Toneelvereniging Markanti uit Swifterbant.
Toneelvereniging Markanti uit Swifterbant. archieffoto

Amateurkunst in Biddinghuizen en Swifterbant maakt zich zorgen over MFC's

Cultuur

BIDDINGHUIZEN / SWIFTERBANT - „In Swifterbant en Biddinghuizen zijn verenigingen er niet gerust op dat er met de komst van het nieuwe MFC rekening met hen wordt gehouden.” Dat is één van de conclusies uit het ‘Onderzoek naar Amateurkunst Gemeente Dronten’.

Het rapport is in opdracht van het gemeentebestuur geschreven door de cultuurmakelaar van De Meerpaal. Deze schrijft: „De Meerpaal is één van de gesprekspartners waar het gaat om de bouw van een nieuw MFC en zal blijven benoemen dat het belangrijk is dat de verenigingen een goedkope (of gratis) ruimte hebben, waar zij kunnen repeteren en spullen kunnen opslaan.”

Amor Musae en Markanti

Brassband Amor Musae uit Swifterbant is één van de clubs die zich zorgen maken. Zij maken nu nog gebruik van De Hoeksteen en De Steiger en schrijven over het MFC: „We weten nog niet hoe het definitieve plan wordt en of de ruimte geschikt en betaalbaar zal zijn voor onze uitvoeringen. We zijn bang dat er te zijner onvoldoende ruimte is in het nieuwe MFC voor alle activiteiten.”

Zangkoor Vox Flevium en toneelvereniging Markanti hebben vergelijkbare vragen. Markanti: „We hebben zorgen over de verbouwing van De Hoeksteen. Kunnen we er straks nog wel repeteren en uitvoeringen geven? En zo ja, blijft het betaalbaar?”

Altobi en Eendracht

In Biddinghuizen schrijft toneelvereniging Altobi: „We hebben wel enige zorgen over de ruimte waar we altijd uitvoeren, De Voorhof. Deze wordt verbouwd. Kunnen we daar straks nog wel uitvoeringen geven?”

Overigens geldt het probleem van zaalruimte niet alleen in de twee kleinere dorpen. In Dronten schrijft Drontywood (toneel): „Wij hebben behoefte aan gratis theater faciliteiten en repetitieruimtes.” En Harmonie Eendracht: „Of we in de toekomst in de repetitieruimte bij het Ichtuscollege blijven is onzeker.”

MFC Swifterbant

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl