Overgewicht is in Swifterbant groter probleem dan in rest van gemeente Dronten

Sport

SWIFTERBANT - De strijd van de gemeente Dronten tegen overgewicht bij kinderen start in Swifterbant en Biddinghuizen, melden B en W. Deze keuze komt voort uit cijfers, waaruit blijkt dat vooral in Swifterbant en in iets mindere mate in Biddinghuizen sprake is van opvallend veel overgewicht en obesitas.

De strijd tegen overgewicht is één van de onderdelen van de gemeentelijke sportnota, die deze maand door de gemeenteraad wordt behandeld. B en W verwijzen in die nota naar de gezondheidsmonitor van GGD Flevoland, waarin staat dat 47% van de inwoners overgewicht en obesitas heeft.

Verschillen zijn opvallend

Over heel Nederland ligt dat percentage op 49% en over de hele provincie Flevoland op 53%. „De verschillen zijn opvallend”, aldus de sportnota, „Swifterbant heeft het hoogste percentage: 57% overgewicht, waarvan 20% obesitas.”

Ook bij jonge kinderen met (ernstig) overgewicht constateert de nota in Dronten opvallende verschillen: 8% in groep 2 en 16% in groep 7. In Flevoland is dit respectievelijk 21% en 19%.

Van de jongeren van 12 tot 16 jaar heeft 14% (ernstig) overgewicht. Over de hele provincie is dit 18%. Ook in deze leeftijdsgroep zijn er volgens de sportnota verschillen te zien binnen de gemeentegrenzen: „De wijken Dronten-noord, Dronten-midden en Swifterbant vallen negatief op.”

Video JOGG