Christiaan Salomons
Christiaan Salomons eigen foto

Christiaan Salomons schrijft boek over passie: „Iedereen kan bierbrouwen”

Swifterbant

SWIFTERBANT - ‘Brewing by Design’ is de titel van het boek dat Christiaan Salomons uit Swifterbant heeft geschreven over zijn hobby als bierbrouwer: „Hopelijk is mijn verhaal een inspiratie voor toekomstige lekkere bieren.”

„Al heel wat jaren ben ik een bierliefhebber”, vertelt Salomons over de oorsprong van zijn hobby, „Mijn voorkeur gaat uit naar bijna alles soorten bier. Van een Engelse Brown Ale tot aan een zware Belgische Quadrupel en natuurlijk alles wat er tussenin ligt.”

Vijf jaar geleden stelde hij zichzelf de vraag: „Is het mogelijk om zelf bier te brouwen wat ook nog drinkbaar en lekker is?” Hij woonde toen in Almere en daar startte zijn ontdekkingstocht naar het bierbrouwen.

Starterspakket

Christiaan stapte naar een brouwwinkel in Almere, kocht een starterspakket en begon een aantal blikbiertjes te brouwen. „Maar goed, dat is natuurlijk niet echt brouwen. Vandaar de overstap naar volmoutbrouwen, in mijn geval met behulp van een elektrische brouwketel.”

De volmout recepten bedacht hij allemaal zelf. Het werk werd uitgevoerd in de keuken of, als het mooi weer was, buiten. De bijkeuken deed dienst als opslag voor de gebrouwen biertjes.

Eigen plekje

„Na meer dan 40 recepten geprobeerd te hebben zijn we verhuisd naar Swifterbant”, blikt Salomons terug, „Bij de keuze van ons huis hebben we nagedacht wat we voor alle hobby’s nodig zouden hebben. Zodoende is er een huis gevonden met een garage zodat ik mijn eigen plekje heb.”

„Sinds de verhuizing zijn er meerdere recepten gebrouwen. Sommige met een bijzonder geslaagd bier en sommige die uitermate teleurstellend waren. Van alle recepten zijn er af en toe een paar naar een bierbrouwkampioenschap gestuurd. Met tot nu toe als beste resultaat een mooie tweede plek met een Brown Ale.”

Ervaringen en recepten

Zijn belevenissen als bierbrouwer heeft hij vijf jaar lang bijgehouden. „Alle ervaringen en de meeste recepten heb ik beschreven in mijn pas gepubliceerd boek”. Het boek kreeg de Engelstaligenaam die hij aan zijn passie heeft gegeven: Brewing Design.

„Iedereen kan in principe bierbrouwen”, is de boodschap van het boek, „Wel moet je je goed voorbereiden. Ook moet je durven, om steeds weer een nieuw niveau te bereiken. Maar, zoals met alles: Het plezier moet voorop staan!”

Brewing by Design is te koop als paperback en als Ebook.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden