Frank van Flierenburg
Frank van Flierenburg ©maartenheijenk.nl

In het gemeentehuis wordt het dossier ‘Frank Patat’ langzamerhand gesloten

Gemeente

DRONTEN - Tussen Frank van Flierenburg en de gemeente Dronten liepen de afgelopen jaren tal van procedures. In één zaak kan ‘Frank Patat’ nog hoger beroep aantekenen, alle andere dossiers zijn zo langzamerhand afgesloten, zo blijkt uit een overzicht van het gemeentebestuur.

Frank Patat had een schadevergoeding geëist, omdat zijn naam twee keer voluit was genoemd op de gemeentelijke website. Dat gebeurde onder andere toen er een hennepkwekerij in een door hem gehuurd pand was aangetroffen. De rechtbank heeft deze vordering afgewezen, omdat Van Flierenburg de schade niet kon onderbouwen.

Standplaats

De tweede zaak betrof de standplaats voor de snackwagen van Van Flierenburg aan de Energieweg. Volgens de rechtbank was de gemeente gerechtigd om de overeenkomst op te zeggen en was de gemeente niet verplicht een nieuwe overeenkomst te sluiten. Tegen dit vonnis kan de snackhouder nog in beroep.

De vierde zaak was de aanvraag van Van Flierenburg voor een nieuwe standplaats. Deze aanvraag is geweigerd op basis van de wet Bibob, waarmee de concurrentiepositie van bonafide ondernemers wordt beschermd.

Twitteraccount

Tot slot had burgemeester Aat de Jonge aangifte gedaan wegens, omdat Frank Patat een twitteraccount gebruikte op naam van de burgemeester. De politierechter heeft Van Flierenburg in deze zaak veroordeeld tot een taakstraf.

De burgemeester zegt in een reactie op al deze zaken: „Het is natuurlijk jammer dat je zoveel jaren strijd moet voeren, maar de uitkomst is voor de gemeente heel positief. We zijn eigenlijk op alle punten in het gelijk gesteld.”

Geen nare situaties

De standplaats aan de Energieweg is inmiddels opgeheven en opgeruimd. Aat de Jonge: „De overige standplaatsen in de gemeente Dronten liggen nu vast in het bestemmingsplan, dus we kunnen dit soort nare situaties niet meer krijgen.”

„Als nu iemand zich meldt voor een standplaats met groente of fruit of wat dan ook, dan kijk je of er een lege plek is. Is die er niet, dan kom je op een wachtlijst. Als je bovenaan staat en er komt een plek, dan werken we netjes de lijst af.”

„Vroeger ging men zoeken naar een plekje. Dat leidde tot verwachtingen en misverstanden. Men zei dan: ik had liever die plek gehad, hij staat ook daar, mag ik dan ook daar? Nu ligt het gewoon vast. Het kan wel of het kan niet, punt.”

Frank Patat