Afbeelding

Klaas’ Kijk op Voetbal | Fusiebesprekingen tussen Asv en Reaal Dronten?

Sport

DRONTEN - Vorige week verscheen er ineens een berichtje over fusieperikelen in DeDrontenaar.nl en vielen er plotseling oude vergane skeletten uit de kast. Wat heeft het nu voor zin om alles weer op te rakelen en de deksel van de beerput te halen?

Een paar jaar geleden werd er een onderzoekscommissie in het leven geroepen om de levensvatbaarheid van het zondagvoetbal in Dronten te onderzoeken en om te kijken of de beide clubs Asv Dronten en Reaal Dronten iets voor elkaar kunnen betekenen. Deze gesprekken raakten al snel op een dood spoor en liepen op niets uit.

In 2012 had Reaal Dronten tot afgrijzen van Asv Dronten de stekker uit het zondag prestatievoetbal getrokken en de ommezwaai naar de zaterdag gemaakt.

Oude broedertwist

Vanaf 1968 tot en met 1997 bestond de voetbalafdeling van ASVD uit een zaterdag en een zondagtak. Ik groeide bij beide afdelingen op en was zowel op de zaterdag als ook op de zondag langs de voetbalvelden te vinden.

In die tijd was er nauwelijks niveau verschil en kwamen beide eerste elftallen in de onderafdeling regio Zwolle uit. Er werden weleens spelers van de zaterdag naar de zondag toegeschoven en ook weleens andersom was er een verloop tussen beide takken.

Gaandeweg kregen beide takken en afdelingen een eigen aparte bestuursorgaan en kwamen de eerste meningsverschillen en scheurtjes bovendrijven. Als tiener merkte ik hier weinig van en bleef met enthousiasme en plezier op beide dagen actief bij ASVD.

De meningsverschillen gingen destijds over het uitwisselen en doorschuiven van spelers tussen de zaterdag en de zondag, maar gingen ook over de kantineopbrengsten en financiële zaken. Tot 1997 leefden de broeders ASVD zaterdag en zondag naast en met elkaar op hetzelfde sportpark toen de zondag besloot zich af te splitsen.

Ik moet nog vaak terugdenken aan clubiconen zoals Barend Haaijer, Johan Zwaan en Henk Meijering.

Gemengde gevoelens

Diep in mijn hart kon ik toen deze splitsing niet begrijpen en niet goed plaatsen, maar toen Reaal Dronten eenmaal was opgericht was het spannend om deze nieuwe club gestalte te geven en op te bouwen.

Op de zaterdag bleef ik ASVD trouw, maar elke zondag was ik bij Reaal te vinden en werd daar elftalleider bij het eerste elftal.

Duidelijke afspraken

In 1997 voltrok zich de splitsing tussen groen wit en rood zwart waarbij er duidelijke afspraken werden gemaakt en in de statuten werd vastgelegd dat Reaal Dronten puur als zondagclub zelfstandig zou verder gaan.

In 1998 werd er op De Munten te Dronten West een nieuw sportpark geopend en de zondagclub kreeg financiele middelen om zich te ontplooien en verder te ontwikkelen. Het sportpark ligt ideaal middenin de nieuwbouwwijk Dronten-west.

Aanvankelijk begon Reaal Dronten met maar liefst zeven seniorenteams op de zondag en met een groeiende jeugdafdeling op de zaterdag.

Gezellige dorsclub

Reaal Dronten ontpopte zich als een gezellige en gemoedelijke dorpsclub en bereikte op zijn hoogtepunt ruim 600 leden. Inmiddels is dit ledenaantal teruggelopen naar ongeveer 350 leden.

De toenmalige voorzitter Joseph Majoie ontfermde zich met hart en ziel over Reaal Dronten en was letterlijk dag en nacht op de club te vinden. Ik vond het schitterend om als voetbalpioniers de schouders eronder te zetten en deze nieuwe voetbalclub op te bouwen en iets moois neer te zetten.

Jarenlang was ik als elftalleider en in diverse andere functies actief bij het nieuwe Reaal Dronten en vind het doodzonde waar de club nu staat!

Stagnatie

Plotseling liep het zondagvoetbal hard achteruit en stagneerde ook de toestroom van de jeugdafdeling van Reaal Dronten. De prestaties van het zondagteam hielden niet over en verder dan de vierde klasse reikte Reaal Dronten niet.

Er was even een opleving toen Wout Sleurink trainer werd en het eerste elftal van de zesde naar de vierde klasse wist te loodsen, maar het bleef behelpen toen er meerdere teams verdwenen. Verder stagneerde ook de aansluiting van het tweede team naar het eerste en was er nauwelijks doorstroming vanuit de jeugd richting de senioren waardoor de teams hard terug liepen.

De ommezwaai

In 2012 kwam de ommezwaai en besloot de club het prestatievoetbal naar de zaterdag te plaatsen. Hiermee hoopte Reaal een stabiele en evenwichtige gezonde derdeklasser te worden en een sterk fundament in de jeugdafdeling neer te zetten.

Deze beslissing viel enigszins begrijpelijk totaal verkeerd bij de grote buurman Asv Dronten, omdat er destijds bij de splitsing totaal andere afspraken waren gemaakt.Ook enkele diehard zondagclub mensen besloten toen de club te verlaten.

De bende van vijf

Een commissie bestaande uit vijf personen probeerde uit alle macht om de plooien glad te strijken en beide clubs nader tot elkaar te brengen, maar tot echte concrete afspraken kwamen de Dronter clubs niet.

Heel voorzichtig kwamen de eerste gesprekken op gang, maar al snel zaten de beide clubs op een dood spoor. Er werden verschillende opties op de tafel gebracht, maar al deze ideeën en gesprekken leverden niets op.

Ondertussen ging Reaal Dronten samen met BAS Biddinghuizen en Swift'64 in het SBR project samenwerken om de jeugdafdeling nieuwe impulsen te geven. Na een paar jaar leverde ook het SBR project weinig op. Er is nog steeds te weinig toestroom van jeugdspelers richting De Munten.

Opties

Ten eerste onderzocht deze commissie de toekomst en het draagvlak van het zondagvoetbal in Dronten. Ten tweede werd de levensvatbaarheid en de toekomst van Reaal onder de loep gehouden en ging men heel voorzichtig naar fusiemogelijkheden kijken.

Asv Dronten stond open voor een dialoog mits er ook naar de zondagafspraken werden gekeken. Dit waren de opties:

  1. Bij een eventuele fusie of samenwerking met Asv Dronten kon het zondagvoetbal misschien weer met hulp van Asv Dronten nieuw leven worden ingeblazen.
  2. Bij een fusie werd er nagedacht over een nieuwe naam en een samensmelting van beide clubs.
  3. Bij een intensieve samenwerking kon Reaal Dronten zijn clubkleuren en identiteit behouden, maar gingen beide clubs intensief en serieus met elkaar om de tafel.
  4. Een jeugdplan waarbij Asv Dronten en Reaal Dronten gaan samenwerken.

Dood spoor

In 2013 stagneerde de gesprekken en trok de commissie van vijf zich terug. De commissie plaatste zijn kanttekeningen bij de levensvatbaarheid van Reaal Dronten en adviseerde beide clubs om nader tot elkaar te komen, maar sinds 2013 was het muisstil en hoorde men niets meer.

Raadsvergadering

Vorige week laaide alles weer op toen er een vraag werd gesteld of er enige progressie zat in deze fusiebesprekingen. Plotseling was de beerput weer los en vielen er weer oude skeletten uit de kast want dit hele proces ligt al jaren stil.

Geen progressie

Jarenlang was ik tegelijkertijd bij beide clubs actief en ik draag Reaal in mijn hart, maar ik ben ook super realistisch. Ik raad beide clubs aan om nog een laatste poging te wagen om die oude broedertwist neer te leggen en alles opnieuw te bespreken.

De voorzitter Jan Pieter Stoop doet zijn uiterste best en heeft nog altijd goede hoop en vertrouwen,maar ik hou mijn hart vast. Ik zie de toekomst van Reaal Dronten op deze manier somber in en zie de club sportief, qua structuur en organisatie geen progressie maken. Het is de vraag of Reaal Dronten op deze manier nog toekomst heeft en dit grijpt mij enorm aan.

Fusiebesprekingen?

Het is nog maar de vraag of deze fusiegesprekken er zullen komen, maar het zou niet eens verkeerd zijn om weer eens om de tafel te gaan zitten.

Klaas Huisman