De gemeente Dronten verstrekte de firma Greenet in mei een lening voor de mast aan de Haringweg.
De gemeente Dronten verstrekte de firma Greenet in mei een lening voor de mast aan de Haringweg. gemeente Dronten

Dronten investeert opnieuw in draadloos internet; voor agrariërs hoeft ’t niet

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten stelt opnieuw 70.000 euro beschikbaar voor draadloos internet in het buitengebied. De agrariërs zitten daar echter niet op te wachten. Zij zien veel meer in de glasvezelplannen van de provincie Flevoland. „Er is maar één oplossing naar de toekomst en dat is glasvezel”, zegt voorzitter Arnold Michielsen, provinciaal voorzitter van LTO Noord.

De gemeente Dronten heeft 150.000 euro opzij gelegd voor draadloos internet in het buitengebied. Voor dat geld is inmiddels een mast gebouwd aan de Haringweg. De rest van het bedrag wordt nu gereserveerd voor met name horeca- en recreatieondernemers in de strook langs het Veluwemeer.

Los van provincie

Ondertussen heeft Provinciale Staten zich uitgesproken voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Gedeputeerde Michiel Rijsberman heeft wel gesteld dat dit zeer kostbaar is en dat particulieren, gemeenten en marktpartijen moeten meebetalen.

Op dit moment wordt er echter nog niet samengewerkt tussen provincie en gemeente Dronten, vertelt burgemeester Aat de Jonge: „Wij waren veel eerder met dit initiatief, zoals vaak in Dronten.”

Straalverbinding onvoldoende

Dronten mag dan eerder zijn geweest, Arnold Michielsen uit Dronten vindt dat de gemeente een heilloze weg is ingeslagen: „Een straalverbinding is voor dit moment een oplossing. Maar als je ziet wat er aan data gebruikt wordt en wat er op termijn nodig is, dan is een straalverbinding onvoldoende.”

„De toename van het dataverkeer is enorm en we weten nu al dat je in 2020 tegen grenzen gaat aanlopen. Dus als je een goede oplossing wilt, dan is dat gewoon glasvezel. Daar zal de gemeente Dronten serieus naar moeten gaan kijken”, vindt Michielsen, „Dat signaal is ook bekend bij de gemeente.”

LTO Noord is op dit moment volop in gesprek met de provincie: „Die zijn aan het kijken of glasvezel in het buitengebied kan. Dat ziet er redelijk positief uit en daarover gaan wij ook gesprekken voeren met de gemeente.”