Het tussenrapport van de MER-commisie.
Het tussenrapport van de MER-commisie. screenshot

MER-commissie in advies aan ministers kritisch over windmolens Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Het windplan Blauw krijgt als opdracht een extra plan te maken voor het Swifterbos. In die tweede variant moeten de twee geplande windmolens buiten het bos worden geplaatst. Ook de andere windmolens vlakbij het dorp roepen bij de commissie vragen op.

Windvereniging SwifterwinT en Nuon willen 61 grote windmolens bouwen in het gebied rond Swifterbant. Tegelijkertijd moeten 74 bestaande turbines verdwijnen.

Voordat de ministers hierover een besluit nemen, is de commissie Milieueffectrapport (MER) om een advies gevraagd. Deze commissie heeft een tussenrapport gemaakt en is daarin kritisch over de plannen voor twee windmolens in het Swifterbos.

Vogels en vleermuizen

Volgens de commissie leveren deze windmolens relatief veel gevaar op voor vleermuizen en vogels. Volgens schattingen zou dat tot 20 slachtoffers per jaar leiden: „Dit roept de vraag op waarom op dit punt geen alternatievenafweging heeft plaatsgevonden.”

Behalve voor de vleermuizen en vogels spreekt het rapport ook over ‘visuele verstoring, verstoring door geluid, en tot oppervlakteverlies door ruimtebeslag’: „Verwacht mag worden dat de kwaliteit van het bos als broedgebied voor vogels gaat afnemen.”

Essentiële informatie

„Het Swifterbos heeft weliswaar geen beschermde status maar de gevolgen van het plan voor de natuurwaarden in dit gebied zijn wel te beschouwen als essentiële milieu-informatie”, aldus het rapport.

Daarom vraagt de commissie de effecten op het Swifterbos nader te beschrijven: „Deze effecten kunnen dan afgezet worden tegen de milieugevolgen van plaatsing van de twee turbines aan de andere kant van de Rivierduintocht.”

Effecten op het dorp

Dorpsbelangen Swifterbant wil niet alleen de twee windmolens in het bos, maar ook drie andere windmolens verder van het dorp geplaatst zien. Het tussenrapport van de MER-commissie gaat nauwelijks in op de effecten voor het dorp.

Wel schrijft de commissie: „Verschuiven van turbineposities kan nog nodig of wenselijk zijn, bijvoorbeeld bij de turbines nabij het dorp Swifterbant, die geluid- en slagschaduwbelasting onder de norm veroorzaken.”

Tussenadvies MER-commissie

Windplanblauw

Afbeelding
Vanwege veiligheid éénrichtingsverkeer op De Zoom, Binnendoor en De Poort 22 uur geleden
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 23 uur geleden