Jelle Dekker (links) en mede-vrijwilliger Jurrie Haze aan het werk.
Jelle Dekker (links) en mede-vrijwilliger Jurrie Haze aan het werk. ©maartenheijenk.nl

Dierenpark maakt plannen: „We krijgen de eindjes net aan elkaar geknoopt"

Algemeen

DRONTEN - De stichting Recreatiepark Dronten legt de laatste hand aan plannen voor het opknappen en aantrekkelijker maken van het dierenpark en minigolfbaantje in het centrum van Dronten. Die revitalisering moet bekostigd worden uit een deel van de opbrengst van de grondverkoop voor een nieuw te bouwen appartementencomplex naast het dierenpark.

„Hoeveel geld we krijgen weten we nog niet”, vertelt beheerder Jelle Dekker. ‘Zijn’ dierenpark leverde een hoek grond in en kreeg dat aan de andere kant van het park weer terug. Daardoor kan het appartementencomplex gebouwd worden.

Ter compensatie van de moeite zegde de gemeente budget toe voor broodnodige reparaties en aanpassingen. Wat er precies kan en hoeveel geld er is, dat is voor de stichting nog onduidelijk. „We zijn nu plannen aan het ontwikkelen en die presenteren we eind deze maand aan de gemeente. Dan zullen we zien wat er kan.”

Verouderd park

Het park bestaat dik veertig jaar en de gebouwen zijn verouderd. Zelf heeft de stichting geen financiële ruimte om te moderniseren. „We krijgen de eindjes, met de verkoop van wat jonge dieren en eieren, net aan elkaar geknoopt."

„Je moet iedere keer maar weer hopen dat de beesten gezond blijven, want bijvoorbeeld de dierenarts kost veel geld. We redden het, maar een pot voor vernieuwing hebben we niet.”

Tipje van de sluier

Een eerste tipje van de sluier voor de plannen wil hij wel oplichten. „We willen het aanzien zo ongeveer houden zoals het is. En, als het kan, hebben we nog wat aanvullende plannen.”

Ook al zal het er dan waarschijnlijk zo ongeveer uit blijven zien zoals het er nu bij ligt, er is veel nodig om het park weer een paar decennia mee te laten gaan. „De meeste gebouwen staan er veertig jaar. Overal zit asbest en alles is verouderd. Gelukkig heeft de gemeente ook gezegd dat het uitgangspunt moet zijn dat we de komende twintig, vijfentwintig jaar door kunnen.”

Druk bezocht

Het complex wordt druk bezocht, vertelt de beheerder, die zijn werk als vrijwilliger doet. De jeu de boulesbanen kennen een regelmatige groep gebruikers en ook het golfterreintje trekt mensen. Het dierenpark krijgt al jaar en dag heel veel bezoekers. „Ook in deze tijd, als het nog wel eens koud is, komen er zo veertig mensen op een dag.”

Vogelgriep

Eind 2017 moesten de deuren nog een poosje dicht vanwege een uitbraak van de vogelgriep. De voorzorgsmaatregelen zijn verplicht. „Het is altijd jammer dat je dicht moet, maar het moet nu eenmaal.”

Hij is in ieder geval blij dat de ziekte het park heeft overgeslagen. „Het kan je zomaar gebeuren. De vogels zitten wel aardig onderdak, maar ook hier krijgen we wilde eenden genoeg op het park. Een besmetting is niet altijd te voorkomen.”

De deuren zijn weer open en het publiek maakt volop gebruik om bij de dieren te gaan kijken. Na de revitalisering blijft dat, als het aan de stichting ligt, ook de komende decennia zo.