Studentenhuis in Dronten
Studentenhuis in Dronten © Eelco Lindhout

B en W neigen naar grootschalige studentencomplexen in Dronten

Algemeen

DRONTEN - B en W hebben de gemeenteraad vier maanden geleden al een evaluatie gestuurd van het huisvestingsbeleid voor studenten en arbeidsmigranten. Dat rapport is nog steeds niet besproken in de gemeenteraad. „Maar B en W neigen naar grootschalige studentencomplexen”, licht het college een tipje van de sluier op.

Een verhuurder pleitte gisteren bij de bezwaarschriftencommissie voor kleinschalige verhuur van studentenkamers. De woordvoerder van B en W stelde dat het college juist neigt naar de tegenovergestelde richting.

Wachten op gemeenteraad

„Wat wil de raad? Dat is nu het wachten op", aldus de vertegenwoordiger van B en W, „Gaat de raad zich uitspreken voor grootschalige studentencomplexen? Laten ze het zoals het is? Of gaan ze het verder versoepelen?”

B en W gaan er van uit dat de gemeenteraad zich het komende half jaar uitspreekt over de toekomst van de studentenhuisvesting: „En het lijkt erop dat zowel het college als de raad geneigd is om over te gaan op meer grootschalige studentencomplexen." Dat zou moeten leiden tot minder studenten in gewone woningen.

Standpunten politiek

DeDrontenaar.nl legde de politiek recentelijk de volgende stelling voor: Om woonwijken te ontlasten moet Dronten een grootschalig wooncomplex voor studenten krijgen. De politieke partijen reageerden als volgt:

Leefbaar Dronten – helemaal eens

Studenten komen hier om te studeren, studieresultaten worden optimaal als ze samen leren en wonen waarbij ze ook de verantwoordelijkheid naar hun omgeving leren nemen. Als Leefbaar Dronten kiezen wij voor een campus verbonden aan de studie.

D66 – helemaal eens

D66 heeft vorig jaar gepleit voor een Deltaplan studentenhuisvesting in de nabijheid van Aeres Hogeschool. Wij zien hierin kansen voor een combinatie van aantrekkelijk onderwijs, innovatieve bedrijfjes / start-ups, jongerenhuisvesting en spin-offs.

GroenLinks – helemaal eens

Huisvesten van studenten is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de onderwijsinstellingen en OFW. Liefst op grootschalige locaties bij de campus. Kleinschalige huisvesting in wijken kan onder strenge voorwaarden worden toegestaan.

SP – eens

Dronten moet sowieso meer betaalbare woningen bouwen. Een specifiek jongerencomplex is dan ook een goed idee, maar niet per definitie om de woonwijken te ontlasten.

ChristenUnie - eens

Meer gescheiden wonen zou goed zijn om elkaar geen overlast te bezorgen. Zeker voor de wijk Morinel/Oeverloper. Het zou tevens interessant zijn om generaties aan elkaar te verbinden door studentenbehuizing bij ouderen te organiseren.

CDA - eens

In 2017 zijn al nieuwe studentenwoningen gerealiseerd bij Aeres Hogeschool en Warmonderhof . Omdat het aantal studenten blijft toenemen is CDA vóórstander van het onderzoeken van verdere mogelijkheden om de druk op de woonwijken te ontlasten.

VVD – eens

De Aeres Hogeschool is hard gegroeid en dit is goed voor Dronten. Het levert innovatie, reuring en nieuwe inwoners. Dit mag uiteraard niet ten koste van de leefbaarheid van wijken gaan. Voor huisvesting is uitbreiding van de Aeres campus een optie.

Jezus Leeft - oneens

Zolang er in de woonwijk niet duidelijk sprake is van overlast van de studenten of in hoeverre de aanwezigheid van de studenten de wijk onder druk zet, zie ik geen reden voor een grootschalig wooncomplex.

PvdA – oneens

Sommige woonwijken zijn nu overbelast, daar voorlopig geen studentenhuisvesting. Naast de schoolcampus moet kleinschalige huisvesting in de wijken mogelijk zijn mits aan de beleidsregels wordt voldaan en er wordt gehandhaafd als dat niet zo is.

Studentenhuisvesting