Klaas Huisman

Asv Dronten doet goede zaken met 4-2 winst op DZC'68

DRONTEN - Op een bitterkoud zonovergoten Burgemeester Dekker sportpark heeft Asv Dronten goede zaken gedaan door met 4-2 van DZC'68 uit Doetinchem te winnen.

Door deze 4-2 overwinning hebben de groene polderboys hun moreel weer opgevijzeld en zijn de groen witten naar de vijfde plek geklommen in de eerste klasse Oost.

Voorafgaand werd middenvelder Martijn Timmer met bloemen in het zonnetje gezet vanwege zijn 102e wedstrijd in de hoofdmacht van Asv Dronten.

Nadat het tweede elftal van Asv Dronten een ruime 5-0 overwinning op de reserves van SDC Putten hadden geboekt zat de stemming er goed in op het groene bastion. De assistenttrainer John Halsema zit op wintersportvakantie en dus moest hoofdtrainer Raymond Schuurman het groene vlaggenschip in zijn eentje aansturen. Voor ongeveer 150 toeschouwers verschenen beide teams aan de aftrap.

Opstelling Asv Dronten

Eser Elmali, Laurens Brouwer, Rik Breemhaar, Chris van Maanen, Tibor Liska (82e Maurizio Sleurink), Vincent ter Burg, Martijn Timmer, Niek Telgen (66e Jodi de Boer), Jeroen van der Meer, Kevin van der Vlag en Ricardo Talu (80e Lucky Akot).
Wissels: doelman Niels Spaapen, Lucky Akot, Maurizio Sleurink en Jodi de Boer.
Geblesseerd/afw: Brian Harpe en Ingmar Koster.
Gele kaarten: Laurens Brouwer, Chris van Maanen, Vincent ter Burg, Martijn Timmer en assistenttrainer John Halsema.
Trainer: Raymond Schuurman
Keeperstrainer: Ruud Spijkerman
Teammanagers: Duco van Dijk en Piet Bleeker
Materiaalman: Maurice Janssen
Medische staf: Conny Oosterkamp en Jacco Hammer

Opstelling DZC'68 Doetinchem

Job Tadema, Jody Keuben ( 52e Junior Lucas ), Fatih Ilkan, Mathijs de Waard, Rutger Ebbers, Tolgahan Yayla, Nick Abbink, CornƩ de Waard ( 62e Meron Zehaye ), Max Riekel, Sergio Keurntjes en Thomas Kleinlugtebeld.
Wissels: doelman Sjoerd Heesen, Furkan Yeter, Meron Zehaye en Junior Lucas.
Gele kaart: Fatih Ilkan
Trainers: Steven Verheijen, Marvyn Barzuwa en Stephen Konneman.
Teammanager: Pascal Hertogh
Medische staf: Jan Henk Pasman

De scheidsrechter: dhr. R.W. de Wit
Assistenten: de heren D. Caglak en J. Wesselink.
Toeschouwers: 150

Geruchtencircuit

De Dronter voetbalclub heeft inmiddels een nieuwe hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen gevonden, maar hield vanmiddag hun kaken nog stijf op elkaar. Pas nadat de handtekeningen zijn gezet zal Asv Dronten naar buiten treden en de nieuwe hoofdtrainer bekend gaan maken.

Nadat kandidaat Jeroen Burgerhout besloot om in Apeldoon bij CSV Apeldoorn zijn handtekening neer te zetten dook er plotseling een nieuwe naam op, maar uit respect voor de club zullen wij wachten totdat Asv Dronten het nieuws officieel naar buiten zal brengen.

Gelijkopgaande beginfase

Beide teams hielden elkaar in een rommelige en onnauwkeurige beginfase in evenwicht. De polderboys hadden een licht veldoverwicht, maar moesten in de omschakeling constant op hun hoede zijn voor de gevaarlijke counters en uitbraken van DZC'68.

De Doetinchemers kregen in deze fase drie corners te nemen, maar konden niet echt gevaarlijk worden. In de 8e minuut was er een momentje van onoplettendheid in de Dronter verdediging waarbij de centrale verdedigers Chris van Maanen en Rik Breemhaar corrigerend moesten optreden.

Eerste kansjes

Gaandeweg kregen de groene polderboys hun eerste kleine kansjes, maar nadat een schot van Jeroen van der Meer werd geblokt bracht de doelman van DZC'68 in tweede instantie redding.

Vanaf de flanken hadden Ricardo Talu, Martijn Timmer en Jeroen van der Meer mooie gevaarlijke voorzetten richting de jarige job Kevin van der Vlag in huis, maar de verdediging van DZC'68 had zijn zaakjes goed voor elkaar en hield stand. De jarige spits Kevin van der Vlag was constant in beweging om de openingen te vinden, maar kon in deze fase zijn verjaardagskado nog niet uitpakken.

In de 12e minuut werd een prachtig Dronter doelpunt afgekeurd omdat bij een venijnig schot van Jeroen van der Meer het hoofd van Ricardo Talu in buitenspelpositie stond.

Achterstand

Ondanks het meeste balbezit en een optisch veldoverwicht kwam Asv Dronten in de 17e minuut zomaar uit het niets op een 0-1 achterstand. Het was de snelle DZCer Fatih Ilkan die opstoomde en een strakke voorzet richting de tweede paal op de inkomende Max Riekel wist te geven.

In de Dronter verdediging was iedereen uit balans waarna bij de tweede paal Max Riekel met een intikker toesloeg en doelman Eser Elmali kansloos liet voor de 0-1 voorsprong voor DZC'68.

Snel antwoord

De groene polderboys reageerden meteen en het was in de 22e minuut Jeroen van der Meer die met een bekeken listig en oogstrelend boogballetje toesloeg voor de 1-1 gelijkmaker. De manier hoe Jeroen van der Meer deze boogbal met uiterste precisie in de bovenhoek deponeerde was een lust voor het oog.

Kansjes over en weer

In een levendige en enerverende eerste helft kregen beide teams kleine kansjes om op voorsprong te komen. Het spelbeeld oogde rommelig, maar golfde in een hoog tempo op en neer waarbij de Dronter verdediging een paar keer handelend moest optreden op de counters van DZC'68 te onderscheppen.

Met name bij de vrije trappen en corners van DZC'68 was het alle hens aan dek in de Dronter verdediging, maar echt gevaarlijk werden de achterhoekers niet. Vanuit de tweede lijn probeerde DZC'68 met afstandsschoten de Dronter doelman Eser Elmali onder vuur te nemen,maar de meeste schoten zeilden naast of over het doel.

Aan de andere kant doken Martijn Timmer, Kevin van der Vlag en Jeroen van der Meer dreigend op voor het vijandelijke doel, maar de inzetten werden geblokt of gingen naast het doel.

Vlak voor rust

Vanaf het middenveld zorgden Niek Telgen, Martijn Timmer en Vincent ter Burg met strakke diepteballen voor een constante aanvoer richting de frontlinie waar Ricardo Talu en Kevin van der Vlag op oorlogspad waren, maar echte grote kansen waren er niet te zien.

Bij gevaarlijke tegenstoten kreeg ook DZC'68 twee goede mogelijkheden, maar de kopbal van Nick Abbink en een schot van Fatih Ilkan leverden niets op. In de 40e minuut wist de doelman van DZC'68 met de nodige moeite een venijnig schot van Kevin van der Vlag te pareren.

Nadat even later een vrije trap van Vincent ter Burg doorschoot werd het harde schot van Jeroen van der Meer ternauwernood gekeerd. Op slag van rust in de 45e minuut werd Jeroen van der Meer in stelling gebracht, maar in kansrijke positie zeilde diens inzet rakelings voorlangs het DZC doel. Met een 1-1 stand gingen we rusten op een ijskoud sportpark!

Besluiteloosheid

In de tweede helft begonnen de Drontenaren fel en fanatiek, maar voorin oogde het team besluiteloos en ontbrak de scherpte. Bij de eerste de beste corner van Martijn Timmer werd op randje strafschopgebied Kevin van der Vlag gevonden, maar de jarige job mocht zijn kado nog niet uitpakken en zag zijn inzet worden gekeerd.

Met vlotlopende aanvalsgolven probeerde Asv Dronten door te drukken en een voorsprong te forceren, maar de eindpassing bleef slordig en onzuiver waardoor de meeste voorzetten niet aankwamen. Mooie pogingen van Jeroen van der Meer, Vincent ter Burg en Kevin van der Vlag werden tot corner verwerkt.

Haperende omschakeling

Doordat Asv Dronten op alle manieren probeerde een doelpunt te scoren haperde de omschakeling bij balverlies en kwam DZC'68 er in de snelle counter levensgevaarlijk uit.

De achterhoekers werden via Fatih Ilkan en topscorer Thomas Kleinlugtebeld gevaarlijk, maar vonden de wederom sterk keepende doelman Eser Elmali op hun weg. Gaandeweg herpakte Asv Dronten zich weer en kwam er meer rust in de organisatie.

In de verdrukking

De Drontenaren voerden het tempo op en bepaalden nu de ritme van deze aantrekkelijke tweede helft. De Doetinchemers kwamen nu ernstig in de verdrukking en moesten alle zeilen bijzetten. Een vuurpijl van Niek Telgen spatte op bovenkant kruising uiteen en een indraaiende vrije trap van Martijn Timmer zeilde rakelings voorlangs.

In de 62e minuut ging de Dronter spits Kevin van der Vlag op zoek naar de slagroom op zijn verjaardagstaart, maar oog in oog met de doelman van DZC'68 haperde het afweergeschut en bracht DZC doelman Job Tadema knap redding. Ondertussen was bij Asv Dronten Jodi de Boer voor Niek Telgen in de ploeg gekomen en de blonde pijl stond koud in het veld of zag zijn harde kopbal tegen de onderkant lat uiteen spatten.

Verjaardagscadeau

De gehele wedstrijd was Kevin van der Vlag volop in beweging en op zoek naar de slagroom op zijn verjaardagstaart. Op alle mogelijke manieren probeerde Kevin van der Vlag zijn verjaardag extra kleur te geven, maar het leek niet te lukken.

Plotseling in de 68e minuut zorgde de groene beuker Rik Breemhaar voor het verlossende antwoord door met een perfecte totaal verkeerd weggewerkte pisbal de groene bommenwerper Kevin van der Vlag bij de tweede paal te lanceren. Met een weergaloze en onnavolgbare diagonale schuiver in de verre hoek scoorde Kevin van der Vlag de verlossende 2-1 voorsprong voor Asv Dronten en werd zijn verjaardagsfeestje uitbundig gevierd.

Technische hoogstandjes

De geest was nu uit de fles en in een mum van tijd liepen de Drontenaren uit naar een dikverdiende 3-1 voorsprong.

Terwijl de harde kern nog even bleef doorzeiken over die perfecte pisbal van groene beuker Rik Breemhaar werd een schot van Martijn Timmer geblokt en gesmoord waarna in de kluts de Zwarte Tulp Ricardo Talu toesloeg voor de 3-1 voorsprong in de 72e minuut. De doelman van DZC'68 had geen schijn van kans op deze bekeken schuiver in de verre hoek van Ricardo Talu.

Groene bulldozer

Het Dronter boegbeeld Chris van Maanen speelde tot dusver een moeizame, uitputtende en slopende wedstrijd. Bij een vrije trap van Kevin van der Vlag ging Chris van Maanen mee naar voren, maar bij de tweede paal kreeg de Bulldozer geen controle over de bal en stond er een doffe lege blik in zijn ogen.

Bij iedere counter en uitbraak van DZC'68 moest de groene bulldozer Chris van Maanen in de achtervolging om samen met zijn maatje Rik Breemhaar de gaten te dichten en de accu raakte nu langzaam leeg.

In de 78e minuut sjokte Chris van Maanen nog een keertje naar voren toe om bij een vrije trap van Martijn Timmer stelling te nemen. De stylist Martijn Timmer had vanuit zijn ooghoeken de bulldozer al zien opkomen en legde bal perfect opzij panklaar voor maatje 45 Chris van Maanen.

Met windkracht 12 en een snelheid van 120 kilometer per uur vuurde de groene bulldozer een ongekende spectaculaire scudraket af die verwoestend hard tegen de touwen uiteen spatte voor de 4-1 voorsprong voor Asv Dronten. Dit weergaloze doelpunt van Chris van Maanen bracht het sportpark in vervoering en zette iedereen in vuur en vlam.D

Dubieuze strafschop

De Drontenaren gingen op zoek naar meer treffers, maar moesten in de counter constant oppassen voor de uitvallen van DZC'68. Vlak voor tijd kreeg DZC'68 nog een uiterst dubieuze strafschop te nemen nadat Thomas Kleinlugtebeld neerging in het Dronter strafschopgebied.

De topscorers van DZC'68 stond op 99 treffers en wilde dit presentje dolgraag uitpakken om zijn 100e doelpunt voor DZC'68 luister bij te zetten. Met een uiterste precisie stuurde Thomas Kleinlugtebeld doelman Eser Elmali naar de verkeerde hoek voor zijn 100e treffer en de 4-2 aansluitingstreffer in de 86e minuut.

Het zal toch niet alsnog mis gaan riepen de Dronter supporters toen vlak hierna Fatih Ilkan een enorme kans liet liggen voor DZC'68. Bij een misverstand tussen verdediger Maurizio Sleurink en doelman Eser Elmali hield iedereen even zijn adem in, maar het liep gelukkig met een sisser af voor Asv Dronten.

In de absolute slotfase doken Kevin van der Vlag en Jodi de Boer dreigend op voor het DZC doel, maar er vielen geen doelpunten meer.

Eindconclusie

De groene polderboys winnen dikverdiend met 4-2 van DZC'68 en zijn naar de vijfde plek opgeklommen in de eerste klasse oost. Het veldspel was niet altijd goed en oogde bij vlagen erg rommelig, maar er waren mooie aanvalsgolven en schitterende doelpunten te zien.

De doelpunten van Jeroen van der Meer, Kevin van der Vlag, Ricardo Talu, maar vooral die spectaculaire raketinslag van Chris van Maanen zullen nog lange tijd bij iedereen op hun netvlies blijven staan. Bij Asv Dronten speelden vooral Niek Telgen, Kevin van der Vlag, Martijn Timmer en Chris van Maanen een goede wedstrijd, maar de man van de wedstrijd Jeroen van der Meer was constant gevaarlijk en in beweging en brak de wedstrijd open door de 1-0 te scoren.

Man of the match bij Asv Dronten: Jeroen van der Meer
Man of the match bij DZC'68: Thomas Kleinlugtebeld

Thuis tegen SVZW

Als het koude winterweer het toelaat staat volgende week de thuiswedstrijd tegen SVZW uit Wierden op het programma voor Asv Dronten. Aanvang is 14:30 uur op het Burgemeester Dekker Sportpark. De voorbeschouwing volgt donderdag en volgende week zaterdag volgt er weer een uitgebreid wedstrijdverslag.