Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten Ā©maartenheijenk.nl

Over alcohol in sportkantines, voorbeeldfuncties en boter op je hoofd

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad discussieert vanavond op initiatief van Marian Plasschaert (Leefbaar Dronten) over een geheel of gedeeltelijk alcoholverbod in sportkantines. Los van het feit dat sportclubs daar zĆØlf al heel bewust mee bezig zijn, is het best nuttig om eens kritisch te kijken naar alcoholgebruik. En het is uitgesproken moedig van Leefbaar Dronten om dit onderwerp zo vlak voor de verkiezingen op de agenda te zetten.

De voetbalclubs reageerden afwijzend en Swiftā€™64-voorzitter Niels Krol zei: ā€žKom eerst eens kijken hoe het er bij ons aan toe gaat.ā€ Het was een stoere actie van Marian Plasschaert om zich zaterdag meteen te melden in de voetbalkantine in Swifterbant.

Voorbeeldfunctie

Waar Leefbaar Dronten de plank echter mis slaat, is met de uitspraak: ā€žAls ouderen en volwassenen heb je een voorbeeldfunctie.ā€ Een voorbeeldfunctie is iets wat opvoeders zichzelf kunnen en misschien wel moeten opleggen. Het is niet iets dat je van een ander kunt eisen. NBA-basketballer Charles Barkley zei daarover ooit: ā€žI'm not a role model... Just because I dunk a basketball doesn't mean I should raise your kids.ā€

En wat te denken van het goede voorbeeld van de politiek? Na iedere raads- en commissievergadering wordt er in het gemeentehuis alcohol geschonken. Waar in sportkantines de opbrengst in ieder geval nog naar de clubkas gaat, drinkt de gemeenteraad twee keer per maand op kosten van de gemeenschap.

Besloten borrel

Bij de voetbalclub is het drinken van een biertje een sociaal gebeuren, in het gemeentehuis is het een besloten borrel. Een verslaggever die eventjes durft aan te schuiven, word er door de burgemeester hoogstpersoonlijk uitgebonjourd. Het argument: raadsleden moeten ongestoord met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Voordat de gemeenteraad de bezoekers van sportkantines vanavond dus een voorbeeldfunctie oplegt, zou de politiek eerst kritisch naar de eigen voorbeeldfunctie kunnen kijken. Doe je dat niet, dan heb je boter op je hoofd.

Maarten Heijenk

Dossier drooglegging

De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 1 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 2 uur geleden
Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 23 uur geleden