Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Gemeenteraad vraagt bij windmolenplan aandacht voor Swifterbant en Ketelhaven

Swifterbant

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat een ‘pittige brief’ naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat sturen over het Windplan Blauw. Wethouder Ton van Amerongen wil van het ministerie onder andere een goede argumentatie horen over de twee windmolens in en bij het Swifterbos.

De bestuurlijke verantwoording voor het Windplan Blauw ligt niet bij de gemeente, maar bij het Rijk. De provincie en de gemeenten Lelystad en Dronten kunnen momenteel wel reageren op de eerste plannen.

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) kondigde aan dat er nog een tweede inspraakronde komt. Dan krijgen ook de inwoners en andere instanties de gelegenheid om hun zienswijzen kenbaar te maken.

Dorpsbelangen Swifterbant

Vooruitlopend daarop heeft Dorpsbelangen Swifterbant onlangs al haar bezwaren kenbaar gemaakt tegen vijf windmolens vlakbij het dorp. Zij vinden Albert Bleijenberg (GroenLinks) en Ferdinand Zomerman (CDA) aan hun zijde.

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) ging niet mee in de bezwaren tegen vijf molens. Hij wil het Rijk voorlopig alleen ter verantwoording roepen over twee van die windmolens.

„Moeten we meteen meegaan met de roep van één belangenorganisatie? Ongeveer 1% van het bos verdwijnt”, aldus de wethouder, „Daar komt veel geld voor terug, dat gebruikt kan worden voor het upgraden van het bos. Er zitten dus twee kanten aan het verhaal.”

Klankbordgroep

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) had gehoord dat Dorpsbelangen al vanaf het begin betrokken is bij de plannen voor de windmolens. De wethouder bevestigde dat Dorpsbelangen inderdaad altijd vertegenwoordigd is geweest in de klankbordgroep van het Windplan Blauw.

Van Amerongen voegde eraan toe dat Dorpsbelangen en Windplan Blauw inmiddels met elkaar in gesprek zijn over de plannen. Windplan Blauw gaat de plannen tijdens de eerstvolgende dorpsvergadering toelichten.

Ketelhaven

Behalve in Swifterbant worden er ook in Ketelhaven vraagtekens geplaatst bij de plannen. De Vereniging van Eigenaren Ketelhaven vreest door de windmolens opnieuw last te krijgen van de uitstoot van de nabijgelegen firma Komeco.

Ook verschillende raadsfracties vroegen zich af wat de gevolgen voor Ketelhaven zijn als er windmolens vlakbij de nieuwe schoorsteen van Komeco worden geplaatst. Wethouder Ton van Amerongen antwoordde dat dit wordt meegenomen bij het komende onderzoek in het kader van de Milieu Effect Rapportage.

Windplangroen

Windplanblauw