De veelbesproken asbestpanden in Swifterbant.
De veelbesproken asbestpanden in Swifterbant.

Opknapbeurt voor Spelwijk in Swifterbant: „Het komt er weer gelikt uit te zien”

Swifterbant

SWIFTERBANT - De gemeente Dronten en de firma Daalder zijn het eens geworden over een opknapbeurt van de veelbesproken ‘asbestpanden’ aan de Industrieweg in de Spelwijk. „Het komt er weer gelikt uit te zien”, kondigt wethouder Peter van Bergen aan.

De drie leegstaande panden zijn de gemeente en Dorpsbelangen al jarenlang een doorn in het oog. Enkele jaren geleden is begonnen met de afbraak, maar na een enthousiast begin gebeurt er niets meer. Eind vorig jaar liep een spelende jongen er een dubbele armbreuk op en toen was de maat vol voor Dorpsbelangen.

Rotzooi opgeruimd

Burgemeester Aat de Jonge heeft zich sindsdien hoogstpersoonlijk met de zaak beziggehouden. De onderhandelingen met de eigenaar hebben geleid tot een plan voor renovatie of nieuwbouw. „In ieder geval wordt de rotzooi opgeruimd en komt er een nieuw bedrijfspand te staan dat er weer prachtig uitziet”, kondigt wethouder Van Bergen aan.

De gemeenteraad moet nog wel het licht op groen zetten voor het plan. Momenteel is de gevel de erfgrens, waardoor de eigenaar moeilijk onderhoud kan plegen. De gemeente wil daarom een groenstrook van drie meter aan hem verkopen: „Daardoor kan het bedrijfspand beter worden beschermd.”

Nog eens 50.000 euro

De gemeente gaat zelf ook aan het werk om Spelwijk op te knappen. Anderhalf jaar geleden is het openbare gedeelte van het industrieterrein al voor 130.000 euro opgeknapt. Nu vraagt de gemeente nog eens 50.000 euro.

Met dit geld moeten parkeerplaatsen worden aangelegd en groenvlakken aangebracht. De verwachting van B en W is dat het pand en de openbare ruimte aan het eind van dit kalenderjaar klaar zijn.

Swifterbant Groeit

De werkgroep Swifterbant Groeit heeft onlangs een advies aan de gemeente uitgebracht om Swifterbant-zuid aan te wijzen als nieuwe woningbouwlocatie. Tegelijkertijd vroeg de werkgroep om een opknapbeurt van spelwijk.

„Die boodschap hadden we al opgepakt en dat gaan we met energie vervolgen”, aldus Van Bergen, „Dit is één van de eerste stappen daarin.”

Asbestloodsen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden