Ricardo Talu
Ricardo Talu ©maartenheijenk.nl

Asv Dronten na twee nederlagen op rij thuis tegen hekkensluiter FC Zutphen

Sport

DRONTEN - De nummer vijf Asv Dronten ontvangt zaterdag de rode lantaarndrager van de eerste klasse: FC Zutphen. Na twee nederlagen op rij heeft Asv Dronten zaterdag voor eigen publiek wat goed te maken

Voorbeschouwing Asv Dronten - FC Zutphen

Aanstaande zaterdag nemen wij weer een kijkje achter de schermen bij Asv Dronten in de eerste klasse oost. De polderboys zullen met passie en strijd de felbegeerde vijfde plek gaan verdedigen.

De rode lantaarndrager FC Zutphen is samen met nummer 13 Vroomshoopse Boys in een hevige degradatiestrijd verwikkelt en zullen hun huid zo duur mogelijk verkopen om de laatste strohalm vast te kunnen grijpen. Het water staat FC Zutphen tot aan de lippen en een kat in het nauw kan rare sprongen maken. Vorige week wonnen de Zutphenaren verrassend met 1-0 van subtopper DETO en gingen de polderboys onnodig ondanks een 0-2 voorsprong met 3-2 onderuit bij DOS'37 in Vriezenveen.

Spelerscarroussel

Nadat vorige week werd bekendgemaakt dat Asv Dronten doelman Eser Elmali de club gaat verlaten werd deze week bekend dat ook Kevin van der Vlag, Maurizio Sleurink en Tibor Liska hun geluk elders gaan beproeven.

De supporters van Asv Dronten hebben dit nieuws met zorgelijke en gefronste wenkbrouwen tot zich genomen en hopen niet dat er nog meer spelers zullen volgen en dat het geraamte van het team en de echte Drontense jongens zullen blijven.

Eerdere ontmoetingen

Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd in Zutphen in een 1-1 gelijkspel. Nadat Ricardo Talu de polderboys op voorsprong had gebracht volgde op slag van rust de 1-1 gelijkmaker van Daniel Opoku.

Beide teams kwamen sinds 2008 zeven keer tegen elkaar in actie waarbij zowel Asv Dronten alsook FC Zutphen drie keer wisten te winnen en een keer met een 1-1 de punten werden gedeeld. In Dronten gingen de polderboys thuis in 2008 met 0-3 onderuit, maar werden de laatste twee thuiswedstrijden met 5-0 en 2-0 gewonnen.

De laatste editie in 2015 wonnen de Drontenaren thuis met 2-0 van FC Zutphen dankzij doelpunten van Wilko Braam en Dennis van Vuuren. Op het oude sportpark Helbergen In Zutphen verloor Asv Dronten twee keer met 3-1 van de Zutphenaren. Op het nieuwe Meijerink sportpark wonnen de polderboys in 2014 met 1-2 bij FC Zutphen en eerder dit seizoen werd het een 1-1 gelijkspel.

Stand van zaken

De Drontenaren staan met 25 punten uit 18 wedstrijden en een doelsaldo van 34 voor en 29 tegen op een vijfde plek in de eerste klasse. Er werden zeven wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen zeven wedstrijden verloren.

Tegenstander FC Zutphen is met 11 punten uit 18 wedstrijden en een doelsaldo van 19 voor en 55 tegen de rode lantaarndrager. Er werden twee wedstrijden gewonnen, vijf keer gelijkgespeeld en er gingen elf wedstrijden verloren voor de Zutphenaren.

Bij Asv Dronten zijn Jeroen van der Meer, Kevin van der Vlag en Rik Breemhaar de topscorers met acht, zeven en zes treffers. Bij FC Zutphen zijn Thomas Nijkamp en Niek Bakkerweerd de topscorers met zes en vier treffers.

Eerste klasse

Vorige week wonnen zowel FC Zutphen alsook Vroomshoopse Boys verrassend met 1-0 van DETO en 0-3 bij KHC Kampen. Het lijkt erop dat de beide rode lantaarndragers nog een slotoffensief gaan inzetten om degradatie te ontlopen.

In de top van de eerste klasse ontvangt Flevo Boys zaterdag DOS'37 uit Vriezenveen. De Emmeloorders wonnen met 0-3 bij vv Nunspeet en staan nu met 46 punten uit 18 wedstrijden vijf punten los van de nummer twee SVZW Wierden.

Daarachter volgen WHC Wezep en DETO Vriezenveen met 38 en 37 punten. Op de vijfde plek volgt dan Asv Dronten met 25 punten en trainer Raymond Schuurman zal er alles aandoen om The best of the rest te worden.

Onderin vechten FC Zutphen en Vroomshoopse Boys om het lijfsbehoud en zullen DZC'68, vv Hierden, KHC en Go Ahead Kampen moeten oppassen om de PD plekken te kunnen ontlopen.

Teaminfo FC Zutphen

Hoofdtrainer Taco Lourens is een echte clubman en al sinds het begin van de oprichting van de Fusie Club Zutphen in 2006 actief bij de club. Deze trainer was eerder als jeugd en assistenttrainer actief bij FC Zutphen en was ook technische coordinator bij deze club.

Dit is zijn tweede seizoen als hoofdtrainer en ook volgend seizoen staat Taco Lourens aan het roer bij FC Zutphen. In het verleden was deze trainer werkzaam bij WHC Zutphen en Helios Deventer.

Het team van FC Zutphen heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud waarbij de zes dertigers Joost van Vliet, Thomas Theloesen, Sebastiaan van Laar, Jocko Koster, Aldo Joachim en Radjindker Banwari de vijf jonkies Niels Vos, Hidde Roessink, Marijn Sangers, Moussa Nahimana en Wael Anoja op sleeptouw moeten nemen. De topscorers bij FC Zutphen zijn Thomas Nijkamp en Niek Bakkerweerd.

Fusieclub

De Zutphense Fusie Club FC Zutphen is in 2006 opgericht en ontstaan uit de restanten van WHC Zutphen, sv Zutphen, Wilhelmina SSS en Hercules. De clubkleuren van FC Zutphen zijn Rood met Oranje. Deze grote fusieclub heeft zowel een zaterdag alsook een zondagtak en telt ruim 1400 leden.

Het speelde tot aan 2012 zijn thuiswedstrijden op sportpark Helbergen aan het Noordveen en verhuisde in 2012 naar het fonkelnieuwe sportpark Meijerink in de wijk Leesten in Zutphen noord. Op het splinternieuwe en ultramoderne sportpark Meijerink kan de club verder doorgroeien en ontwikkelen. Het zaterdagteam komt uit in de eerste klasse en de zondagtak acteert in de vijfde klasse oost.

Palmares

In 2007 werd FC Zutphen kampioen van de tweede klasse en sindsdien timmert het aan de weg in de eerste klasse. Sinds 2007 tot op heden is FC Zutphen een stabiele eersteklasser, maar de laatste seizoenen verlopen uiterst moeizaam.

Vorig seizoen eindigde FC Zutphen op een 12e plek en wist men zich ternauwernood te handhaven en momenteel staan de Zutphenaren onderaan en vechten de rood oranje Hanzeboys om het lijfsbehoud.

De oude historische Hanzestad Zutphen wordt in de volksmond ook wel Zutfent genoemd en heeft tegenwoordig ruim 38000 inwoners. Deze stad aan de IJssel telt met FC Zutphen, Be Quick Zutphen, AZC Zutphen, ZVV De Hoven en Warnsveldse Boys vijf voetbalclubs. Met name het stokoude historische Be Quick Zutphen uit 1902 spreekt tot de verbeelding, maar acteren op de zaterdag en zondag tegenwoordig in de vierde klasse.

De wedstrijd Asv Dronten - FC Zutphen begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op het Burgemeester Dekker Sportpark te Dronten. In de loop van zaterdagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag zonder bijnamen. Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzaterdag toe in de eerste klasse oost.

Voorspellingen eerste klasse

  • Asv Dronten - FC Zutphen Een 1
  • Flevo Boys Emmeloord - DOS'37 V'veen Een 1
  • Vroomshoopse Boys - vv Nunspeet Een 3
  • WHC Wezep - KHC Kampen Een 1
  • vv Hierden - SDV Barneveld Een 3
  • SVZW Wierden - DZC'68 Doetinchem Een 1
  • DETO Vriezenveen - Go Ahead Kampen Een 1

Klaas Huisman