breder perspectief bekijken: „Want er zijn méér buitenwegen waar gevaarlijke situaties ontstaan.”

Roelf Raterink (PvdA) en Jaap Kodde (VVD) zagen mogelijkheden om subsidies binnen te halen. Dat laatste is in de ogen van wethouder Peter van Bergen belangrijk, want er is voor een fietspad geen geld opzij gelegd.

In gesprek

De wethouder wil voor de veiligheid ook kijken naar bijvoorbeeld de verlichting en de verkeerseducatie van de Poolse arbeidsmigranten. Hij kondigde aan dat hij in gesprek gaat met de natuur- en milieucoöperatie: „Want wij willen eerst hun ideeën horen. Ik hou u op de hoogte van de vorderingen.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 15 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 15 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 16 uur geleden